Un val de aer tropical loveşte România. Ce regiuni vor fi afectate de caniculă, de când se anunţă furtuni, unde se răcoreşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un val de aer tropical ce traversează România aduce temperaturi sufocante. Maxime de peste 38 de grade se vor înregistra în sud-estul ţării. De săptămâna viitoare însă, căldura se domoleşte. De joi, 14 iulie, revin vijeliile violente, iar temperaturile scad.



Specialiştii spun că indicele de confort termic va depăşi 80 de unităţi. În Bărăgan, temperaturile tropicale nu sunt o noutate. Luni, vremea va deveni izolat caniculară în Lunca Dunării, unde se va resimţi disconfort termic, după-amiază. Cerul va fi variabil mai mult senin, cu unele înnorări în zona montană unde, doar izolat, vor fi ploi de scurtă durată şi descărcări electrice. Temperatura aerului va avea valori maxime cuprinse între 26-27 de grade pe litoral şi 34 de grade la Drobeta Turnu Severin, izolat şi 35 de grade în Lunca Dunării.

Marţi după amiaza canicula şi disconfortulş termic accentuat se instalează local în regiunile vestice, sud-vestice, izolat şi în restul ţării. Temperaturile maxime, peste 30 de grade cu exceptia litoralului, ajung la 36 de grade la Drobeta Turnu Severin, chiar 37-38 de grade în sudul Olteniei. Vântul va avea intensificări temporare în sud-vestul şi în nord-estul ţării, dar şi pe crestele montane.

Maxime istorice

Vremea deosebit de caldă şi secetoasă din lunile de vară nu mai miră pe nimeni, cum nici iernile foarte reci nu mai iau prin suprindere. Conform meteorologilor, maximele absolute înregistrate până în prezent în Bărăgan au atins la 10 august 1957, 44 de grade Celsius la Valea Argovei şi 41,4 grade Celsius la Călăraşi.

Precipitaţii din belşug în Transilvania, în iulie

Potrivit ANM, până la sfârşitul lunii iulie, temperatura medie lunară a aerului se va situa peste normalul perioadei în sudul, sud-estul şi, local, în estul ţării, iar în rest sunt posibile valori termice apropiate de media climatologică. Media valorilor termice pentru luna iulie se situează la 20,2 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 17 şi 21 de grade Celsius în Oltenia, respectiv între 18 şi 24 de grade Celsius, în Muntenia.
Pe de altă parte, cantităţile totale de precipitaţii vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului, sub media multianuală lunară, stabilită prin măsurători de specialitate, la 77,8 l/mp. În zona Maramureşului, Munteniei, Olteniei şi Transilvaniei, cantităţile medii de precipitaţii ar putea depăşi 100 l/mp. În acelaşi timp, în Dobrogea estimările variază între 17 şi 59 l/mp.

Sfaturi de la medici

Ca să trecem cu bine peste aceste zile toride, medicii fac o serie de recomandări de care trebuie să ţinem cont. “Având în vedere temperaturile ridicate ce se vor înregistra, reamintim cetăţenilor câteva recomandări pentru prevenirea incidentelor. În primul rând, trebuie evitat  pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00.
Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. De asemenea, ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius", spune dr. Camelia Truică, medic epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică din Călăraşi.

Specialiştii spun că pentru a ne simţi confortabil trebuie purtate pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Zilnic trebuie consumaţi între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minut.

Fructe şi legume proaspete

În zilele deosebit de calde, spun medicii nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Deşi am fi tentaţi să credem că ne răcorim, băuturile alcoolice ne fac mai mult rău decât bine.
Şi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină(cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) trebuie evitate deoarece acestea sunt diuretice. Este indicat să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă, iar o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
 

Vă recomandăm şi:

Ce vreme se anunţă în următoarea perioadă. Cât ţin ploile şi unde lovesc furtunile, de când se încălzeşte

Vremea de coşmar se prelungeşte. Cât mai ţin furtunile violente şi ce zone vor fi măturate de ploi, de când se încălzeşte

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite