Sistem inteligent de management al traficului în valoare de 3,8 milioane de euro, pe malul Borcei

Sistem inteligent de management al traficului în valoare de 3,8 milioane de euro, pe malul Borcei

Semafoare inteligente vor fi aduse la Călăraşi

Un sistem inteligent de management al traficului şi monitorizare video va fi adus pe malul Borcei, printr-o finanţare europeană în valoare de 3,8 milioane de euro. Autorităţile locale vor depune aplicaţii în cadrul Axei prioritare 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile din cadrul POR 2014-2020, începând cu acest an.

 
 Prin acest proiect se va realiza un sistem inteligent de management al traficului care va face uz de echipamente moderne de comunicaţii pentru citirea şi transmiterea periodică la distantă a unor parametrii, şi care, spre deosebire de sistemele tradiţionale de semaforizare care constau în fixarea timpilor de verde pentru fiecare sens de mers în funcţie de măsurători de trafic (timpi de verde care răman constanţi pe o perioadă foarte lungă de timp), va lua în calcul valorile de trafic auto precum şi adaptarea în permanentă a timpilor de verde la aceste condiţii, au anunţat reprezentanţii Primăriei.  
 
"Actualul sistem de semaforizare, funcţional de altfel, este amplasat în cea mai mare parte pe stradă Bucureşti dar nu are o eficientă suficientă, datorită utilizării unor programe de semaforizare cu ciclu fix, neavând capacitatea de a culege date în timp real asupra volumelor de trafic existenţe şi de a adapta parametrii de semaforizare în consecintă. 
 
Conform datelor statistice analizate, ponderea accidentelor în care sunt implicaţi cetăteni este mare, ceea ce conduce la necesitatea introducerii unor măsuri suplimentare prin care să fie crescută siguranţă deplasării acestora. O soluţie o vor reprezintă trecerile de pietoni semaforizate, cu buton, care, prin integrarea într-un sistem adaptiv de management al traficului, vor avea un efect pozitiv şi asupra parametrilor generali de trafic de pe reţeaua rutieră a municipiului",  precizat primarul oraşului, Daniel Ştefan Drăgulin.
 
Monitorizare video în intersecţii
 
În viziunea de dezvoltare a municipiului este inclusă şi transformarea vechiului sistem de dirijare al circulaţiei într-un nou sistem eficient, corespunzător unui oraş modern urmând a fi executate elemente de infrastructura care să conducă la realizarea şi integrarea unui sistem avansat de dirijare a circulaţiei.  
 
Intervenţiile propuse prin acest proiect constau în sisteme de monitorizare video, mai ales în intersecţii; sisteme de semnalizare şi semaforizare adaptivă şi sincronizată, ce pot asigură prioritizarea mijloacelor de transport în intersecţiile semnalizate/semaforizate; sisteme de localizare a vehiculelor de transport public urban şi de managementul flotei (prin GPS, AVL, etc.). de asemenea, sunt luate în consideraţie şi sisteme de informare în timp real a pasagerilor, amplasate în mijloacele de transport în comun şi/sau în staţiile de transport public; amplasarea de senzori de detectare a vehiculelor; realizarea unui centru de comandă pentru managementul traficului, cu componente specifice software şi hardware, prin lucrări de construcţii şi instalaţii şi dotare; lucrări punctuale de reabilitare/modernizare infrastructură rutieră din zonă intersecţiilor, necesare pentru a reconfigura fluxurile de trafic corespunzătoare noilor planuri de semaforizare/management de trafic. 
  
În prezent proiectul se află în etapă de pregătire, solicitarea finanţării fiind planificată pentru luna octombrie 2018. Acesta este estimat la o valoare de aproximativ 3,8 milioane de euro. 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: