Sărbătoare cu avansări în grad. 164 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a marca împlinirea a 164 de ani de existenţă a instituţiei pe care o slujesc, jandarmii călărăşeni au participat, joi, 3 aprilie, la o şedinţă festivă, după ce în ultimele zile au pus în practică o serie de exerciţii demonstrative şi au prezentat tehnica şi autospecialele din dotare în parcul Dumbrava.


Cei mai buni dintre jandarmi au fost înaintaţi în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad a unui ofiţer. Este vorba despre căpitanul Mihai Dinu, devenit maior, dar şi de patru subofiţeri.  La gradul de plutonier adjutant şef, plutonier adjutant Gabriel Deciu, la gradul de plutonier adjutant, plutonier major Raul Manea, la gradul de plutonier major, plutonierii Cătălin Bezdadea Cătălin şi Petruş Dursină. De asemenea a fost citit Ordinul inspectorului general al Jandarmeriei Române prin care un ofiţer a fost recompensat şi s-au înmînt diplome şi premii cadrelor care au participat la competiţiile sportive organizate sub egida „Cupei Jandarmeriei”.

Domnul Moldovei a semnat actul în 1850

La 3 aprilie 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a semnat actul de înfiinţare a jandarmeriei: “Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, pe care a comunicat-o Divanului Obştesc şi Sfatului Ocârmuitor. Acest document prevedea că Regimentul de jandarmi din Moldova se împarte în două subdiviziuni, fiecare având zona de responsabilitate formată din câte şase ţinuturi (judeţe), la fiecare ţinut fiind repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga o companie la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Capitalei. În total erau 14 companii de jandarmi cu un efectiv de 1.433 jandarmi călări şi pedeştri.

Domnul Moldovei deschisese, la 17 februarie 1850, prima adunare a Divanului Obştesc, iar la 25 februarie 1850 a solicitat divanului, printr-un Opis, să ia în discuţie proiectul pentru reformarea “Corpului Slujitorilor”. Divanul Obştesc a votat această legiuire la 12 martie 1850. Legiuirea promulgată de Grigore Alexandru Ghica a constituit actul de naştere al acestei arme, căruia i-a dat statut juridic, i-a definit atribuţiile, principiile de organizare şi funcţionare, constituind fundamentul teoriei şi practicii de-a lungul existenţei sale.

Misiunile principale ale Jandarmeriei Române sunt: asigurarea şi restabilirea ordinii publice, transportul şi paza valorilor, bunurilor şi materialelor periculoase, dar şi paza şi apărarea obiectivelor de importanţă deosebită
 

Vă recomandăm şi:

FOTO Jurnal de război. Povestea jandarmilor voluntari care au trăit 6 luni în Afganistan

FOTO Meserie cu cagulă. Misiuni de grad zero pentru trupa antitero

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite