Secretul unui desert de lux. Cum faci cea mai gustoasă dulceaţă de maci sălbatici, reţeta pas cu pas, cât se fierbe preparatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionată de arta culinară, o învăţătoare din comuna Unirea, judeţul Călăraşi, nu ratează nicio ocazie pentru a inventa reţete sofisticate. Îndrăgostită de lanurile de maci care invadează câmpurile din Bărăgan, Gela Dumitrache a inventat o inedită dulceaţă.



Rezultatul este unul, de-a dreptul, spectaculos. Mii de flori de mac s-au transformat rapid într-un desert cu un gust divin. Reţetele de bunătăţi ale priceputei gospodine pot fi găsite pe blogul culinar:cufarulcubucuriiwredpress.com

Ingrediente:
400 gr. petale de maci
2 kg zahăr
3 lămâi mari
1, 250 l apă plată
Opţional: seminţe de cardamom şi seminţele din jumătate de păstaie de vanilie.

image

Mod de preparare:

Să mergem, dar, pe firul miraculoasei poveşti a dulceţii de mac sălbatic! Scuturăm bine de insecte florile culese, apoi desprindem petalele şi le mai luăm o dată la scuturat, fiindcă staminele macului sunt lipicioase rău şi stau lipite de petale. Le cântărim apoi, e important, zic eu! Le spălăm bine şi în multe ape, staminele se ridică la suprafaţă, apoi ultima spălare se execută sub jet puternic de apă. O să vi se pară ca s-au împuţinat, dar e doar o impresie…Se lasă să se scurgă bine într-o strecurătoare.

image

Se pune la foc siropul. Asta înseamnă fix a se fierbe împreună apa şi zahărul, dar şi bobiţele din păstaia de vanilie şi semintele de cardamom, în cazul că vreţi să le folosiţi. În timp ce siropul fierbe şi se îngroaşă, se freacă  petalele cu zeama  stoarsă de la toate lămâile, că-s multe petale.

Când siropul s-a legat ca o miere şi face bule se adaugă petalele. Dacă siropul a fost bine legat, mai mult de 12 minute nu trebuie a se fierbe dulceaţa.

image

Se ia vasul de pe foc şi se acoperă cu un prosop ud. Se lasă să se răcească în vas şi se pune rece în borcane capsate cu capace al căror interior a fost şters cu alcool. Are o culoare fantastică şi un gust divin! Când curge din linguriţă are fineţea aripii de libelulă, nu ştiu să vă explic altfel cât de mătăsoasă poate fi! Poftă bună!
 

Vă recomandăm şi:

Cea mai uşoară reţetă de pe vremuri. Cum faci turte ca ale bunicii, un aperitiv gustos şi sănătos

Secretul celui mai sănătos şi gustos sos de roşii. Cât se fierbe şi de ce se pun zahăr caramelizat şi vin în preparat

Cum faci cea mai bună tocană oltenească. Reţeta celui mai popular fel de mâncare: cât trebuie să fiarbă ca să fie delicioasă

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite