România trece la ora de iarnă. De ce sunt atât de afectaţi depresivii de faptul că dăm ceasurile înapoi cu o oră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România va trece la ora de iarnă FOTO Shutterstock
România va trece la ora de iarnă FOTO Shutterstock

În România, trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din luna octombrie,  mai exact, duminică, 27 octombrie 2019, când ora 04.00 va deveni ora 03.00. Deşi în Uniunea Europeană au existat discuţii legate de acest lucru,  România, alături de 74 de ţări, va da ceasul înapoi cu o oră.

Specialiştii avertizează că trecerea la ora de iarnă ne poate afecta echilibrul nutriţional, dându-ne peste cap întreg metabolismul. Astfel că, elementul principal pe care nu trebuie să îl uităm iarna este vitamina C, o armă excelentă împotriva oboselii.

Un alt efect asupra sănătăţii pe care îl are trecerea la ora de iarnă este accentuarea stărilor de depresie. "Depresia devine mai apăsătoare iarna întrucât aceasta este corelată direct cu sursa de lumină de la soare, care poate trata stările de depresie. Nu doar că iarna cerul este gri, dar ziua este mai scurtă, începând cu ora 17.00-18.00, fiind deja întuneric afară. De asemenea, creşte stresul şi anxietatea, tot din cauza întunericului şi mai ales a frigului. Persoanele meticuloase devin cele mai stresante întrucât schimbarea orei de iarnă le dă peste cap toată rutina zilnică. Dimineaţa începe mai târziu şi seara vine mai devreme", spune medicul Daniela Stan.

Se încheie orarul de vară

Aşadar în ultima duminică din luna octombrie se încheie orarul de vară, care debutează în ultima duminică a lunii martie, şi se revine la Timpul Legal Român, când diferenţa faţă de timpul universal (GMT) este din nou de două ore. Schimbarea nu este simultană în toate ţările unde are loc din cauza diferenţei de fus orar. Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui şi reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Au urmat ani în care introducerea orei de vară a fost propusă de mai multe ori, dar respinsă. Pentru o perioadă mai îndelungată a fost aplicată în SUA, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 - 30 septembrie 1945.

În România, orarul de vară a fost introdus pentru prima dată, fără prea mare succes, în 1931, când a fost publicată în Monitorul Oficial din iulie 1931 Legea pentru stabilirea orei oficiale în România. Începând cu anul 1979, ora de vară a fost instituită permanent în ţara noastră şi până în anul 1997 trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă în ultima duminică a lunii septembrie. Începând cu anul 1998, potrivit Ordonanţei de Guvern nr. 20 din 18 august 1997, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă în ultima duminică a lunii octombrie.

175 de ţări nu au schimbat ora niciodată

Ora de iarnă nu a fost adoptată de toate statele, multe ţări care au ales acest sistem au decis, pe parcurs, să renunţe la trecerea la ora de iarnă.

175 de ţări nu au schimbat ora niciodată, în timp ce 68 au decis să renunţe la schimbarea orei. Argentina a renunţat să mai schimbe ora în 2010, Rusia în 2011, iar Turcia în 2017. Unele ţări au regiuni care au adoptat ora de iarnă şi au alte regiuni care nu schimbă ora, cum ar fi  Brazilia, Statele Unite, Canada, Australia.

Comisia Europeană a decis, la începutul lunii martie 2019, să renunţe treptat la trecerea la ora de iarnă, acest lucru urmând să se facă din anul 2021. Ca urmare a acestei decizii, statele membre care optează să rămână la ora standard, cunoscută şi drept ora de iarnă, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021.

În România, au fost numeroase discuţii pe această temă, autorităţile urmând să comunice decizia. Indiferent de hotărârea pe care o vor adopta, toate ţările membre trebuie să anunţe Comisia Europeană până în martie 2020, şi anume dacă vor să treacă la ora de iarnă, respectiv de vară.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite