Unul dintre cei mai buni piloţi de MiG-21 din România s-a pensionat. Dan Moise „Motanu“ a fost în Poliţia Aeriană NATO

Unul dintre cei mai buni piloţi de MiG-21 din România s-a pensionat. Dan Moise „Motanu“ a fost în Poliţia Aeriană NATO

Comandor Daniel Moise a fost pilot timp de 25 de ani FOTO Facebook/MAPN

I se spune "Motanu" şi e printre cei mai cunoscuţi piloţi de MiG-21 LanceR. Luni, 16 mai, Dan Moise şi-a revendicat onoarea unui zbor de final, la Baza 86 Aeriană Borcea, Feteşti, Ialomiţa, ale cărei porţi le trecea pentru prima dată acum aproape 25 de ani.

Daniel Moise a dat luni, 16 mai, ultimul salut al aerului la manşa unui F-16 Fighting Falcon, în dublă comandă. În cabină i-a fost coechipier un vechi prieten şi coleg, comandorul Marin Mihăiţă.
 
"Fidel MiG-ului 21, până la contopire cu pasărea din dural şi flacără, aşa cum au fost cei alături de care s-a format ca pilot militar, începând cu Dorel Luca şi, în anii din urmă, Gheorghe „Gică” Stancu, Dan „Motanu” Moise a vegheat la liniştea cerului alături de camarazii săi timp de 25 de ani, bună parte din timp (până în anul 2013 atunci când MiG-21 s-a mutat pe aerodromul de la Mihail Kogălniceanu) la celebra celulă de alarmă pe care o ştim din cărţile lui Doru Davidovici", arată reprezentanţii MApN pe pagina de socializare a instituţiei.
 
Despre cariera în aviaţie, Daniel Moise a mărturisit: "Celula de alarmă înseamnă a două noastră casă ca piloţi de vânătoare, pot să spun cu mândrie că am executat serviciul de poliţie aeriană sub comandă NATO încă din prima zi, în 2004, tot pe această locaţie, la manşa MiG-ului 21, şi tot eu eram de serviciu când a venit ordinul de suspendare a zborului cu această aeronavă, în aprilie 2022. 

Dacă vreţi mai multe detalii vi le dă soţia mea... Mai mult am dormit cu Dodo, cu Miţă decât am dormit acasă în aceşti 25 de ani.”
 
Conform MApN, ca instructor, Daniel Moise a pregătit câteva generaţii de piloţi, unii dintre ei astăzi piloţi de F-16. 
 
“Mi-am servit ţara aproape 25 de ani cu MiG-ul 21, mi-a fost un avion drag.  MiG-ul şi-a făcut datoria din plin, merită toată aprecierea şi toată consideraţia, dar odată cu trecerea timpului trebuie să evoluăm, iar F-ul 16 e un pas înainte, sper spre F-35. Când o să fiu pensionar să vin la "Porţile deschise" la Borcea,  unde peste 10 ani sper să văd F-35. Nu am niciun regret, plec cu sentimentul datoriei împlinite, asta le doresc tuturor colegilor”, a spus pilotul.  
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările