VIDEO Inginerul care construieşte singur o barcă în 40 de zile. Ambarcaţiunile se vând cu succes în Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inginerul Emil Lupu construieşte bărci de aproape 3 decenii FOTO I.S.
Inginerul Emil Lupu construieşte bărci de aproape 3 decenii FOTO I.S.

Un inginer mecanic din Călăraşi a devenit celebru în România pentru bărcile pe care le construieşte. În Delta Dunării nu e om care să nu fi auzit de inginerul Emil Lupu.

Emil Lupu (55 de ani) este un inginer mecanic din Călăraşi ale cărui produse sunt extreme de căutate mai ales de oamenii din Delta Dunării. Bărcile sale, pe care le face de la plan până la produsul final, sunt căutate de pasionaţi.

Comenzile sunt atât de multe, spune bărbatul, încât le mai şi refuză pentru că, explică el, îi place să se ţină de cuvânt şi să fie punctual. De profesie inginer mecanic, absolvent al Facultăţii de Autoturisme Rutiere din Braşov în anul 1992, Emil Lupu lucrează singur. Meticulos, organizat şi foarte răbdător, inginerul spune că pasiunea pentru bărci vine din copilărie. „La Casa Pionierului am început cu navomodele, aeromodele, bărci, tot ce este legat de construit, proiectare, gândire analitică şi planuri bine puse la punct. Cred că şi dragostea pentru natură şi pentru pescuit, faptul că sunt născut aici, pe malul Borcei, toate m-a făcut să mă îndrept către acest lucru“, povesteşte inginerul.

calarasi barca

Face totul manual

Lupu se află zilnic în atelierul lui din Călăraşi, iar hala în care lucrează este mediul în care se simte cel mai bine. Emil Lupu face singur de toate. I-ar fi de folos un ajutor, dar spune că mai mult l-ar încurca. Schiţele le realizează acasă şi lucrează totul manual, pentru că nu îşi permite să dea greş. Pe o planşă de doi metri realizează schiţa bărcii pe hârtie, iar desenele se scot apoi pe şabloane din lemn, după care urmează turnarea matriţelor.

calarasi barca

„Un cozonac se pune în formă, la fel se face şi matriţa. Materialul din care este realizată barca este o răşină poliesterică, armată cu fibră de sticlă. Se numesc materiale composite, care se toarnă în matriţă. Eu proiectez totul, eu execut matriţe, eu construiesc barca. Nu mi se pare greu, ci provocator. Cu fiecare ambarcaţiune finalizată, mulţumirea personală este imensă. În atelier este foarte important ca totul să fie adaptat pentru realizarea cât mai exactă a operaţiunilor. Începând cu suprafaţa de lucru, iar aici trebuie să spun că aş avea nevoie de un spaţiu mult mai mare, până la reglarea optimă a temperaturii. Răşina este ca mierea, la peste 25 de grade se întăreşte, iar la 12-15 grade nu se poate lucra cu ea. Trebuie să fii atent la toate detalii. Eu m-am axat pe rezistenţa ambarcaţiunilor şi pe materiale de foarte bună calitate. Am responabilităţi foarte mari, pentru că să construieşti barcă nu e o joacă“, spune inginerul.

calarasi barca

Zece bărci pe an

Prima barcă a construit-o în 1993 şi era cu vele; acum realizeză trei modele de ambarcaţiuni. În funcţie de dotări şi de cerinţele clientului, în prezent preţul unei bărci variază în 2.500 şi 3.000 de euro. Ambarcaţiunea are 5,75 m lungime şi 1,75 m lăţime, cu motor de 70 de cai şi suportă o greutate de o tonă, iar realizarea ei durează aproximativ 40 de zile. Sunt modele care ajung şi la 5.000 de euro, mai late, realizate însă pe altă structură.
 

Imagine indisponibilă

Anual Emil Lupu lucrează câte 10 bărci. Spune că sunt şi perioade când nu câştigă nimic, atunci când se dedică realizării schiţelor şi proiectelor sale. Se declară un autodidact şi spune că i-a plăcut mereu să ţină pasul cu noutăţile. „Nu mi-am dorit să mă îmbogăţesc din construirea bărcilor, a fost un hobby pe care l-am ridicat la nivel de artă. Atunci când îţi place ceea ce faci intervin ambiţia şi perseverenţa de a realiza lucrurile cât mai bine“, adaugă constructorul de bărci.

calarasi barca

În atelierul din Călăraşi petrecere mai bine de opt ore zilnic şi a produs până acum sute de bărci.
 

calarasi barca

„Nu am avut ambarcaţiuni implicate în accidente. Nu s-a întâmplat vreodată ca barca să se răstoarne din cauza vreunei neglijenţe de construcţie, să pună în pericol vieţile oamenilor. Evident că se pot întâmpla nenorociri, dar până acum nimic nu a fost provocat de vreun defect de construcţie al ambarcaţiunii pe care am realizat-o“, spune Emil Lupu.

calarasi barca

O singură nemulţumire are inginerul. Pasionat de bărci şi ieşitul în natură cu propria ambarcaţiune, Emil Lupu spune că la Călăraşi nu există pe malul Borcei un plan înclinat pentru tragerea acestora la mal, lucru care îi pune de fiecare dată în dificultate pe proprietarii de bărci. Crede că autorităţile ar trebuie să ţină cont de acest lucru, având în vedere că investiţia nu presupune un important efort financiar. După Delta Dunării, Călăraşiul are în prezent 500 de bărci înmatriculate.

Imagine indisponibilă

Testarea bărcilor se face pe braţul Borcea din Călăraşi:

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite