Un celebru vlogger culinar s-a lins pe degete după ce a mâncat în România. Ce a spus despre carne VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogăţia de cărnuri de pe grătar l-a fascinat pe Mark Wiens FOTO facebook/Marck Wiens
Bogăţia de cărnuri de pe grătar l-a fascinat pe Mark Wiens FOTO facebook/Marck Wiens

Mâncarea românească l-a cucerit pe unul dintre cei mai celebri vloggeri culinari din lume. Mark Wiens a vizitat România la sfârşitul anului trecut, iar clipurile făcute aici au strâns peste un milion de vizualizări în doar câteva zile. Vloggerul a gustat zeci de bucate româneşti şi s-a lins pe degete, la propriu, după fiecare dintre ele. Mititeii româneşti i-au plăcut în mod deosebit.

Mark Wiens şi-a început ziua la târgul Obor de la ieşirea din Sibiu. Tânărul a fost impresionat de fumul care venea din târg şi de „frumuseţea de cărnuri pe care poţi s-o mănânci la micul dejun. Este Raiul cărnii în România!”, a spus acesta. A trăit experienţa deplină de târg, cu mici, muştar şi bere. A recunoscut că e combinaţia perfectă şi deşi a gustat şi din cârnaţi, tot micii au rămas preferaţii lui. „Dacă aş locui aici, aş fi cu siguranţă un client fidel”, a concluzionat acesta.

A urmat o plimbare prin centrul vechi al Sibiului. În Piaţa Mică a gustat pentru prima dată salam cu biscuiţi. „E ca un tort de ciocolată concentrat într-o ruladă micuţă, poate ca o pâine cu ciocolată”, a spus vloggerul. Wiens a urcat puţin şi în Turnul Sfatului, impresionat de atmosfera medievală a oraşului.

A urmat o vizită în târgul din curte de la Brukenthal, unde a degustat puţină zacuscă. „Trebuie să mănânci puţină zacuscă în fiecare zi aici”, spune şi trece la următorul borcan – a gustat hrean la borcan, puţină pastă de ardei iute şi apoi a îmbrăţişat-o pe doamna care pregătise toate aceste delicii şi a băut puţin must. „E cel mai dulce suc de struguri pe care o să-l bei vreodată, făcut chiar de această bunicuţă, o femeie extraordinară,” a spus vloggerul.

După un prânz modern la Jules, pe strada Mitropoliei, unde Mark a concluzionat că „Sibiul atrage ca destinaţie culinară tocmai datorită faptului că reuşeşte să combine mai multe culturi într-una singură”, tânărul vlogger a făcut o ultimă oprire culinară la Crama Sibiul Vechi. Aici a ales câteva preparate locale - a mâncat sarmale, mămăligă cu brânză şi carne de miel, ciorbă de verdeţuri.

Tradiţionala mâncare medievală

Aflat în România la sfţrşitul anului trecut, Mark Wiens a vizitat Transilvania, Mărginimea Sibiului, Delta Dunării, dar şi Oborul, unde a descoperit micii. „Salutare tuturor! Sper că aveţi o zi extraordinară! Sunt în România, iar azi avem onoarea să gustăm din tradiţionala mâncare medievală din România! Principalul eveniment va fi mâine, când vom mânca un porc la proţap! Dar începe cu cina din această seară! Au făcut lucruri minunate pentru a păstra tradiţia mâncării străvechi din România şi tehnicile medievale. Abia aştept să împărtăşim această experienţă culinară. Începem cu un păhărel de pălincă! Noroc! E bună! Putem să bem mai multe.

E una dintre cele mai impresionante prezentări de mâncare. Peste tot este numai carne şi legume, cu un foc magnific, iar mâncarea e gătită în vase metalice.

E uimitor! Pâine cu ceapă şi cu brânză de burduf! Nu ştiam ce va face cu acea grăsime topită de porc de Mangaliţa. A turnat-o peste pâine. Se prelinge efectiv peste toată pâinea prăjită şi bucăţile de ceapă! Omule... e wow!

E timpul pentru grătar! Porcul de Mangaliţa, cârnaţii, carne de oaie... E nivelul următor!  Vasilica, acesta a fost numele oii. Carne cu sos de mere şi usturoi. Wow! Iată şi porcul! 110 kilograme de porc! Vedeţi cât e de rumenit, de fraged, cât de perfect e gătit! Sarmale! Am luat una din tavă. Vedeţi cum s-au caramelizat! E fierbinte. Wow!

Am ajuns şi la momentul final. Porcul la proţap gătit ca în vremurile străvechi. E o tradiţie de sute de secole, de mii de ani în România. La asta se rezumă întreaga experienţă. Uimitoarea ospitalitate, oamenii minunaţi, mâncarea absolut delicioasă. Totul este spectaculos şi frumos! Tot ce s-a întâmplat şi oamenii care au făcut asta posibil. Nici măcar nu mai am cuvinte să explic!”, a mărturisit Mark Wiens în filmul realizat la Sibiu.

Cinci milioane de urmăritori pe Youtube

Mark Wiens este urmărit de 5 milioane de oameni pe Youtube şi aproape 1 milion pe Instagram. Îi place să gătească, dar nu se consideră un expert în gastronomie. Pasiunea lui este mâncarea.

Mark Wiens, vlogger culinar: ”Respect şi îmi place foarte mult să învăţ despre mâncărurile din diferite colţuri ale lumii şi diferite culturi pentru ca fiecare face ceva diferit”.

A fost în Africa, India, Germania, Franţa, Pakistan şi alte 60 de ţări din întreaga lume, iar acum a ajuns în România, despre care recunoaşte că nu ştia foarte multe înainte.

”Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult în România este faptul că oamenilor le place să petreacă timp împreună, familia este foarte importantă, prietenii sunt foarte importanţi. Oamenii sunt mereu împreună şi evident că este şi mâncarea implicată, la fel şi băutură. Sunt foarte ospitalieri. Oameni extraordinari!”, a spus vloggerul. A fost cucerit, însă, şi de preparatele noastre. ”Dacă ar fi să aleg un singur preparat, aş alege micii. Sunt foarte apetisanţi şi buni, dar mi-a plăcut foarte mult şi ciorba ciobănească de miel, cu smântână şi brânză. A fost senzaţional!”, a explicat Mark Wiens.

Mark Wiens locuieşte în Thailanda, dar este de origine americană. Este autorul unei cărţi de gastronomie care a înregistrat vânzări record. Scrie despre călătorii şi mâncare de 12 ani, iar filmările sale au fost urmărite în total pe Youtube de aproape 1 miliard de oameni.

Vă mai recomandăm şi:

Ce a găsit o vedetă TV la un hotel de lux din Bulgaria: Peşte aveţi? Nu! Paste? Nu! Friptură de vită? Nici de asta. Ce aveţi?

Plaja uriaşă de la malul Mării Negre cu nisip fin ca la Mamaia, dar cu preţuri ca la magazinul de cartier

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite