Românca Pola Illéry, ultima divă din epoca filmelor mute. Cum a reuşit cea mai sexy actriţă a vremii să înnebunească întreaga lume

Românca Pola Illéry, ultima divă din epoca filmelor mute. Cum a reuşit cea mai sexy actriţă a vremii să înnebunească întreaga lume

Românca Pola Illery, un star al filmelor mute

Românca Pola Illéry, născută în localitatea Corabia, a fost considerată cel mai strălucitor star de cinema din epoca filmelor mute. Ea a fost ultima vedetă a acestor pelicule şi a încetat din viaţă la venerabila vârstă de 103 ani, în Statele Unite, în februarie 2012.

Cariera spectaculoasă a mignonei românce a uimit întreaga lume. Talentată şi cu un sex-appel dezarmant, cu ochi profunzi şi emanând farmec prin toţi porii, Pola a fost remarcată rapid în anii 20 de managerii din teatru. Fascinată de lumea artistică încă din copilărie, Pola şi-a văzut visul cu ochii când mari regizori au distribuit-o în filmele sale. A trăit la Paris şi în America, unde a devenit soră medical, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-a înrolat ca voluntar pentru a-i îngriji pe răniţi.

Presa internaţională a anunţat în 2012, la moartea acesteia, că actriţa de origine română Pola Illéry, care s-a născut în localitatea Corabia din România, în 1908, şi a fost considerată una din ultimele vedete feminine ale erei filmelor mute, a murit la vârsta de 103 ani, în Statele Unite. După o ceremonie funerară evreiască la Temple Israel Synagogue, Pola Illéry a fost înmormântată la Washburn Street Cemetery din Scranton, potrivit imdb.com. 

Renumită pentru libertatea sexuală

Ea s-a născut pe 15 octombrie 1908, cu numele Paula Iliescu, într-o familie evreiască din Corabia, România, şi a fost fascinată de teatru încă din copilărie. Ajunsă în străinătate, alături de familia sa, Pola şi-a construit o carieră fabuloasă în cinematografie.


Pola Illéry a fost un star exotic al filmelor mute în Franţa şi în România, în anii 1920, şi a încercat să facă tranziţia la filmele cu sonor în anii 1930. Ea a fost renumită pentru portretizarea libertăţii sexuale a femeilor şi a fost considerată cel mai strălucitor star de cinema din epoca filmelor mute.
Pe de altă parte, The Telegraph spune că Pola Illéry a fost o actriţă care "emana sexualitate şi farmec", în ciuda faptului că era scundă.

Succese cinematografice

În 1928, Pola Illéry a jucat în filmul "Le désir", regizat de Albert Durec, bucurându-se de un mare succes, fapt care a făcut-o să se mute la Paris, unde Albert Cavalcanti a distribuit-o în filmul său "Captain Fracasse" (1929).


A devenit cunoscută şi datorită filmului "Under the Roofs of Paris (1930), de René Clair. În acest film, Pola Illéry a interpretat rolul unei femei petrecăreţe de origine română, iubita unui mafiot, de care se îndrăgosteşte un cântăreţ ambulant, jucat de Albert Préjean.
În 1930 a jucat în primul său film vorbit, comedia-musical "Parada Paramount", realizată la Paris, dar inspirată de filmul de la Hollywood "Paramount on Parade", cu Clara Bow şi Gary Cooper, care a avut premiera în acelaşi an.

Pola Illéry a mai fost distribuită în filme precum "Le petit chaperon rouge" (1930), "Un homme en habit" (1931) şi "L'ange gardien" (1933). Ultimul său film a fost "Le tigre du Bengale", în 1938.
Pola Illéry a părăsit Europa şi s-a mutat în Statele Unite în momentul în care a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial. În SUA, ea a devenit soră medicală, lucrând voluntar pentru Crucea Roşie. Pola Illéry a devenit cetăţean american în 1946, iar un an mai târziu s-a căsătorit cu Daniel Alpert şi au avut patru copii.
 

Vă recomandăm şi:

Femeia care nu purta niciodată lenjerie intimă. Românca Mitza Bricard, muza faimosului Dior, a avut Parisul la picioare în anii '50

Povestea fabuloasă a româncei Nadia Gray. Diva care a înnebunit bărbaţii cu scena de striptease din „La Dolce Vita“ şi care a îngenuncheat Hollywood-ul

Femeia-spion. Românca Vera Atkins, cel mai important agent secret din cel de-Al Doilea Război Mondial

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările