Secretul ciorbei de ciocănele, un preparat ieftin şi gustos. Cât se fierb oasele ca să iasă delicioasă şi cu ce se acreşte

Secretul ciorbei de ciocănele, un preparat ieftin şi gustos. Cât se fierb oasele ca să iasă delicioasă şi cu ce se acreşte

Ciorba de ciocănele, un preparat delicios FOTO Adevărul

Gustoasă şi uşor de preparat, ciorba de ciocănele este înlocuitorul perfect al celei de burtă. Reţeta preparatului gustos o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea gastronomiei româneşti, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

 
Iată ce nota autorul despre acest preparat: 
 
“Poate cea mai muntenească dintre ciorbe, după cea de burtă, un fel de pomana porcului cu multă zeamă, fierbinte ca şi sudul bărăgănean, ciorba de ciocănele e accesibilă tuturor, dar într-un fel aparte: vine cine vrea, rămâne cine poate”.  
 
Ingrediente:
 
 1 ceapă
 1 morcov  
1 ţelină 
1 pahar de orez 
250 ml zeamă de varză 
leuştean, pătrunjel 
1 kg copite, 1 kg cozi, urechi, limbă (dar şi alte bucăţele din capul porcului), şorici de purcel 
2 kg oase vită 
 
Mod de preparare:
 
Grijite bine (opărite, curăţate), marginile porcului şi ceva oase vită sparte se pun la fiert în 3 litri apă. Se culege spuma. Se toacă ceapa, morcovul, ţelina şi se pun la fiert cu carnea. Se spală orezul. După o oră şi jumătate se scot oasele, se adaugă orezul şi zeama de varză, care vor fierbe împreună o jumătate de oră, indiferent ce cred ele despre asta. Se toacă leuştean, pătrunjel şi se presară în ciorbă.
 
Gazetarul, pasionat de gastronomie
 
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: