Sfecla roşie, cel mai puternic detoxifiant. La ce poate duce consumul excesiv şi ce conţine exact leguma super-aliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bună în orice anotimp, consumată în oţet, proaspătă sau coaptă, sfecla roşie este considerată una dintre cele mai nutritive legume, un super-aliment cu multe beneficii pentru sănătate. Vitaminele A, C, complexul B, sulful, sodiul, calciul, fierul, iodul, potasiul şi antioxidanţii din sfecla roşie ajută la tratarea mai multor afecţiuni.

“Sfecla roşie este un complex de vitamine şi minerale cum rar mai găsim şi, în plus, vindecă tumori, afecţiuni ale ficatului, afecţiuni cardiovasculare, digestive, întăreşte imunitatea şi este un puternic antiinflamator, detoxifiant şi energizant. Sfecla roşie conţine tot complexul de vitamina B, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf, antioxidanţi şi fier, cu alte cuvinte tot ceea ce organismul are nevoie”, explică dr. Denisa Zaharia, medic de familie.

Sfecla roşie este unul dintre alimentele cele mai complexe, demonstrându-se ştiinţific că luptă împotriva cancerului şi a altor afecţiuni. Sfecla roşie se poate consuma sub diverse forme, fie o putem stoarce şi bea sucul, fie o consumăm crudă sub formă de salată sau fiartă, fie în supă sau în piureuri, fie la cuptor. O mulţime de preparate culinare pot căpăta culoare, savoare şi un plus de vitamine prin simpla adăugare a sfeclei roşii.

Sucul de sfeclă roşie, pe lângă beneficiile aduse organismului, este şi un aliat redutabil în boli grave, precum cancerul, precum şi în ameliorarea efectelor chimioterapiei şi radioterapiei, spun specialiştii.

“ Sucul de sfeclă roşie este un aliat de nădejde în tratarea mai multor afecţiuni, uşurează digestia şi întăreşte imunitatea. Curele cu suc de sfecla se fac doar la indicaţia medicului, după o atentă evaluare a pacientului. Consumul excesiv al sucului, fără recomandarea medicului,  poate da senzaţii de vărsături, greaţă sau ameţeli”, precizează medicul.

Iată câteva dintre beneficiile sfeclei:

Diabetul: Este unul dintre alimentele care stabilizează glicemia pacienţilor cu diabet de tip I şi II. Are efecte diuretice şi previne complicaţiile cardiovasculare ale diabetului.

Hepatita cronică: Sfecla roşie previne evoluţia hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancerul hepatic.

Cancerul: Sfecla roşie conţine enzime şi substanţe cu proprietăţi antitumorale. Consumată în mod regulat, previne şi tratează leucemia, cancerul pulmonar, de colon, cel rectal şi cel gastric datorită faptului că aceasta este bogată în substanţe antioxidante.

Anemia: Sfecla roşie conţine fier, magneziu şi vitamina B6, putând combate anemia, stimulând procesul de formare a globulelor roşii.

Hipertensiunea arterială poate fi ţinută sub control cu ajutorul sfeclei. O jumătate de pahar de sfeclă roşie pe zi scade tensiunea arterială cu până la 20 la sută din valoarea sa iniţială.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite