Reţeta rasolului perfect. Cât se fierbe carnea de viţel, în câtă apă şi ce condimente se pun ca să fie delicioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rasolul se vită se găteşte lent FOTO Shutterstock
Rasolul se vită se găteşte lent FOTO Shutterstock

Un rasol reuşit trebuie să fie bine condimentat şi gătit exact ca în reţeta maestrului Radu Anton Roman. Reţeta deliciosului preparat o regăsim în lucrarea sa „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ (Editura Paideia).

Ingrediente:

2 cepe mari 

9 cartofi 

4 morcovi mari 

2 ţeline

3 roşii 

2 ardei graşi 

căţei usturoi, sare, piper după gust,  pătrunjel verde 

1 kg carne de viţel sau mânzat de la coadă

1 kg altă carne viţel sau mânzat cu ceva zgârciuri şi grăsime (în niciun caz pulpă sau muşchi)

Facultativ: 

Arome mai tari: cimbru, 1 foaie dafin, 2 cuişoare (se pun de la început) 

Dresuri: 1 pahar vin alb, 1 pahar rachiu (se pun de la început) 

Mod de preparare:

Se pune carnea în 4 litri apă la fiert, acoperit, pe foc molcom. Se curăţă, se spală cartofii, ceapa, morcovii, ţelina, se lasă întregi sau jumătăţi. Se taie bucăţele ardeii. După 2 ore de fiert – până aici apa a avut voie să scadă cu 2 litri dar nu mai mult – se sărează uşor, se piperează, se pun la fiert, acoperit, ceapa, morcovii, ţelina, ardeiul gras, roşiile, usturoiul – de acum încolo zeama e lăsată să scadă cât se poate (fără să se prindă). Se toacă pătrunjelul. După 3 sferturi de oră se adaugă şi cartofii la fiertură – tot acoperită va fierbe, încă niţel, pe foc...  A mai trecut 1 jumătate de oră? Se trage oala de pe foc, se scoate carnea pe un platou încălzit, înconjurată colorat de 8 cartofi şi 8 jumătăţi de morcov şi presărată de pătrunjel verde (ceapa, roşiile, ţelina, ardeii şi cartoful rămas se freacă cu puţină zeamă din oală; se oferă ca o supă, cu crutoane prăjite în untdelemn).

 “Se oferă cum v-am spus mai sus, cu hrean îndulcit, dar e minunată carnea asta oricum, mai ales cu muştar şi cu maioneze mai tari, frecate cu castraveţi acri, boia, piper roşu. Vinul alb şi fin al rasolului este Neuburger-ul puternic de Aiud (la Ciumbrud am gustat cea mai aleasă întocmire din licoarea asta)”, nota autorul în lucrarea sa “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite