VIDEO Imagini groaznice filmate într-un spital pentru bolnavi psihic din Călăraşi. Pacienţii, hrăniţi cu resturi de mâncare înmuiată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mâncarea servită bolnavilor la Centrul Plătăreşti FOTO Facebook/ Marin Badea
Mâncarea servită bolnavilor la Centrul Plătăreşti FOTO Facebook/ Marin Badea

O filmare şocantă cu mai multe persoane cu afecţiuni psihice cărora li se pun în faţă castroane cu resturi de mâncare înmuiată a îngrozit România. Este vorba despre rezidenţii din Centrul  de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Plătăreşti, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Călăraşi.

Aproximativ 200 de persoane sunt internate la centrul din Călăraşi şi ar trebui să beneficieze de condiţii decente de viaţă şi asistenţă medicală.

Georgiana Pascu, manager de proiect la Centrul de Resurse Juridice, a declarat într-o intervenţie la Digi TV, că situaţia bolnavilor de la Plătăreşti este cunoscută de mai mulţi ani şi s-au făcut recomandări pentru remedierea deficienţelor.

În imagini se vede cum bolnavii sunt trataţi cu resturi de mâncare. „Sunt fiinţe umane totuşi, aceasta reprezintă o încălcare a drepturilor. Este degradant, inuman“, a spus Georgiana Pascu.
 

Oficialii Consiliului Judeţean Călăraşi, în subordinea căruia se află Centrul din comuna Plătăreşti, susţin că imaginile nu sunt reale.

"Bolurile care se văd sunt nişte resturi alimentare. Asta nu înseamnă că hrana fiecărui bolnav neuropsihic nu este adaptată în funcţie de nevoi. Am stat de vorbă şi cu directorul Centrului, şi cu directorul DGASPC Călăraşi, şi cu medicul de acolo, bolnavii au probleme de deglutiţie, iar mâncarea în 90% dintre cazuri este înmuiată sau este pasată pentru că au existat şi cazuri de înec. Administraţia judeţeană urmează să recepţioneze 3 centre unde vor fi mutaţi pacienţii şi încercăm să le oferim noi spaţii de cazare. Este o problemă, nu de acum, de ani vechi, noi încercăm acum să facem lucrurile să meargă în direcţia cea bună. Sunt, într-adevăr, imagini care mâhnesc orice om. Suntem empatici cu tot ceea ce înseamnă om, indiferent ce probleme ar avea, iar lumea trebuie să înţeleagă că în acele boluri erau resturi alimentare, dar există cazuri când şi în bolul unui bolnav neuropsihic putem găsi pâine înmuiată sau mezel", a explicat Marinela Voivozeanu, purtător de cuvânt al CJ Călăraşi, într-o intervenţie la Digi TV.

DGASPC a dispus o anchetă internă

DGASPC Călăraşi a transmis un comunicat de presă în care aduce lămuriri despre imaginile filmate în Centrul Plătăreşti. Redăm integral mesajul:

Referitor la imaginile postate pe reţeaua de socializare de către dl Marin Badea cu privire la meniul servit, micul dejun, din data de 10.01.2020, beneficiarilor unui centru rezidenţial destinat îngrijirii persoanelor cu dizabilităţi neuropsihice din subordinea DGASPC Călăraşi, precizăm următoarele:

În cadrul centrului sunt instituţionalizate persoane cu probleme neuropsihice grave şi accentuate cu nivel ridicat de afectare a devoltarii fizice şi mentale, dependente de îngrijirea altei persoane, care au insuficient dezvoltate abilităţile de bază şi autonomie personală, o parte dintre acestea prezentând şi probleme în ce priveşte hrănirea – masticaţie şi deglutiţie. În speţă, aceste persoane au nevoie de alimente care trebuie pasate pentru a putea fi mestecate şi înghiţite.

Referitor la imaginea privind agitaţia psihomotorie a unei beneficiare care urma să meargă la masa, precizăm că această stare a survenit ca urmare a prezenţei unei persoane străine turbulente, în speţă a ziaristului, care fără să cunoască problemele de sănătate cu care se confruntă beneficiarii, a pătruns în spaţiul personal al acestora, într-un mod abuziv şi intruziv.

În acest context, precizăm că la nivelul centrului au loc vizite ale altor persoane, dar în spaţii special amenajate, cu pregătirea prealabilă de către personalul angajat a beneficiarilor, dar şi al vizitatorilor.

Totodată, precizăm că firma de catering cu care instituţia colaborează are punct de lucru în Bucureşti şi asigură aceste servicii şi altor instituţii similare, pentru circa 800 beneficiari; meniul zilnic întocmit respectă normativele în domeniu, fiind avizat de un dietetician cu respectarea caietului de sarcini.

În vederea analizarii detaliate a întregului context în care s-a produs evenimentul, DGASPC Călăraşi va demara o anchetă internă pentru dispunerea măsurilor legale care se impun.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite