Superstiţii la Moşii de vară. Ce păţeşti dacă munceşti în sâmbăta dinaintea Pogorârii Sfântului Duh şi de ce e interzis să circuli noaptea

Superstiţii la Moşii de vară. Ce păţeşti dacă munceşti în sâmbăta dinaintea Pogorârii Sfântului Duh şi de ce e interzis să circuli noaptea

La moşii de vară se împart frcute şi vase de lut cu mâncare FOTO Click

Cu o zi înainte de sărbătoarea Pogorâriii Sfântului Duh, creştinii prăznuiesc Moşii de vară. În acest an, pe 15 iunie, în toate bisericile ortodoxe se oficiază slujbe pentru pomenirea tuturor celor trecuţi la viaţa veşnică - rude şi prieteni. Credincioşii împart sarmale şi fructe de sezon şi se feresc să circule noaptea pentru că atunci se spune ar bântui sufletele răposaţilor.

Gospodinele se pregătesc asa cum se cuvine pentru această zi şi împart bucate specifice sărbătorii: colivă, colaci, fructe, sarmale în foi de viţă, orez cu lapte şi vin.
Conform specialiştilor în Etnografie, în multe localităţi din Bărăgan şi Dobrogea se continuă o  tradiţie moştenită de la daci. De moşi se împart vase de lut  de cozile cărora se leagă ciorchini de cireşe şi flori de tei sau trandafiri albi, în memoria tinerilor răposaţi din familie. Dacii spuneau ca aceste ofrande sunt punţi de legătură între viaţa pământeană şi cea veşnică.
 
Bucatele se sfinţesc 
 
Sfinţii Părinţi au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiţi, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt şi cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepţii adormiţi. Pe de altă parte, sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua Învierii Mântuitorului Hristos. “În tradiţia ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfinţite, coliva, prescurea şi o sticlă de vin. De asemenea, se sfinţesc vase cu mâncare şi pachete cu alimente pe care rudele celor adormiţi le împart după slujba de pomenire”, explică părintele protoiereu Eugen Ramon Ilie, paroh la biserica “Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Călăraşi.
 
Cele mai cunoscute sâmbete
 
Tradiţia creştină spune că ofrandele pentru sufletul celor adormiţi au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârşite de ei, cu gândul sau cu fapta, în timpul vieţii. În amintirea celor adormiţi, urmaşii merg la cimitir pentru a le curăţa mormintele şi a le aşeza flori şi lumânări aprinse la căpătâi.
„În afară de faptul că în calendarul nostru creştin fiecare sâmbătă este considerată zi de pomenire a morţilor cele mai cunoscute sâmbete sunt: Moşii de vară - în sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt şi Moşii de iarnă - în sâmbăta dinaintea Înfricoşatei Judecăţi”, a precizat pr. lect. dr. Marian Mihai - Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, citat de basilica.ro.
 
Simion Florea Marian menţiona în lucrarea "Trilogia vietii", "că pe tot parcursul anului, în spaţiul românesc există 20 de zile de Moşi". Cuvântul "moşi" vine de la "strămoşi", şi se referă la persoanele trecute la cele veşnice.
 
Morţii se trezesc din somn
 
În tradiţia populară se spune că în zilele anterioare Moşilor de vară sau Moşilor cireşelor, morţii se trezesc din somnul de moarte şi se îndreaptă către o legendară "Vale cu Dor", loc în care găsesc toate pomenile făcute pentru ei.
Cu ocazia Moşilor de vară se dau de pomană căni, oale, străchini de lut sau vase de lemn ornate cu flori ori cireşe şi umplute cu apă, lapte ori vin, dar şi mâncare gătită (caldă) , împreună cu pâine, colaci şi lumânări aprinse. Vasele cu apă, vin şi lapte sunt ofrande simbolice, prin care oamenii se asigură că cei morţi vor avea ce bea pe lumea cealaltă.
Totodată, obiceiul de a împărţi vase din lut are drept scop reamintirea faptului că toţi oamenii sunt făcuţi din pământ, în pământ găsindu-şi sălaş după moarte.
 
Ce nu trebuie să faci în sâmbăta dinaintea Rusaliilor:
 
1. Nu se mătură, ca să nu se dea praf în ochii morţilor ce stau în spatele uşii până duminică, atunci când se înalţă către cer, dupa săvârşirea liturghiei, de Rusalii.
 
2. Nu se toarce ca nu cumva să se întoarcă înapoi colacii de la morţi.
 
3. Nu trebuie să dormi afară, să te duci la fântână ori la răscruci de drumuri, întrucât văzduhul este plin de spiritele morţilor eliberate în Joia Mare.
 
4. Nu se aruncă gunoiul afară, întrucât acesta poate ajunge la morţi, în locul mâncării şi băuturii pe care le aşteaptă.
 
5. Femeile care muncesc în sâmbăta de Rusalii riscă să le amorţească mâinile.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: