Secretul salatei de fasole boabe, un preparat ieftin şi sănătos. Cât se fierbe şi cum se face sosul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paşii care trebuie urmaţi pentru ca mâncarea să fie delicioasă îi regăsim la celebrul gastronom Radu Anton Roman. Reţeta salatei de fasole boabe a fost publicată în cartea maestrului bucătăriei, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente: 

300 g fasole boabe

1-2 linguri de oţet

1 roşie

1 linguriţă de cimbru uscat

1 linguriţă de chimen pisat

1 ceapa

3-4 căţei de usturoi

1 linguriţă de zahăr 

sare, piper

2 foi de dafin

1 lingură de untdelemn (sau cât vă place)

verdeaţă: mărar, tarhon (şi busuioc, spre Bihor)

“Acest fel de salată - destul de rar întâlnită pe mesele noastre - e bun la toate, şi la inceput, c-o ţuică rece şi un coş de pâine caldă, şi ca salată- garnitură la o friptură mai săţioasă.
 

În Orientul depărtat se face cu mentă, iar în Orientul depărtat al Orientului depărtat, adică în Brazilia şi în Mexic, se face cu nişte ardei iuţi”.

Mod de preparare:

Seara:

Se pune fasolea la-nmuiat

Dimineaţa:

Fasolea se fierbe în apă sprată cu foi de dafin, piper, cimbru şi chimen

Taine: Împreună cu fasolea se fierb şi 200 g carne afumată (zeama devine şi mai gustoasă) care se toacă pătrăţele şi se pune la salată.

Sos:

Se toacă usturoiul, roşia, ceapa şi verdeaţa, se amestecă cu ulei, zahăr şi oţet

Se scurge fasolea (zeama e o excelentă bază de supă), se amestecă cu pasta de mai sus.

Sosul acesta crud şi simplu se poate combina, în afară de fasole, şi cu mazăre fiartă, bob şi linte, bame, conopidă şi chiar orez (în loc de carne afumată, încercaţi însă cu piept de pasăre).

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
 

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă recomandăm şi:

Cea mai uşoară reţetă de pe vremuri. Cum faci turte ca ale bunicii, un aperitiv gustos şi sănătos

Secretul celui mai sănătos şi gustos sos de roşii. Cât se fierbe şi de ce se pun zahăr caramelizat şi vin în preparat

Cum faci cea mai bună tocană oltenească. Reţeta celui mai popular fel de mâncare: cât trebuie să fiarbă ca să fie delicioasă

Cea mai uşoară reţetă: cum faci c

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite