Situaţia devine iarăşi critică pe Dunăre. Circulaţia navelor, bulversată de nivelul apei care a scăzut dramatic

Situaţia devine iarăşi critică pe Dunăre. Circulaţia navelor, bulversată de nivelul apei care a scăzut dramatic

Traficul pe Dunăre nu a fost încă oprit Foto:Arhivă Adevărul

Dunărea a ajuns la o cotă de 170 de centimetri, exact cât avea în luna august, atunci când circulaţia navelor a fost bulversată. Transportul pe Dunăre, în zona Chiciu nu a fost suspendat, chiar dacă traficul s-a făcut cu dificultate, după ce nivelul fluviului a scăzut dramatic.

 

Autorităţile fluviale sunt însă în alertă şi spun că apele vor mai scădea. Administraţia Căilor Navigabile (ACN) din Călăraşi a anunţat, citată de Voces Campi, că din 9 noiembrie, cota mai scade cu 15-20 cm, ceea ce înseamnă că vor fi probleme. Conform directorului Romeo Băcescu, circulaţia este în grafic, dar, cu siguranţă, aceasta va fi mutată din nou pe braţul Bala-Borcea ca şi în vară.  „Se circulă pe Dunăre, dar deja la cota de 60-70 de centimetri, încep problemele. Scăderea va continua şi în următoarele zile.

În urmă cu 3 luni, navigatorii care mergeau de la Olteniţa către Constanţa pe Dunăre au fost direcţionaţi pe rută ocolitoare din cauză că nivelul fluviului a scăzuse foarte mult.

Ce s-a întâmplat astă-vară

“Pe Dunăre se merge din ce în ce mai greu şi nu ştim cât va mai dura această situaţie. Toate navele care trec spre portul Constanţa au primit avertizări în legătură cu această situaţie, iar datele de transport se actualizează zilnic. Nu se mai circulă pe Borcea, braţul Dunării, traseul a fost deviat pe Bala-Borcea-Hârşova-Cernavodă.

În aceste condiţii, navele sunt obligate să-şi adapteze încărcătura pentru a nu rămâne blocate, dar oricum se înaintează cu dificultate. Merg pe rută ocolitoare şi fac mai mult cu o sută de kilometri. Pe braţul Ostrov, problema este critică. Se intră doar până la debarcader, aproximativ 200 de metri, mai departe nu se poate înainta”, spunea Constantin Anghel, şeful Căpitaniei Portului Călăraşi.


Vă recomandăm şi:

Navigaţia pe Dunăre se desfăşoară cu restricţii de tonaj la Salcia

Efectul cotelor foarte scăzute ale Dunării la Brăila: capcane pentru micile ambarcaţiuni; pescarii „merg” pe apă la zeci de metri de mal

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările