România a avut 11 momente de doliu naţional în istoria postdecembristă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că România va organiza toate ceremoniile "aşa cum se cuvine" după moartea Regelui Mihai şi că vor fi organizate zile de doliu naţional. În ţara noastră, în ultimii 27 de ani au mai fost decretate de 11 ori momente comemorative.

Ultimul doliu naţional a fost pe 2 septembrie 2016, decretat pentru românii morţi în Italia, la cutremurul din 24 august 2016. Un alt moment de doliu naţional a fost pe 13 august 2016, în memoria reginei Ana, principesa Ana de Bouron-Parma, care a murit pe 1 august într-un spital din Elveţia, la vârsta de 92 de ani.

Tot în 2016 a mai fost un moment de doliu naţional, pe 24 martie, în memoria românilor care ai murit în atentatele teroriste din Bruxelles din 22 martie 2016.

A opta oară în care s-a mai decretat doliu naţional a fost în urma tragediei de la clubul Colectiv. Au fost trei zile de doliu pe teritoriul României - 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie 2015, în memoria victimelor de la incendiul din clubul “Colectiv”, al cărui bilanţ final a fost de 64 de morţi.

În 26 iunie 2013, în urma tragediei din Muntenegru din 23 iunie 2013, când au murit 18 români şi alţi 29 au fost răniţi după ce un autocar s-a răsturnat într-o prăpastie, s-a decrat doliu naţional atât în România, cât şi în Muntenegru.

Doliu la decesul Patriarhului Teoctist

Înainte a mai fost decretată zi de doliu naţional în urmă cu doi ani, pe 18 aprilie 2010, când au fost comemorate victimele accidentului aviatic de la Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa 96 de oameni, printre care şi preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski.

Şi pe 3 august 2007 a fost doliu naţional, când au avut loc funeraliile Patriarhului Teoctist, care a condus Biserica Ortodoxă Română timp de 21 de ani.

Pe 8 aprilie 2005 Româna a ţinut doliu în memoria Papei Ioan Paul al II-lea, iar pe 14 martie 2004 în memoria celor 16 români care au căzut victime ale atentatelor teroriste din Spania din 10 martie 2004.

O altă zi îndoliată a fost 14 septembrie 2001, în memoria celor aproape 3.000 de oameni morţi în atacurile teroriste din Statele Unite din 11 septembrie. Prima oară când în România a fost decretat doliul naţional după căderea comunismului a fost pe 12 ianuarie 1990, chiar în memoria românilor morţi în decembrie 1989.

Ce e interzis 

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu naţional sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Actul normativ mai stabileşte că, în zilele de doliu naţional, aşa cum au fost stabilite de guvern, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă (coborât pe jumătate - n. red) Drapelul României.

În general, în zilele de doliu naţional, drapelul trebuie arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei, pavilionul navelor. De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.

Manifestări artistice, date peste cap

Cel mai mare festival internaţional de folclor din Bărăgan, care are loc în fiecare vară pe malul Borcei, a fost blocat în august 2016 de decesul Reginei Ana. Manifestarea artistică debutează la Călăraşi pe 12 august şi se desfăşoară pe parcursul a 3 zile. Pentru că cea de-a doua zi a festivaluluia picat sâmbătă, 13 august 2016, atunci când a fost decretată zi de doliu naţional pentru Regina Ana, manifestările folclorice au fost anulate.

Şi  în alte oraşe din ţară, manigestările artistice au fost date peste cap în vara nului 2016. Doliul naţional instituit în ziua de sâmbătă, 13 august 2016, a afectat manifestări de amploare programate încă din 2015. Trei festivaluri muzicale urmau să aibă loc în România, în weekendul 12-14 august 2016, în trei mari puncte ale ţării: Constanţa - Spellground, Bucureşti - Summerwell (la Buftea) şi Braşov - Rockstadt (la Râşnov).

Trupa norvegiană Röyksopp a anunţat, anul trecut, pe pagina sa de Facebook că nu va mai sosi la Spellground. „În urma anulării Festivalului Spellground, concertul nostru din România nu va mai avea loc, din păcate“.

Cu o săptămână înainte de preziua festivalului, discuţiile privind soarta Spellground-ului încă erau purtate de organizatori. Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României prevede amânarea manifestărilor culturale, artistice şi sportive din zilele de doliu, ce sunt stabilite prin hotărâre de Guvern. Toate instituţiile publice trebuie să arboreze steagul în bernă, coborât pe jumătate. De asemenea, întregul program difuzat la televizor şi radio trebuie adaptat la momentul solemn prilejuit de funeraliile la Curtea de Argeş pentru Regele Mihai.

Summer Well a avut loc, dar şi-a adaptat programul

Prima zi a festivalului Summer Well a coincis cu momentul în care au avut loc funeraliile Reginei Ana, adică cu ziua de doliu naţional declarată de Guvern. Una dintre hotărârile luate de Guvern arată că instituţiile publice trebuie să arboreze drapelul României în bernă, iar posturile de radio şi de televiziune îşi vor adapta programul în mod corespunzător.

Ambiguitatea textului legii a ridicat suspiciuni şi asupra desfăşurării Summer Well, punându-se problema dacă evenimentul va mai avea loc pe Domeniul Ştirbey în weekendul 13 - 14 august 2016. „Adevărul“ a luat legătura cu unul dintre PR-ii festivalului care a afirmat că Summer Well 2016, aflat la ediţia a şasea, va avea loc, însă organizarea se va adapta în funcţie de specificul doliului naţional.

„Festivalul se organizează, hotărârea de Guvern nu face referire la evenimentele private. Hotărârea face referire la coborârea steagurilor în bernă, este o practică ce nu face referire la evenimentele private. Festivalul nu se poate amâna, înţelegem că este un moment special iar programul evenimentului se va adapta în funcţie de funeraliile Reginei Ana. Festivalul va ţine cont de momentele importante şi muzica va porni după ce Majestatea Sa va fi înmormântată“, au declarat în 2016 organizatorii SummerWell pentru „Adevărul“.

Rockstadt-ul nu a suferit modificări

Organizatorii Rockstadt Extreme Fest au fost aproape în aceeaşi situaţie cu cei de la Spellground din Constanţa. Au avut partener Primăria din Râşnov, iar decretarea doliului naţional i-a încurcat teribil, pentru că manifestarea a avut program în perioada 11-14 august 2016. „Noi avem evenimente de joi până duminică, încă discutăm ce vom face şi ce soluţii avem la îndemână“, au declarat, în 2016, organizatorii pentru „Adevărul“. Una dintre scenele principale va purta numele eroului Adrian Rugină, muzicianul şi tehnicianul care a pierit în tragedia de la Colectiv salvându-i pe alţii.

Cu două zile înainte, organizatorii Rockstadt Extreme Fest făcuseră o precizare pe pagina de Facebook: „În cursul zilei am primit suficiente întrebări pe această temă şi putem reveni cu un răspuns clar în acest sens. Deşi ziua de 13 august este declarată zi de doliu naţional, ca urmare a decesului reginei Ana, niciun eveniment cultural public NU va suferi modificări ale programului, aceasta regulă se aplică DOAR în cazul instituţiilor culturale de stat. Asadar, festivalul nostru nu este afectat”, se arată în postarea din 2016.

Regele Mihai I al României a murit pe, 5 decembrie, la ora 13.00, la vârsta de 96 de ani, la reşedinţa sa din Elveţia. România a decretat doliul naţional în zilele de 14,15 şi 16 decembrie, atunci când sunt programate funeraliile Majestăţii Sale.

Vă recomandăm şi:

Ultima umilinţă a ultimului rege al României

Replica fostului principe Nicolae pentru Casa Regală şi mama sa: „Iubirea şi respectul unui popor se câştigă, nu se obţin cu forţa“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite