Un doctor, martor la accidentele de pe A2, a acordat îngrijiri răniţilor: „În 10-15 minute au sosit şi echipajele medicale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul medical al Spitalului de Urgenţă din Călăraşi a văzut, miercuri dimineaţă, accidentele în lanţ de pe A2, medicul aflându-se în maşina personală, în drum spre Călăraşi.

Laurenţiu Beluşică, chirurg de aproape 30 de ani, nu a stat nicio o clipă pe gânduri. El a acordat primul ajutor unor persoane rănite uşor, până la sosirea echipajelor medicale. "Una dintre victime era rănită uşor, cealaltă era încarcerată. Nu au pus probleme grave, la o prima evaluare. În 10-15 minute au sosit şi echipajele medicale", a spus Beluşică, martor la accident. De asemenea, acesta a mai precizat că pe A2, indicatoarele rutiere funcţionau. "Indicatoarele de pe autostradă arătau sec: Circulaţi prudent!", niciun cuvânt însă despre polei şi ceaţă. Pe tronsonul Drajna-Călăraşi era ceaţă densă, cu vizibilitate sub 50 de metri. Domnul director de la CNADNR, dvs. aţi luat salariu luna asta ?", se întreabă retoric medicul. De altfel, mai mulţi şoferi implicaţi în accidente au acuzat faptul că drumarii nu au curăţat şoseaua de polei.

Mai multe ciocniri

Potrivit comisarului-şef al Centrului Infotrafic, Cătălin Bocai, s-au produs două accidente pe Autostrada A2 — pe sensul către Constanţa, dar şi pe sensul către Bucureşti. Conform reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, în urma accidentelor, 22 de persoane sunt evaluate medical.

"Este vorba de un accident pe ambele sensuri în zona Glina, 10 maşini pe sensul spre Constanţa, 7 pe sensul spre Bucureşti. Colegii au evaluat 22 de persoane, din care patru urmează să fie duse la spital sau sunt în curs să fie transportate la spitale. Din cele patru o singură persoană are factură la unul din membrele superioare. Nu sunt cazuri critice", a declarat, marţi dimineaţă, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, Raed Arafat.

Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei, circulaţia rutieră se desfăşoară îngreunat la ieşirea de pe A2 Bucureşti – Constanţa către centura Capitalei. Accidentul s-a produs din cauza neadaptării vitezei la condiţiile unui carosabil acoperit cu polei.

Acuzaţii de ucidere din culpă şi vătămare corporală

În urmă cu două săptămâni, un alt accident grav s-a petrecut pe A2, tot din cauza vremii nefavorabile. 33 de maşini s-au tamponat în lanţ, 4 persoane au murit, iar 48 au fost rănite.

Conform Ministerului Afacerilor Interne, peste o sută de salvatori au intervenit în cazul accidentului rutier produs pe Autostrada A2, la km 67, în care au fost implicate 33 de maşini, dintre care 2 microbuze care transportau persoane şi un camion. În accidentul din 5 noiembrie, produs în condiţii de ceaţă densă, au fost implicate 52 de persoane, dintre care patru au decedat, 41 au fost transportate la spitale, iar alte 16 au refuzat transportul.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Lehliu Gară a deschis dosar penal în cazul accidentului în lanţ produs sâmbătă dimineaţă, 5 noiembrie, pe autostrada A2. Conform prim-procurorului Liliana Bănescu, încadrarea este de ucidere din culpă şi vătămare corporală.Procurorii implicaţi în anchetarea tragediei de pe A2 spun că, deocamdată, nu se poate vorbi despre niciun vinovat. Necropsia celor 3 persoane decedate şi rezultatele probelor biologice vor atârna greu în anchetă şi probabil, dacă este cazul, vor schimba încadrarea juridică.

"Parchetul de pe lângă Judecătoria Legliu Gară a înregistrat dosarul, iar din primele date rezultă că încadrarea probabilă este de ucidere din culpă şi vătămare corporală, având în vedere că vorbim despre 29 victime rănite grav. E dificil să ne pronunţăm acum, cercetarea încă nu s-a încheiat. Sunt foarte multe persoane vătămate, în diferite situaţii medicale, care pot evolua pe parcurs. Având în vedere numărul victimelor, este posibil ca încadarea să se schimbe, în funcţia de evoluţia stării de sănătate a victimelor. Poate că va fi cu încadrare pe formă agravată ", a declarat, pentru Adevărul, Liliana Bănescu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lehliu Gară.

Vă recomandăm şi:

Anchetă: Primul autoturism lovit în carambolul de pe A2 a fost un Logan, condus cu 40 de kilometri pe oră de un instructor auto

Tragedia de pe A2, provocată de efectul de turmă. Titi Aur, campion de raliuri: „De la prima maşină a pornit, iar ceilalţi au intrat în această capcană“

Ce mesaje afişau panourile de avertizare de pe A2 în momentul producerii tragediei. Oficialii de la Autostrăzi susţin că erau perfect funcţionale

Cum s-a produs tragedia de la Lehliu, cel mai grav accident petrecut vreodată pe o autostradă din România. Un şofer a ieşit fără să se asigure dintr-o benzinărie

Martor ocular la tragedia de pe A2: „S-a ajuns la carambol după ce un şofer a ieşit din parcare“

Ce se urmăreşte în dosarul penal deschis pentru tragedia de pe Autostrada Soarelui. Primele infracţiuni anchetate: ucidere din culpă şi vătămare corporală

Cum putea fi evitată nenorocirea de pe A2. La ce trebuie să fim atenţi când circulăm pe ceaţă, sfaturi de la poliţişti

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite