Reţeta delicioaselor sărmăluţe în frunze de ştevie. Cât se ţin la cuptor ca să iasă gustoase şi cum se prepară sosul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sărmăluţele în frunze de ştevie, un preparat uşor şi gustos
Sărmăluţele în frunze de ştevie, un preparat uşor şi gustos

Mâncare uşoară de primăvară, sărmăluţele în foi de ştevie se gătesc rapid, fiind necesare câteva ingrediente. Reţeta preparatului delicios o regăsim la Radu Anton Roman, regretatul gastronom, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

20 – 25 frunze de ştevie  

1 ceaşc de orez 

2 morcovi  

3 cepe 

1 pahar bulion 

1 pahar untdelemn 

 1 lingură făină 

 1 litru borş 

 1 legătură mărar verde  

 sare, piper boabe şi măcinat

Umplutură: 

Două cepe se toacă, se pun la călit în untdelemn, până se înmoaie. Se rad morcovii, se adaugă la căleală, să sfârâie câteva minute. Imediat se pune şi orezul, sare, piper măcinat, se stinge totul cu apă, se amestecă, se lasă să fiarbă cam un sfert de oră.  Se opăresc frunzele de ştevie.

 Sos:  O ceapă se toacă şi se pune la călit. Se stinge cu bulion, se pune făină, amestecându-se bine amândouă.  Se răceşte orezul şi ce-i pe lângă el, dacă a înflorit cât de cât. Se toacă mărar, se amestecă în orez şi se umplu sărmăluţele. Se unge o cratiţă cu ulei, se aşază sărmăluţele. Se toarnă sosul şi borşul, boabe de piper, se pune cratiţa în cuptor, acoperit, circa o oră. 

Gazetarul, pasionat de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti - “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite