Salvaţi Copiii: Sud-estul ţării, în topul regiunilor cu cea mai mare rată de abandon şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În mediul rural s-au înregistrat cei mai mulţi copii care au renunţat la şcoală FOTO Adevărul
În mediul rural s-au înregistrat cei mai mulţi copii care au renunţat la şcoală FOTO Adevărul

La nivelul anului şcolar 2017-2018, rata abandonului şcolar la nivel naţional în învăţământul primar şi gimnazial era de 1,7% (aprox. 30.000 elevi). Cea mai mare rată a abandonului şcolar s-a înregistrat în Regiunea Centru cu 2,6%, urmată de Regiunea Sud-Est, cu 2%, se arată într-un comunicat, citat de Agepres, al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Mediul rural se confruntă cu un număr considerabil mai mare de copii care abandonează şcoala, cu un procent de 2,2% în 2015, faţă de cel urban cu 1,5% în acelaşi an. La nivelul anului şcolar 2016-2017, învăţământul primar şi gimnazial înregistrează o rată a abandonului de 1,1% în urban şi 2.3% în rural.

 Conform unui studiu al Salvaţi Copiii România, majoritatea costurilor asociate programelor Şcoală după Şcoală sunt suportate de părinţi, doar 10% dintre respondenţi afirmând că o altă instituţie acoperă o parte din costuri (7,6%) sau toate costurile (2,5%). Costurile de şcolarizare sunt principalul motiv de abandon şcolar în comunităţile marginalizate.

Peste 125.000 de copii au făcut naveta

La nivelul anului şcolar 2015-2016, peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri. Deşi este menţionată în rapoartele anuale ale MEN ca măsură de combatere a abandonului şi oferire de şanse egale pentru copii de a frecventa şcoala, decontarea parţială sau totală a transportului vine cu o serie de limitări. Tarifele maxime pe kilometru impuse transportatorilor nu sunt respectate în multe situaţii, ceea ce face ca abonamentele să fie suportate integral de către părinţi.

Subfinanţarea educaţiei Prin prorogări repetate de la Legea Educaţiei care prevede minim 6% din PIB alocare bugetară pentru finanţarea educaţiei naţionale, Guvernul României a alocat în medie, în cei opt ani de la adoptarea Legii 1/2011, aproximativ 2.83% din PIB pentru educaţie. Media europeană a investiţiilor în educaţie este de 4.7%.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite