Secretul care ne redă pofta de viaţă. 3 alimente care aduc fericirea, cine e de "vină" pentru starea de bine şi relaxare

Secretul care ne redă pofta de viaţă. 3 alimente care aduc fericirea, cine e de

Kiwi, un fruct miraculos care ne relaxează Foto:Getty Images

Ce punem în farfurie poate avea efecte pozitive sau negative asupra stării de spirit. Anumite alimente sunt cel mai potrivit medicament natural pentru a scăpa de stres, de stările de nervozitate, făcându-se să ne simţim optimişti şi plini de bună-dispoziţie.

Ştiri pe aceeaşi temă


Specialiştii spun că “de vină” sunt substanţele pe care le conţin, acestea ajutând la relaxare, la inducerea unui somn odihnitor şi, implicit, la alungarea tensiunii nervoase.
„Secretul” vine de la triptofan, o substanţă conţinută de aceste alimente. Triptofanul, aminoacidul responsabil cu starea de bine, nu poate fi sintetizat de către organism în mod natural, motiv pentru care el trebuie asimilat din mâncare, informează ivillage.com. Specialiştii spun că alimentele pot influenţa compoziţia chimică din creier şi dispoziţia, astfel încât, după ce consumăm anumite mâncăruri, cum ar fi dovleac, broccoli sau kiwi, se instalează o stare de bine.

“Pentru binele sistemului nervos, trebuie să consumâm alimente care furnizează triptofan. Acest aminoacid se transformă în serotonină la nivelul sistemului nervos. Serotonina are efect euforizant, combate stresul, fiind asociată cu starea de bună dispoziţie. În acelaşi timp, triptofanul din dovleac, de exemplu, participă la prelucrarea de către organism a vitaminei B3, necesară pentru funcţionarea sistemului nervos şi prevenirea tulburărilor de memorie”, explică dr. Denisa Zaharia, medic de familie.

 

Dovleacul, virtuţi uimitoare

Culoarea galben-portocalie este o dovadă clară a faptului că dovleacul este plin de antioxidanţi şi beta-caroten. Beta-carotenul este o provitamină ce va fi convertită de către organism în vitamina A. Pulpa de dovleac conţine vitamine, în special provitamina A, vitaminele E şi C, săruri minerale, hidraţi de carbon, protide, iar seminţele conţin ulei, protide, lecitina, rezine şi enzime cu proprietăţi antihelmintice.


Seminţele de dovleac sunt bogate în antioxidantul triptofan, un aminoacid important în producţia serotoniei, unul dintre hormonii care reglează starea de spirit.

Broccoli, o legumă remarcabilă

O cească cu aceste bucheţele verzi oferă aproximativ 74 mg de calciu, împreună cu 120 mg de vitamina C care va ajuta corpul să absoarbă mai usor calciul. Broccoli conţine de asemenea, mari cantităţi de vitamina K, vitamina A, acid folic şi fibre. Broccoli este un aliment cu proprietăţi uluitoare, este foarte bogat în vitamine şi minerale, unele dintre ele rar întâlnite în alte legume. Broccoli conţine glucide, vitamina A, C, în catitati cu totul speciale. În 200 de grame de broccoli se gaseste mai multă vitamina C decât într-o portocală. Broccoli este o excelentă sursă de vitamine din grupul B, acid folic si minerale precum calciu, magneziu, mangan, fier, potasiu, zinc, seleniu, fosfor, dar şi sulf şi preţioasă vitamina K.

Nutritioniştii susţin că broccoli este una dintre legumele cele mai bogate în substante anticancerigene. Conţinutul mare de sulf are efecte benefice antivirale şi antibiotice. Broccoli, un excelent cardioprotector, are capacitatea de a regla tensiunea şi de a o menţine în limite normale.
Broccoli este remarcabil şi prin cantitatea foarte mare de calciu pe care o conţine. În 100 de grame de broccoli fiert fiind 74 mg de calciu şi 123 mg de vitamina C care ajută la absorbţia calciului.

Kiwi ne face dinamici

Kiwi conţin multă vitamina C care apără corpul de infecţii, ne fac să ne simţim în formă şi plini de viaţă. Seleniul şi zincul pe care îl au din belşug te scapă de stările de nervozitate. Serotonina mai ajută şi la inducerea somnului, precum şi la menţinerea acestei stări în timpul nopţii. Acest hormon conţinut şi de kiwi ajută şi la reglarea ciclului de somn, de la cel “iepuresc” la cel mai adânc, pe parcursul nopţii.

De altfel, serotonina şi melatonina, un alt hormon produs natural de organism, ajută la reglarea funcţiilor corpului 24 de ore din zi, în permanenţă, fiind esenţiale pentru ritmul circadian. Conţinutul de magneziu din kiwi favorizează şi starea de bine în timpul zilei, în starea de veghe, pentru că previne stările de nervozitate, agitaţie, uitare, adesea generate de un deficit de magneziu.


Vă recomandăm şi:

Alimentul-minune pentru copiii anemici şi cardiaci. Castanele, cea mai bună sursă de vitamine, ne protejează de infarct

Fructul care face minuni: întinereşte, previne balonarea şi ajută în curele de slăbire – şase motive pentru care să mănânci ananas

Cel mai puternic antioxidant, interzis copiilor. Cum luptă zmeura cu cancerul şi reduce riscul unui avort spontan

Beneficiile şi riscurile smochinelor, fructul regilor, care previne cancerul - recomandările medicilor

Pericolul ascuns din căpşuni, cele mai bogate fructe în vitamina C. De ce sunt interzise copiilor - explicaţii medicale

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările