Simpozionul "Oameni şi Vremuri-24 ianuarie 1859", organizat la muzeu

Simpozionul

Evenimentul are loc la muzeu pe 23 ianuarie FOTO Facebook/MDJ

Muzeul Dunării de Jos organizează, în colaborare cu Liceul Teoretic Mihai Eminescu, Liceul Danubius şi Şcoala Gimnazială Carol I, simpozionul "Oameni şi Vremuri - 24 Ianuarie 1859".

Ştiri pe aceeaşi temă

 
 
Evenimentul va avea loc, miercuri 23 ianuarie, ora 11.00, la Secţia Arheologie, a Muzeului Dunării de Jos, situată la demisolul Consiliului Judeţean Călăraşi. Manifestarea este priliejuită de aniversarea a 160 ani de realizarea "Micii Uniri", prin dubla numire a lui Alexandru Ioan Cuza, ca domnitor  la Bucureşti şi la Iaşi.
 
Un vis împlinit
 
La 24 ianuarie 2019 se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române sau ”Unirea Mică”. Acest eveniment este considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român, după ce, la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie/5 februarie, este ales şi domn al Munteniei.
 
Ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.
 
Reformele începute sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza
 
Din ziua Unirii Moldovei cu Ţara Românească, Mica Unire, fără de care nici Marea Unire din 1918 nu s-ar fi realizat, statul român a intrat în perioada sa modernă, prin reformele începute sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, şi a făcut primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. Generaţia de intelectuali patrioţi care a realizat Unirea din 1859 a avut meritul de a fi putut impune un spirit deschis către ideile de unitate, libertate şi fraternitate născute de Revoluţia franceză de la 1789, pentru care mulţi dintre ei luptaseră pe baricadele revoluţiilor de la 1848 din Europa.
 
Marii unionişti Mihail Kogălniceanu, I.C. Brătianu, Al. I. Cuza, Vasile Alecsandri, Costache Negri au avut intuiţia diplomatică de a alege momentul cel mai bun pentru proclamarea Unirii Principatelor Române, conform voinţei patrioţilor din Moldova şi Ţara Românească.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările