Traficul, îngreunat pe mai multe drumuri de polei. Ce sunt sfătuiţi şoferii să facă

Traficul, îngreunat pe mai multe drumuri de polei. Ce sunt sfătuiţi şoferii să facă

Pericol pentru şoferi pe şosele FOTO Adevărul

Centrul Infotrafic informează că joi la peânz se circula îngreunat din cauza poleiului pe mai multe artere rutiere din 14 judeţe, printre care şi Călăraşi.

 
 
Este vorba de Argeş, Buzău, Brăila, Călăraşi, Dâmboviţa, Galaţi, Ialomiţa, Ilfov, Giurgiu, Harghita, Prahova, Tulcea şi Vrancea. Fenomenul meteorologic de ploaie îngheţată (freezing rain) este extrem de periculos deoarece în momentul în care ploaia atinge suprafaţa carosabilă îngheaţă instantaneu şi anulează efectul materialelor antiderapante.
 
Recomandări pentru circulaţia pe un carosabil umed sau acoperit cu polei sau zăpadă:
 
1. Operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, au obligaţia legală de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele şi pe drumurile stabilite;
 
2. Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor;
 
3. Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă;
 
4. Verificaţi şi folosiţi corespunzător atât sistemul de iluminare-semnalizare cât şi cel de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei;
 
5. În zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz;
 
6. În timpul călătoriei, cei de la volan trebuie să păstreze în mers o distanţă de siguranţă faţă de vehiculele dinainte pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.
 
7. Atenţie sporită la efectuarea depăşirilor, nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare. Totodată manifestaţi atenţie la depăşirea autovehiculelor de tonaj mare (autocamioane) care formează cureţi puternici, care vă pot afecta direcţia de deplasare sau de pe care pot cădea, în mers, cantităţi de apă, zăpadă sau gheaţă care vă pot distrage atenţia şi determina să efectuaţi anumite manevre bruşte ce pot conduce la evenimente nedorite.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: