Singuri acasă. 238 de copii din Bărăgan au părinţii plecaţi la muncă în străinătate

Singuri acasă. 238 de copii din Bărăgan au părinţii plecaţi la muncă în străinătate

Peste 200 de copii din judeţul Călăraşi au părinţii plecaţi la muncă în străinătate FOTO Adevărul

Statisticile oficiale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie cu privire la copiii cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate au înregistrat o creştere semnificativă în ultima perioadă, de la 85.000 de copii în decembrie 2015 la peste 97.500 în martie 2017. Dintre aceştia, peste 12.700 sunt copii din Regiunea de dezvoltare Sud Muntenia.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Astfel, 4.724 de copii sunt din judeţul Prahova, 2.642 copii din judeţul Dâmboviţa, 2.604 copii din judeţul Argeş, 1.122 de copii din judeţul Teleorman, 740 de copii din judeţul Ialomiţa, 631 de copii din judeţul Giurgiu şi 238 de copii din judeţul Călăraşi.
 
Datele colectate de la Inspectoratele Şcolare, de Salvaţi Copiii şi Ministerul Educaţiei, au relevat însă un număr mult mai mare de copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, peste 200.000, dintre care peste 22.000 în regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia, iar aceste date nu surprind nici ele întreaga amploare a fenomenului, pentru că nu cuprind şi copiii de vârstă antepreşcolară şi pe cei neînscrişi la şcoală/în abandon şcolar . Sunt teme pe care Organizaţia Salvaţi Copiii le propune, vineri, 6 octombrie, în dezbaterea Protecţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate – aspecte legale şi bune practici de intervenţie, care va avea loc la Târgovişte.
 
” Copiii care rămân singuri acasă pentru că părinţii lor sunt nevoiţi să muncească în alte ţări trec prin stări afective puternice, dar tăcute, pentru că, de cele mai multe ori, fie nu au cu cine să vorbească, fie nu cer ajutorul, pentru că simt nevoia să se comporte mult mai matur decât vârsta pe care o au. Suntem în faţa unuia dintre cele mai puternice fenomene sociale din România postdecembristă, care afectează în primul rând copiii şi asupra căruia trebuie să ne aplecăm cu îngrijorare”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România. 
 
Servicii destinate protecţiei micuţilor 
 
Amploarea fenomenului copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei reţele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizaţia Salvaţi Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât şi părinţilor lor şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 6.000 de copii şi reprezentanţii lor, persoane în grija cărora au rămas sau părinţi, au beneficiat până acum de servicii de intervenţie directă. Peste 92.000 de persoane, părinţi, copii şi specialişti, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinţilor îl are asupra copiilor rămaşi acasă, precum şi cu privire la obligaţiile ce le revin părinţilor la părăsirea ţării.
 
Prin programele dezvoltate de Salvaţi Copiii în judeţele Dâmboviţa şi Argeş, 950 de copii şi reprezentanţii lor au beneficiat de suport psihologic şi educaţional şi peste 10.600 de persoane au beneficiat de informare şi de servicii de consiliere socială prin intermediul caravanelor locale.
 
Vă recomandăm şi:

 

citeste totul despre: