Strigăt de ajutor. Casa din evul mediu care stă să cadă peste 11 suflete. Voluntarii le-au ridicat o locuinţă, dar nu mai au bani să o termine

Strigăt de ajutor. Casa din evul mediu care stă să cadă peste 11 suflete. Voluntarii le-au ridicat o locuinţă, dar nu mai au bani să o termine

Familia, condamnată să treacă iarna într-un bordei care stă să cadă Foto:Facebook/Nicolae Ghedzira

În pragul iernii, o familie săracă din inima Bărăganului e la mila semenilor. Cele 11 suflete nu au un acoperiş deasupra capului deoarece bordeiul în care locuiau stă să cadă.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Un om cu suflet, angajat la Primăriei Dor Mărunt, a avut iniţiativa de a le construi o casă. Cu sprijinul oamenilor de bine, locuinţa a fost ridicată pe jumătate. Acum însă nu mai au nici materiale construcţii şi nici bani pentru a o finaliza.

Gheorghe Percu, de 50 de ani, din satul Dâlga, comuna Dor Mărunt, expert local pe probleme de romi la primăria din localitate a avut o idée lăudabilă în urmă cu trei luni, la care au aderat zeci de oameni de bine.
“În urmă cu trei luni am luat iniţiativa de a sprijini o familie foarte săracă din comunitate care locuieşte într-o casaăce stă să se dărâme, exista riscul permanent ca aceasta să se prăbuşească, de aceea am decvis să ne implicăm şi să le construim o locuinţă nouă.

Pe parcursul acestor 3 luni, cu sprijinul oamenilor din comunitate şi al unor organizaţii publice şi private care au donat materiale sau bani, am reusit să ridicăm această casă până la centură. Din păcate, acum când vine iarna nu mai putem finalize construcţia”, spune Gheorghe Percu. Pentru ridicarea locuinţei, Primăria a contribuit din bugetul local cu 5.000 de lei, iar Ion Iacomi, primarul localităţii Dor Mărunt, impresioant de drama celor 11 suflete, a oferit 2.000 de lei din banii familiei sale.

Bărbatul povesteşte că a fost emoţionat de drama acestei familii, deoarece şi el, la rândul său, vine dintr-un mediu defavorizat. A luptat din copilărie cu grijile, cu neajunsurile şi ştie ce înseamnă sărăcia. "M-am zbătut să fiu cineva în viaţă, să învăţ şi să-mi fac un rost. Învăţam după ce adormeau fraţii mai mici pentru a putea merge la şcoală", spune Gheorghe Percu. De aceea, a ales să facă un bine, alături de alţi oameni, pentru cea mai sărăcă familie din satul Dâlga. "Trăiesc la fel ca în evul mediu. 11 oameni într-un pat, întro casă care stă să cadă, fără un aragaz să gătească, fară condiţii să se spel. E crunt!", povesteşte Percu.

Sub cerul liber ori în bordeiul care se prăbuşeşte

Familia de romi se vede nevoită acum ori să stea sub cerul liber ori să locuiască în casa veche, la un pas de prăbuşire. Pentru a-i ajuta pe cei trei adulţi şi 8 copii, cel mai mic în vârstă de o lună, al căror venit este de aproximativ 2.000 de lei lunar, oamenii din Dâlga fac apel la oricine le poate da o mână de ajutor. În localitate, vecinii s-au oferit să ajute la ridicarea noii căsuţe. Voluntarii s-au implicat în proiectul “Cine poate, cine ştie, cine vrea”, pus la punct de Gheorghe Percu, însă acum nimeni nu mai are posibilităţi.

“Locuinţa are în componenţă patru dormitoare, 4/4 m, bucătărie 4/2,5 m,  grup sanitar 2,5/2 m, hol la intrare 2,5/4m. Total, 96 mp suprafaţă utilă.
Pentru că unele dintre organizaţiile care ne-au promis sprijinul nu şi-au mai putut onora promisiunile suntem acum într-o situaţie disperată. Venirea iernii îi va găsi pe membrii familiei într-o casa în care nu se mai poate locui, iar construcţia nouă, ridicată cu mult efort, se va degrada.

Orice sprijin e binevenit

"Vă rugăm să ne sprijiniţi, în măsura în care aveţi posibilitate, să finalizăm această construcţie şi să oferim acestei familii un cămin. Orice tip de sprijin ne ajută: materiale, bunuri, bani pentru achiziţionarea acestora. Materiale mai vechi, dar care pot fi refolosite, ne-ar ajuta foarte mult. Este păcat pentru aceşti copii să nu le oferin, dacă putem, un trai decent. Ştiu că oamenii sunt reticenţi atunci când vorbim despre romi, dar această familie chiar este una fără probleme. Sunt oameni liniştiti, nu fură, nu fac scandaluri, nu deranjează pe nimeni. Sunt doar foarte, foarte sărăci”, spune Percu.

Cei 11 oameni, trei adulţi, o familie de tineri-soţ şi soţie: Costel Dinu, 42 de ani, beneficiar al venitului minim garantat de stat şi, Filica Grecu, 35 de ani, alături de pensionara Ştefana Dinu, 77 de ani, cu o pensie de 600 de lei, trăiesc având groaza în suflet că va veni iarna şi vor sfârşi îngheţaţi.

Copiii, cel mai mare în vârstă de 14 ani, afalt în abandon şcolar, şi cel mai mic de doar o lună, nu-şi doresc decât un acoperiş deasupra capului pentru a trece cu bine iarna. “Nu putem să fim nepăsători la astfel de drame, din puţinul pe care îl avem fiecare, ajutăm cum putem. Ne-am dori să ducem la capăt acest proiect pentru a le face o bucurie un oameni sărmani care luptă să supravieţuiască”, spune Gheorghe Percu. Acesta nu este însă la primul proiect în care a demonstrat că îi pasă de comunitatea de romi din satul Dâlga. În urmă cu 5 ani a construit, susţinut de Fundaţia SOROS, 10 case pentru familiile defavorizate. Cine doreşte şi poate să ajute la finalizarea căsuţei îl poate căuta de Gheorghe Percu la Primăria Dor Mărunt sau la nr. de telefon: 0734.399.633.

Vă recomandăm şi:

Bordeie care stau să cadă, transformate în case primitoare. Oameni săraci, în proiectul "Renovăm o casă, construim Acasă" al Fundaţiei PACT

Cei mai bogaţi români câştigă de opt ori mai mult decât cei mai săraci - INFOGRAFIE

„Săraci“ cu conturi grase la bănci primeau pomană de la stat. S-au huzurit din bani publici în timp ce adevăraţii sărmani au îngheţat în case

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările