Scandalurile care au pus pe jar Călăraşiul în 2014: de la închiderea fabricii de salmonella, la ancheta de corupţie de la ADR Sud Muntenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia, cu ochii pe ilegalităţi Foto:Arhivă Adevărul
Poliţia, cu ochii pe ilegalităţi Foto:Arhivă Adevărul

Anul 2014 a debutat în Bărăgan cu un scandal de proporţii. O evaziune fiscală de peste 50 de milioane de dolari a reuşit să pună lacăt pe cea mai mare societate din Călăraşi care a funcţionat neîntrerupt timp de 32 de ani. Este vorba despre Avicola, un brand al oraşului.



 În plin scandal al cărnii de pui infestate cu salmonella, firma din Bărăgan a descis să închidă fabrica. De aici pleca, anual, 8% din producţia totală de carne de pui din România. Scandalul cărnii infestate cu salmonella de la sfârşitul anului 2013 a adus dezastrul la Avicola Călăraşi. Unul dintre cei mai mari producători de carne de pui din România a cerut intrarea în insolvenţă, în februarie 2014, doborât de datoriile către furnizori. Societatea are de achitat restanţe care însumează aproximativ 70 de milioane de lei.

Dispariţia societăţii din Bărăgan de pe piaţă se simte deja. Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, crede însă într-o redresare a firmei. “Într-adevăr, Avicola Călăraşi era printre principalii producători de carne de pui. Nu ştiam că a cerut intrarea în insolvenţă, însă acest lucru, cu siguranţă, se va resimţi. Mai rău este că nu-i va lua locul nimeni pe piaţa. Este păcat, totuşi, că dispare o societate cu tradiţie”, e de părare Van.

Pierderi

Ultimii ani se pare că nu au fost profitabili pentru firma din Bărăgan. Avicola Călăraşi, al cărei acţionar majoritar este compania Nutricom SA Olteniţa, cu aproximativ 97%, a încheiat anul 2012 cu o pierdere de peste 9 milioane de lei. Conform informaţiilor de la Ministerul de Finanţe, cifra de afaceri a companiei, deţinută de libanezul Daher Hanna, a fost de aproximativ 103 milioane de lei anul trecut. De altfel, anul 2009 a fost ultimul an în care compania a realizat profit, ultimii trei ani fiscali fiind încheiaţi în pierdere.
“Într-adevăr s-a depus o cerere la Tribunal privind intrarea în insolvenţă, adică incapacitate de plată. Practic, insolvenţa înseamnă reorganizarea societăţii. Se face un plan, cu nişte paşi obligatorii de urmat pentru a ieşi din impas. Cu alte cuvinte, o iei de la început. Aşteptăm termen de judecată. Cel mai important lucru se referă la plata datoriilor. Către furnizori, datoriile se ridică la 60-70 milioane de lei”, spunea Traian Bulearcă, fost director economic la Avicola.

Tranzacţie blocată

În urmă cu două luni, societatea ar fi putut fi salvată, dacă nu se află în curs de derulare o anchetă a procurorilor DNA privind evaziunea fiscală. În decembrie 2013, Vasile Iliuţă, deputat de Călăraşi, era decis să cumpere societatea. „Sunt dezamăgit deoarece vroiam să salvez locurile de muncă ale oamenilor. Am banii pregătiţi, cei 6 milioane de euro, însă nu pot definitiva actele. Deoarece ancheta privind evaziunea fiscală este în derulare, nu putem avansa. Dacă s-ar fi încheiat tranzacţia şi s-ar fi făcut transferul de patrimoniu, probabil, aş fi avut surprize neplăcute pe traseu. Deocamdată, eu rămân în aşteptare ”, declara Vasile Iliuţă.

Credit de 13 milioane de lei

Avicola Călăraşi, implicată în scandalul cărnii infestate cu salmonella, nu se poate vinde până când procurorii anticorupţie nu finalizează cercetarea.
Ancheta din dosarul în care este cercetată o evaziune fiscală de peste 70 de milioane de euro, în care procurorii au descoperit că de la Avicola Călăraşi ar fi ajuns pe piaţă carne alterată, a dus, la începutul lunii noiembrie 2013, la închiderea acestei societăţi, care a funcţionat 32 de ani.

Fane, agresorul de la Nana

Tot Bărăganul a ţinut capul de afiş al ştirilor şi în luna mai 2014 când Ştefan Fileaţă, zis Fane, a bruscat o bătrână în comuna Nana, chiar în timpul vizitei electorale făcută de candidatul PMP, Elena Udrea. Fane, în vârstă de 45 de ani, din comuna Curcani, a fost reţinut de oamenii legii, după ce a îmbrăncit o pensionară care încerca să discute cu Udrea. Victima a fost trântită la pământ atunci când a încercat să se plângă de faptul că restituirea terenurilor agricole din localitate nu s-a făcut legal.

Scandalagiul de la alegerile locale

Ştefan Fileaţă este fostul lider al PDL din localitate. El nu este la primul incident de acest gen. La alegerile locale din  10 iunie 2012, Fileaţă a făcut scandal şi a distrus mai multe urne de vot din secţiile de votare. Şi atunci a fost reţinut şi s-a ales cu dosar penal.

Ancheta de la ADR

La sfârşitul lunii octombrie 2014, anchetatorii au descins în Bărăgan la una dintre cele mai selecte instituţii, unde existau indicii de corupţie. Este vorba despre ADR Sud Muntenia care se ocupă cu accesarea fondurilor europene. 30 de percheziţii s-au desfăşurat la Bucureşti şi în judeţele Călăraşi şi Ialomiţa. Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în cursul anului 2014. Descinderea procurorilor DNA la sediul ADR Sud Muntenia, dar şi acasă la directorul general şi la cel adjunct a pus pe jar Călăraşiul. Ancheta de corupţie care îl vizează pe şeful Consiliului Judeţean Ialomiţa are legătură şi cu derularea unor proiecte prin ADR.

Percheziţii acasă la directori

Anchetatatori DNA au ridicat de la ADR saci de documente, dar şi de acasă de la directorul general Liviu Muşat şi de la locuinţa directorului adjunct Mariana Vişan. De la domiciliile acestora au fost confiscate acte, laptopuri şi tablete. Cei doi au ieşit public şi au anunţat că nu au niciun fel de emoţii în legătură cu acest dosar. Se pare că la Călăraşi, procurorii au venit să caute indicii la proiectele derulate de anumite microîntreprinderi din judeţul Ialomiţa şi ce rol a avut preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă, în modul în care s-a desfăşurat colaborarea cu firmele implicate.

Directorul ADR Sud Muntenia a precizat că a avut o colaboare bună cu preşedintele CJ Ialomiţa, fără să sesizeze vreo presiune la vreunul din proiectele derulate. Muşat a precizat că niciun membru al personalului ori conducerii ADR Sud Muntenia nu este pus sub acuzare: “Am avut parte, atât eu cât şi colega mea, de un tratament absolut normal, nu am ce să le reproşez, nu ne-au intimidat… Vreau să vă asigur că în ADR
lucrurile merg în condiţii de normalitate. Nu vom face de râs această insituţie şi judeţul nostru”, a adăugat Liviu Muşat.
 

Vă recomandăm şi:

Procurorii DNA au descins în Bărăgan. Percheziţii la sediul ADR Sud Muntenia

Cine dă mai mult. Brand-ul Avicola Călăraşi se vinde pe bucăţi

Avicola Călăraşi moare încet, dar sigur. Fabrica de “salmonella” funcţionează pe avarii

UPDATE Lacăt pe uşă. Scandalul cărnii de pui infestate cu Salmonella desfiinţează Avicola Călăraşi

Avicola răspunde acuzaţiilor privind carnea infestată : „Nu au fost distruse loturi cu salmonela improprii consumului uman“

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite