Secretul chiftelelor perfecte. Ce fel de carne se pune, de ce se adaugă pâine înmuiată în lapte şi cât se prăjesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiftelele, un preparat delicios FOTO Shutterstock
Chiftelele, un preparat delicios FOTO Shutterstock

Pentru a nu da greş, gospodinele găsesc reţeta pregătirii acestui fel de mâncare la regretatul gastronom, Radu Anton Roman. Pentru a ieşi delicioase este obligatoriu să se respecte ingredientele şi paşii reţetei.

Ingrediente:

250 g carne miel tocată

 2 cepe 

500 g carne viţel tocată (piept mai împănat) 

 250 g carne porc (nu chiar slabă) tocată 

 2 morcovi potriviţi 

 2 ouă 

 1 legătură mărar 

 sare, piper, după gust 

 1 felie groasă de franzelă înmuiată în lapte ca să iasă pufoase

 2 cartofi, nici prea mari, nici prea mici 

 făină câtă trebuie pentru o tăvăleală generală 

 untură (untdelemn) cât să prăjească o tavă de chiftele.

Mod de preparare:

Se toacă cepele (altădată se şi rumeneau în puţin ulei), morcovii, cartofii, mărarul. Pâinea se scurge bine şi se toacă şi ea. Se amestecă bine carnea cu tot ce s-a tocat, cu ouăle şi apoi cu sare şi piper. Se formează după dorinţă chiftele turtite, cât palma de copil, sau chifteluţe rotunde, cât nuca, şi se tăvălesc prin făină. Se încinge untură destulă, să le îmbrace până la jumătate, şi se pun chifteluţele la prăjit pe foc potrivit, acoperite, până se rumenesc. Se întorc şi pe cealaltă parte. Când s-au colorat, se scot din tigaie şi se oferă.

Taine: Moda degresării trimite chiftelele aburinde pe foaia de sugativă, să-şi lase grăsimea. Pe alocuri, oltenii pun şi-o căpăţână de usturoi. 

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
 

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite