Secretul celei mai gustoase tocăniţe cu roşii. Ce fel de carne se pune, în ce se prăjeşte şi de se adaugă apă fiartă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tocaniţa, un preparat delicios FOTO Adevărul
Tocaniţa, un preparat delicios FOTO Adevărul

Nelipsită de pe mesele românilor, tocăniţa preparată după reţeta regretatului grastronom Radu Anton Roman, publicată în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), este un deliciu. Cu ingredinete puţine, preparatul este gata cât ai clipi.

Ingrediente:

2 linguri untură (ulei) 

5 cepe 

sare, piper, cât să fie bine 

1 linguriţă făină

1 kg roşii răscoapte (sau 1 pahar bulion) 

1 kg carne de vită ori porc, mai împănată (piept, gât, coaste), ori de pasăre tânără

Mod de preparare:

Se taie carnea bucăţi, se pune la prăjit în untură. Se toacă ceapa peştişori, se pune peste carne. Când a luat culoare, se stinge cu apă puţină, se acoperă şi se lasă să bolborosească pe foc mititel. Când şi când se mai pune un picuţ de apă fierbinte, să nu se ardă. Când carnea s-a frăgezit „de mai că se topeşte-n gură“, se pasează câteva roşii (sau se pune 1 pahar de bulion) se dă cu sare şi piper, se presară făina ploaie, se amestecă şi se dă la cuptor, să se lege sosul.

Taină: Nişte pătrunjel ori mărar verde tocat la sfârşit, o lingură de smântână şi o mămăligă, piatră de aur pe fund de lemn, sunt formula finală pentru intrarea în paradisul tocăniţei româneşti. 

Altă taină: Dacă punem în mâncarea asta, aproape de sfârşit, diverse legume – fie cartofi curăţaţi şi tăiaţi, fie morcovi tăiaţi felii, fie câteva tulpini de praz, fie dovlecei, ţelină, sau altă verzitură (ciuperci bunăoară) – iese tocană de cartofi cu carne.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite