Viaţa câinelui Rock, mascota jandarmilor din Olteniţa: „Nu concep o zi fără acest prieten devotat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jandarmul Valentin Ganea şi partenerul său devotat, Rock FOTO Arhivă personală Valentin Ganea
Jandarmul Valentin Ganea şi partenerul său devotat, Rock FOTO Arhivă personală Valentin Ganea

Jandarmul Valentin Ganea şi câinele ciobănesc german Rock fac echipă bună în cadrul Detaşamentului de Jandarmi Olteniţa. Rock este un partener de nădejde în misiuni, dar şi un animal jucăuş, astfel că a devenit cel mai popular membru al jandarmeriei din localitate.

După antrenamente şi misiuni riscante, între jandarmi şi câinii alături de care intervin pe teren se creează o legătură specială. Devin prieteni de nedespărţit. O astfel de poveste are şi Rock, patrupedul care i-a cucerit pe jandarmii din Olteniţa.

Câinele, un frumos exemplar din rasa ciobănesc german, merge în misiuni de opt ani şi este un partener de nădejde pentru Valentin Ionuţ Ganea (42 de ani), jandarmul care l-a crescut şi dresat de la vârsta de 4 luni şi jumătate. Pentru militar, Rock este un membru al familiei, un câine inteligent, gata să-l apere atunci când se află în pericol. 

N-a ratat nicio paradă de 1 Decembrie

Prin specializarea dobândită, de patrulare-intervenţie, de-a lungul carierei sale, Rock – care în certificatul de naştere se numeşte, de fapt, Pah – a fost prezent la numeroase evenimente publice şi a participat la diferite misiuni specifice de menţinere şi asigurare a ordinii publice. De asemenea, n-a ratat nicio paradă militară de 1 Decembrie şi de fiecare dată a defilat mândru, alături de colegii lui jandarmi, spre admiraţia tuturor, dar mai ales a copiilor.

calarasi jandarm

Aflat la vârsta maturităţii canine, Rock este încă foarte activ şi ager, iar starea bună de sănătate îi permite să-şi continue activitatea. E reevaluat constant, pentru a se stabili dacă mai poate rămâne în câmpul muncii.

Inteligent, devotat şi perseverent, câinele-jandarm de la Olteniţa a făcut front comun cu oamenii legii în zeci de misiuni pentru prinderea infractorilor.

„Nu concep nicio zi fără acest prieten devotat“

Ciobănescul german a ajuns la Călăraşi pe când avea doar patru luni şi jumătate, fiind adus de la pensiunea canină a Şcolii de Dresaj de la Sibiu. „Ne-am  înţeles bine de la început, iar după câteva zile am trecut la cursurile intensive de iniţiere pentru a putea fi dresat. La început – vorbim despre perioada de acomodare – într-un program de predresaj. Trebuie să ne obişnuim unul cu celălalt, să exersăm mersul în lesă, să-l obişnuim cu zgomotele din poligonul de trageri, să punem la punct noţiunile de disciplină. Câinele trebuie înţeles, pentru ca la rândul lui să te asculte şi să execute ordinele.

calarasi jandarm

Rock este un câine inteligent, cu spirit de observaţie şi foarte docil. Am reuşit că creez cu el o legătură bazată pe încredere şi afecţiune. Sunt un mare iubitor şi crescător de animale, aşa că n-a fost dificil deloc să ne împrietenim. Nu concep o zi fără acest prieten devotat, este parte a familiei noastre. De altfel, atunci când l-am luat, a locuit o perioadă la noi acasă, tocmai pentru a putea crea această legătură“, povesteşte Valentin Ganea, antrenorul lui Rock.

Căinii preferaţi de Poliţie, Armată şi Salvamont

Pentru a putea ajunge la performanţa de a merge în misiuni, câinele a muncit câte cinci-şase ore pe zi. Pentru că ciobăneştii germani sunt, în primul rând, câini utilitari, abia apoi fiind apreciaţi pentru aspectul lor fizic, sunt rasa preferată de serviciile de Poliţie, Armată, Jandarmerie şi Salvamont. Deprind cu multă rapiditate o sarcină dată, iar dârzenia lor în îndeplinirea misiunii pe care o primesc situează rasa ciobănesc german în fruntea elitei canine.

calarasi jandarm

„Pot spune că a fost un elev-model. Este foarte ascultător şi învaţă foarte uşor toate comenzile. Evident că au fost şi situaţii când avea doar chef de joacă, pentru că era pui, însă am reuşit să-l fac să asculte comenzile pe care le aveam în program“, smărturiseşte mândru antrenorul său. În scurt timp, căţelul a devenit mascota jandarmilor din Olteniţa, fiind îndrăgit datorită năzbâtiilor pe care le făcea. „Pentru a fi apt de misiuni, alături de colegii mei, câinele a învăţat, pas cu pas, să ia urme umane, să atace atunci când este cazul, să fie şi un bun câine de pază. Este un ciobănesc german cu pedigree tip B, din mascul special antrenat pentru detectarea de cadavre. Are fraţi în activitate la Bucureşti, câini de urmă, la Serviciul Criminalistic“, povesteşte Valentin Ganea.

Un câine care are multă treabă

Chiar dacă în prezent nu este solicitat să ia parte la numeroase misiuni, patrupedul are un program încărcat. Face antrenamente zilnic pentru a nu-şi pierde abilităţile. „Trebuie lucrat tot timpul cu el pentru că exersarea comenzilor este o condiţie esenţială. Lucrăm în continuare pe partea de disciplină, la prinderea manşonului, dresajul de agresivitate. Zilnic, două ore le rezervăm pregătirii intense.“ Pentru a fi un câine viguros şi cu energie, Rock este hrănit bine, după un program alimentar întocmit de medicul veterinar. Îi place hrana uscată şi este înnebunit după micile recompense pe care i le oferă partenerul său de echipă, atunci când execută ca la carte comenzile. „Îi plac foarte mult crenvurştii, parizerul şi caşcavalul“, spune jandarmul.

calarasi jandarm

Pentru reuşita misiunilor, de cele mai multe ori, militarii fac echipă cu Rock. De multe ori, doar simpla lui prezenţă descurajează. În 2013, a participat la prima lui misiune, o descindere în comuna Nana, unde le-a deschis drumul anchetatorilor pentru o cercetare la faţa locului. La o altă misiune, în comuna Mitreni, nu s-a dezlipit de jandarmii care, alături de angajaţi ai Ocolului Silvic, au luat  urma unor hoţi de lemne. La una dintre misiuni a reuşit să prindă un urmărit general.

Va fi luat acasă la pensie

Ce se va întâmpla cu Rock la bătrâneţe? Răspunsul îl ştie deja toată lumea: va fi preluat 

cu mare drag de către camaradul şi dresorul său, care-i va oferi siguranţa şi liniştea unui cămin şi a unei familii iubitoare. Majoritatea câinilor de serviciu sunt câini de intervenţie, care au dezvoltată agresivitatea şi ar fi foarte greu pentru un nou stăpân să reuşească să îl mai controleze atât de bine, explică Ganea. „În plus, relaţia dintre câine şi cel care l-a avut în grijă este una specială. El va rămâne în familia nostră pentru totdeauna.“ 

O rasă uşor de educat

Ciobănescul German este folosit în dresaj în proporţie de 98-99%, fiind practic rasa cel mai mult folosită şi apreciată pentru calităţile fizice şi psihice pe care le posedă. „Câinele lup“ este echilibrat, pretabil pentru activităţi specifice muncii din sistemul naţional de ordine şi siguranţă publică, se aclimatizează uşor, are bune calităţi olfactive şi un fizic puternic. Este docil şi loial până la moarte stăpânului. Este uşor de educat pentru că marea lui plăcere este să-i facă pe plac dresorului. Este liniştit şi uşor de abordat, înţelegător şi încrezător în stăpân, foarte ager, iute şi cu reacţii tipice câinilor de pază şi protecţie. Important de menţionat e că se adaptează rapid situaţiilor neprevăzute.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite