Reţeta desertului perfect. Cum faci cei mai gustoşi papanaşi, cum îi găteşti să nu se sfărâme şi cu ce se ung după fierbere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papanaşii, un desert delicios FOTO Shutterstock
Papanaşii, un desert delicios FOTO Shutterstock

Radu Anton Roman, regretatul gastronom, le învaţă pe gospodine cum să pregătească papanaşi delicioşi, aşa cum pregăteau femeile de la ţară, pe vremuri, în Muntenia. Pentru un desert perfect trebuie respectaţi întocmai paşii gătirii şi ingredientele.

“Printre puţinele dulciuri ţărăneşti care se fac, adesea reuşit, şi la cârciumile din oraş, unul din numeroasele feluri de găluşti făcute după chipul şi asemănarea lumii noastre: rotundă, dar imperfect”, nota reputatul gastronom în lucrarea sa, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

2 ouă

3 linguri de griş

1 linguriţă de făină

2 linguri de unt

pesmet destul

sare

300 g brânză de vaci (scursă bine de zer)

Mod preparare:

•    Se pune apă sărată la fiert

•    Se amestecă bine brânza de vaci, făina, ouăle, grişul şi sarea

•    Se fac găluşti turtite, se găuresc cu degetul, se pun cu spumiera în apa clocotind uşor

•    Se prăjeşte pesmetul

•    Când papanaşii se ridică la suprafaţă se mai lasă să fiarbă molcom (altfel se sfărâmă) încă un sfert de oră

•    Se pune untul la cald

•    Se scurg, se ung cu unt, se tăvălesc în pesmet, se oferă cu zahăr şi smântână sau cu dulceaţă.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite