Sculptură. Lucrări semnate Olga Smolenschi, expuse la muzeul Gumelniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia va fi deschisă până la sfârşitul lunii octombrie
Expoziţia va fi deschisă până la sfârşitul lunii octombrie

Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa găzduieşte, începând din 2 iulie şi până la sfârşitul lunii octombrie 2014, expoziţia de sculptură a Olgăi Smolenschi.

În timpul vieţii, artista nu şi-a deschis nici o expoziţie personală, abia după dispariţia sa, moştenitorii, Lucia şi Ioan Fota, au organizat la Cercul Militar Naţional - Sala Rondă un eveniment de readucere în memoria contemporanilor a numelui sculptoriţei. Opera sa a fost făcută publică prin donaţii către mai multe muzee din ţară : Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia, Muzeul de Artă “Casa Simian” din cadrul Muzeului Judeţean Vâlcea, Muzeul de Artă din Baia Mare, Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa.
 
Donaţia către Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa cuprinde 17 sculpturi şi trei farfurii din porţelan, care au aparţinut Olgăi Smolenschi, fabricate înainte de anul 1900.

Nume sonore

„Sculptoriţa Olga Smolenschi a avut un potenţial artistic remarcabil şi ar fi putut să se înscrie în lista numelor sonore ale sculpturii româneşti, însă face parte din categoria acelor artişti care şi-au asumat destinul creator fără compromisuri, în epoca realismului socialist, perioadă care nu s-a pliat cu personalitatea sa artistică, mai ales că statutul de refugiat din Basarabia venea să accentueze drama personală de a încerca să fie o fiinţă liberă, în corsetul unei Românii totalitariste. Faptul că vindea lucrări din atelier sau că le dăruia, demonstrează că era un plastician activ, că dialogul cu materia sculpturală era însăşi viaţa ei”, spune Amelia Dincă, critic de artă.

Olga Smolenschi (n.19 august, 1924, Cetatatea Albă, Basarabia – d.18 iunie 2012, Bucureşti), a venit în România în anul 1943, şase ani mai târziu absolvind Academia de Arte Frumoase din Bucureşti la clasa maestrului Cornel Medrea şi devenind abia către sfârşitul vieţii (2007) membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Vă recomandăm şi:

FOTO Brâncuşi din Bărăgan. Ion Vlad, sculptorul care le-a dat lecţii francezilor la Sorbona

FOTO Unicat. Muzeul Dunării de Jos, singurul din Europa care deţine o colecţie de artă preistorică

Călăraşiul intră în galeria elitelor. Muzeu de Istorie, pe malul Borcei

FOTO Porţi deschise la unul dintre cele mai spectaculoase situri arheologice din ţară: Sultana-Malu Roşu

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite