Salata de ardei copt, cel mai bun preparat de vară. Reţeta care îţi lasă apă în gură, paşii gătirii

Salata de ardei copt, cel mai bun preparat de vară. Reţeta care îţi lasă apă în gură, paşii gătirii

Ardeiul copt, un deliciu FOTO savoriurbane.com

O salată delicioasă, hrănitoare şi uşor de preparat vară este cea de ardei copt, gras sau capia. Poate fi servită alături de friptură, cartofi ori o iahnie de fasole. Reţeta care îţi lasă apă în gură o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Iată reţeta delicioasă de sezon recomandată tuturor celor care vor să aibă gustul autentic verii, aşa cum a lăsat-o Radu Anton Roman: 

Ingrediente

2 kg ardei gras sau capia
100 ml oţet de vin
 2 linguri untdelemn
 1 linguriţă sare
 1 praf cimbru 
 1 căpăţână usturoi (cui nu-i place să nu pună!). 
 

Mod de preparare

„Se spală bine ardeii. Se coc în cuptor la foc iute sau pe un grătar, deasupra flăcării, să se pârlească pe din afară, dar să-şi păstreze carnea pe dinăuntru. Se pun ardeii într-o cratiţă mare, se presară cu puţină sare şi se acoperă pentru circa un ceas. Se curăţă de pieliţă, cu răbdare şi un vârf de cuţit. Evitaţi apa, care le spală şi gustul!
 
Ardeii se tratează grijuliu şi se compune o stea splendidă într-un castron, cu codiţele spre margine. 
 
Se pune praful de cimbru peste ei. Se curăţă usturoiul, se taie de-a latul căţeii în felioare hiper-subţiri şi se cern peste ardei. Se amestecă sarea cu oţetul, se freacă cu untdelemn, se toarnă ploaie peste salată. Se lasă un sfert de oră, să prindă gust, apoi ardeii se sucesc, să bea şi să se-nmoaie pe amândouă părţile.“, se precizează în cartea de bucătărie a lui Roman. 
 

Gazetarul, pasionat de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările