Reţeta unui piure perfect. De ce se adaugă brânză de vaci în preparat, cât se fierb cartofii ca să iasă delicios

Reţeta unui piure perfect. De ce se adaugă brânză de vaci în preparat, cât se fierb cartofii ca să iasă delicios

Piureul de cartofi, un preparat simplu şi gustos FOTO Adevărul

“Atâtea rateuri lamentabile am văzut la piure, încât mi-e teamă să mai gust, pe unde mă duc. Pare mai greu să faci un piure catifelat şi totuşi dens decât o oală de sarmale în cuib”, nota Radu Anton Roman, regretatul gastronom, despre cea mai simplă garnitură.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru gospodinele care nu doresc să dea greş cu acest preparat, Roman a publicat paşii reţetei în lucrarea gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 
Ingrediente
 
1 kg de cartofi
3 linguri de unt (poate mai mult)
1 pahar mare de lapte
1-2 linguri de zahăr
sare, câtă vă place
 
 
Mod preparare
Taină: 2 linguri de brânză foarte proaspătă de vaci (bine scursă de zer, să fie dulce) dau carnaţie unui piure bine frecat.
 
Se răsfierb cartofii, se curăţă de coajă, (sau se fierb gata curăţaţi, să nu ceară asa mult lichid) se rad prin ochiuri mari şi se tescuiesc
Se încinge tare laptele, se amestecă cu zahăr şi sare
Untul moale se freacă cu brânză de vaci şi puţin lapte, până sunt toate o pastă
Se pune lapte fierbinte şi unt în cartofi şi se amestecă îndelung, să fie spumos-grăsos.
 
Gazetarul, pasionat de bucătărie
 
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: