Tradiţii culinare româneşti la Ruse. Elevi de la Colegiul Tehnic „Ştefan Bănulescu”, bucătari pentru o zi în Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arome îmbietoare de mâncare românească tradiţională şi bulgărească au umplut oraşul Ruse, la sfârşitul săptămânii, în cadrul unui proiect inedit „Tradiţii culinare şi inovaţie”, finanţat de partenerii bulgari.

 Elevi din Călăraşi, de la Colegiul Tehnic „Ştefan Bănulescu”, însoţiţi de prof. Vasilica Puran, au gătit cot la cot cu studenţi din Bulgaria de la Şcola de Turism „Ivan P. Pavlov”. Bunătăţile care le-au ieşit din mâini au fost jurizate îndeaproape de bucătari profesionişti de peste Dunăre. Preparatele apetisante au fost expuse la Casa de Cultură din Ruse, bucurându-se de o bună mediatizare din partea televiziunilor locale şi naţionale. Timp de două zile, delegaţia de la Călăraşi a muncit în bucătărie pentru a-şi demostra măiestria şi pentru a pregăti cele mai bune mâncăruri româneşti.

image

„Colegiul Tehnic Ştefan Bănulescu este partener al liceului profesional Ivan Pavlov. "Tradiţii culinare şi inovaţie" este un proiect educaţional care urmăreşte promovarea tradiţiilor culinare romaneşti şi bulgăreşti deopotrivă.

image

Activităţile proiectului au inclus o jumătate de zi în care echipele de elevi români şi bulgari au pregătit 5 feluri de mâncare traditionale care au fost degustate, apreciate şi jurizate de bucătari profesionişti ai oraşului, toţi foşti elevi ai liceului în care s-au desfăşurat activităţile noastre.

image

Atmosfera a fost ospitalieră, prietenoasă, degajată şi a promovat interculturaliatea, împărtăşirea de experienţe noi, dându-le copiilor  oportunitatea de a aprecia tot ce este valoros în specificul naţional al fiecărei ţări”, a explicat prof. Vasilica Puran.

image

Elevii români au primit aprecierile chef-ilor bulgari pentru calităţile lor, printre care au fost menţionate buna organizare în cadrul echipelor, respectarea proceselor tehnologice corecte în procesul de pregătire al dish-urilor, capacitatea de a lucra în echipă, disciplina, curăţenia în elaborarea produselor.

Parteneriat internaţional

Proiectul are ca scop crearea unui parteneriat internaţional durabil în domeniul educaţiei şi de a face din Ruse un centru important cultural în regiunea Dunării.

image

Activităţile proiectului includ o sesiune comună de gătit, de şi o expoziţie culinară de mâncăruri tradiţionale bulgăreştii şi româneşti. Activităţile proiectului vor creşte interesul tinerilor în domeniul educaţiei şi formării profesionale şi le va oferi posibilitatea de a-şi demonstra abilităţile culinare, dar şi de a afla mai multe despre diferite culturi . Luna viitoare, experienţa se reînnoieşte la Călăraşi, unde partenerii bulgari sunt aşteptaţi pentru a găti în oraşul de pe malul Borcei.

Vă recomandăm şi:

Proiecte cu bani europeni. Peste 500 de elevi de la sate vor învăţa în şcoli ultramoderne

Modernizare cu fonduri regio. Liceul Tehnologic din Fundulea se transformă în şcoală europeană

Prima şcoală reabilitată cu fonduri Regio. Unitatea de învăţământ de la Cuza-Vodă va fi modernizată cu bani europeni

Tinerii fără loc de muncă, sprijiniţi de ADR Sud Muntenia prin proiectul „NoNEETs”

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite