Vacanţă activă, copii fericiţi. Cum se distrează prichindeii vara la cea mai mare grădiniţă din Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jocul poate împlini un mare rol dacă este bine practicat: el deschide copilulului perspectiva universului spre care-l educăm şi spre care se dezvoltă. Acesta este motto-ul dascălilor de la cea mai mare grădiniţă din judeţul Călăraşi, unde copiii participă cu bucurie la vacanţa activă.

Dana Soare este cadru didactic de 35 de ani. A pătruns cu dragoste, răbdare  şi creativitate în universul copiilor, iar meseria de educator pe care a îmbrăţişat-o i-a adus cele mai mari satisfacţii. Chiar dacă este vacanţa de vară, la grădiniţa Ţara Copilăriei se munceşte. Aproximativ 50 de copii participă la activităţi inedite care le pun în valoare imaginaţia, perspicacitatea şi concentrarea. Pentru că părinţii sunt la serviciu şi acasă nu are cine să-i îngrijească, de dimineaţă şi până seara, copiii sunt aduşi la grădiniţă. Cu dragoste, implicare şi seriozitate, educatorii, îi îndrumă prin jocuri în lumea fascinantă a cunoaşterii.

Imagine indisponibilă

Copiii, cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani, vin cu drag la program. În acest mod, ei se află sub supravegherea cadrelor profesioniste, iar părinţii merg fără grijă la serviciu. “Au fost cereri foarte multe, iar înscrierile s-au făcut la începutul vacanţei. Aşa a fost la noi în fiecare an. Activitatea continuă până la 1 august. Atunci închidem pentru curăţenie, dezinsecţie, derazatizare, igienizare. Este o plăcere să lucrezi cu copiii, este ceea ce nouă ne place cel mai mult. Părinţii sunt mulţumiţi, iar reacţiile şi comentariile lor nu pot decât să ne motiveze. Aprecierile sunt cea mai mare mulţumire sufletească pentru un educator“, povesteşte Dana Soare. Pentur fiecare copil care frecventează grădiniţa, părinţii achută, ca şi în cursul anului şcolar o taxă de 8 lei pe zi.

Imagine indisponibilă

Jocuri de creaţie, exerciţii de îndemânare

Nicio zi petrecută la grădiniţă nu seamănă una cu alta. Copiii participă la activităţi diverse, socializează, râd, se bucură, mănâncă şi dorm după-amiaza. “Este foarte greu să nu faci nimic. Prichindeii trebuie provocaţi şi motivaţi tot timpul prin activităţi creative. Trebuie să le atragem atenţia, să nu-i lăsăm să se plictisească. Fiecare oră petrecută alături de ei este şi pentru noi o provocare,” spune Dana Soare.

Imagine indisponibilă

Chiar dacă din 2006 ocupă postul de director la grădiniţa Ţara Copilăriei şi nu mai are grupă de copii, Dana Soare este în mijlocul micuţilor. Ateliere manuale, jocuri de atenţie, discuţii libere şi aplicaţii, exerciţii de îndemânare, jocuri de creaţie, activitate practice-gospodărească, toate sunt incluse în planul de lucru al educatorilor. Astfel, copiii învaţă reguli de circulaţie, să ofere ajutor când unul dintre semeni este în suferinţă, şi chiar să prepare o salată. De asemenea, sunt familiarizaţi de către educatori cu bancnotele şi ce trebuie să facă atunci când merg la magazin.

Imagine indisponibilă

Părinţi mulţumiţi

Dacă copilul este fericit, şi părintele este mulţumit. Recunoştinţa acestora este cea mai mare răsplată pentru educatori. Elena Luminiţa Purcărea, mama unui copil care frecventează grădiniţa şi în vacanţă, are numai cuvinte de laudă pentru colectivul de cadre didactice: Educaţie prin joacă! Mă bucură să văd atâtea activităţi făcute chiar şi în vacanţă. Vă mulţumim pentru minunatele acţiuni desfăşurate cu copiii noştri!

Imagine indisponibilă

Cuvinte frumoase şi aprecieri vin însă şi de la alte cadre didactice din Călăraşi: "Draga mea colegă, ceea ce tu ai făcut aici, la grădiniţa, în aceasta perioadă de vacanţă demostrează nu doar talentul tău şi al cadrelor didactice, cât şi dragostea nemărginită pentru copii, respectul pentru meseria de educator, pentru copii, părinţi. Ne-ai făcut părtaşi la bucuria copiilor! Am văzut că se poate că aceştia să vină cu drag într-o instituţie de învăţământ, ne-ai demonstrat că se poate ca elevii să plece zâmbind, să înveţe şi altceva la grădiniţa decât ce este strict în programă, să-şi dorească să aibă o vacanţă “mare” mai mică! Sunteti un exemplu de bună practică pentru noi toţi! Felicitări!, a spus Alina Lotrea, profesor din Călăraşi. 

Imagine indisponibilă

Mi-am dedicat copiilor întreaga existenţă

De 35 de ani, Dana Soare trăieşte prin şi pentru copii. Meseria de educatoare pe care a ales-o nu a dezamăgit-o în nicio clipă. „Mi-am dedicat copiilor întreaga existenţă. Nu mi-am imaginat vreodată că aş fi putut face altceva. Încă din copilărie am avut o înclinaţie deosebită către profesia de dăscal. Poate că am fost puţin influenţată în alegerea acestei meserii şi de mama mea care a fost tot educatoare, însă ştiu sigur că totul a pornit din suflet“, spune Dana Soare. 

Imagine indisponibilă

De 12 ani ocupă postul de director la grădiniţa „Ţara copilăriei“, cea mai mare unitate şcolară din judeţ, unde sunt instruiţi peste 200 de copii. Ea spune că nu are nicio reţetă specială pentru a lucra cu micuţii. „Când ai har şi când îţi place ceea ce faci, totul este posibil. M-am implicat întotdeauna în formarea micuţilor şi m-am bucurat când metodele mele de lucru i-au fascinat. Am învăţat să cânt la chitară datoriă copiilor. Mi-a plăcut mereu să lucrez cu ei după metode inedite“, spune, zâmbind, educatoarea.

Muzica folk, pe primul loc

Toate melodiile de la Cenaclul Flacăra, fascinaţia tinereţii sale, au fost aduse în mijlocul prichindeilor. Fiecare serbare sau eveniment important nu putea trece fără ca ea să cânte la chitară împreună cu micuţii.

Pe lângă dragostea pentru copii, imediat după absolvirea liceului, Daniela Soare şi-a dat seama că iubeşte teatrul.„Am fost cooptată în trupa de teatru a Sindicatului din Învăţământ şi de atunci am interpretat sute de roluri, majoritatea în piese pentru copii“, mărturiseşte Daniela Soare.

Imagine indisponibilă

De atunci, nu a existat rol pe care să-l fi refuzat sau repetiţie de la care să fi lipsit. Niciodată nu spune „nu pot“ sau „nu am timp“. Crede că dacă vrei cu adevărat ceva, reuşeşti să realizezi. Nici măcăr când fiul său era mic nu a întârziat să apară lângă copiii pe care-i avea de instruit.„Întotdeauna îmi găsesc timp pentru toate“, spune Dana Soare.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite