Valea Mostiştei, rai de păsări. Sute de specii şi-au luat zborul din cele mai frumoase arii protejate din Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stoluri de păsări din Bărăgan
Stoluri de păsări din Bărăgan

Sute de specii de păsări au fost observate, la începutul lunii octombrie, în zona iazurilor din judeţul Călăraşi, în timp ce plecau spre ţările calde sau zubrau spre Dunăre pentru a se hrăni.


Vasilica Puran, profesor la Colegiul Tehnic “Ştefan Bănulescu”, o pasionată de ornitologie, şi coordonator al Sucursalei “Egreta” din Călăraşi a ieşit în teren, alături de paşionaţii de păsări. Zeci de mii de persoane  au stat cu ochii pe cer în zilele de 3 şi 4 octombrie, atunci când s-a derulat  „Euro Birdwatchn 2015”, acţiune devenită deja tradiţie în Europa.

calarasi pasari

“Sucursala Egreta Călăraşi a organizat acest eveniment, cu ajutorul iubitorilor de păsări şi natură  pe lacul Gălăţui, cu o suprafaţă de aproximativ 610 hectare, accesul făcându-se pe DJ31. Este amenajat ca iaz piscicol, este lipsit de vegeţatie palustră. Situl  găzduieşte efective importante ale unor specii de păsări protejate, dar şi 61 de specii migratoare. De asemenea, situl este important pentru cuibărit, dar şi pentru iernatul raţelor şi gâştelor. În perioada de migraţie situl găzduieşte mai mult de 20.000 de exemplare de păsări de baltă, fiind posibil canditat ca sit RAMSAR”, a explicat prof. Vasilica Puran.

.
Observaţii pe lacul Gălăţui

Iubitorii de păsări care au urmărit îndeaproape migraţia acestora au observat pe lacul Gălăţui mai multe specii: cormoran mare, stârc galben, egretă mică, lebădă de iarnă, raţă roşie, ciocănitoare pestriţă mare, coţofană.



A doua zi de observaţii s-a mutat pe lacul Mostiştea, cu o suprafaţă de 8,6 km pătraţi, din localitatea Boşneanu. Valea Mostiştea a fost declarată Arie de Protecţie Specială Avifaunistică prin Hotărârea de Guvern nr. 1284 din 24 octombrie 2007 (privind declararea ariilor de protecţie specială avifaunistică ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000în România) şi se întinde pe o suprafaţă de 6.578 hectare.

calarasi pasari

Raiul din Valea Mostiştei

Aria protejată (încadrată în bioregiune geografică stepică) reprezintă o zonă naturală în lunca Văii Mostiştea, afluent al Dunării (râuri, lacuri, mlaştini, turbării, terenuri arabile, culturi, pajişti naturale, stepe), ce asigură condiţii de hrană, cuibărit şi vieţuire pentru mai multe specii de păsări migratoare, de pasaj sau sedentare. Aici au fost observaţi cromorani, raţe, lişiţe, guguştiuci, dumbrăveancă şi ciorcârlani.

calarasi pasari

Şi păsările care cuibăresc în situl Natura 2000-braţul Borcea au fost atent observate."Observaţiile care se fac la începutul lunii octombrie sunt, în general, pentru păsările care rămân la noi, în urma migraţiei de toamnă. Migraţia păsărilor are loc, de obicei, în cea de-a doua decadă a lunii august. Deci, observaţiile din barcă au fost făcute pe braţul Borcea. iar păsările care se vedeau pe cer erau cormorani mari şi mici care zburau spre lacuri interioare sau spre Dunăre pentru a se hrăni, spune specialistul".


Vă recomandăm şi:

calarasi pasari

FOTO Cele mai rare păsari care trăiesc în Bărăgan. Gâsca cu gât roşu şi pelicanul creţ, bijuteriile de la Dunăre

Comoara dispărută a României: dropia

FOTO Gâsca cu gât roşu, una dintre cele mai rare păsări din lume, a poposit şi în Bărăgan

Oamenii de ştiinţă vor să demonstreze că păsările pot simţi un cutremur

Păsările călătoare nu mai vor în ţările calde


 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite