Reţeta delicioaselor sarmale de post din Bărăgan: ingredientele care le fac să fie irezistibile
0Mâncarea de post preparată acasă bate orice minune culinară din marile magazine. Chiar medicii ne sfătuiesc, în perioada postului, să evităm produsele din comerţ şi să gătim acasă cu ingrediente simple şi sănătoase. Sarmalele cu orez şi ciuperci din Bărăgan sunt un adevărat deliciu culinar.
În postul Crăciunului, gospodinele fac preparate uşoare, dar consistente, după reţete moştenite de la bunici. Gela Dumitrache, de profesie învăţătoare, din comuna Unirea, găteşte cu drag bunătăţi gastronomice. În compoziţia sărmăluţelor se pun şi ciuperci, pe lângă orez şi alte legume, ingredient care le dă o savoare aparte. Reţetele sale pot fi descoperite pe blogul culinar cufarulcubucurii.wordpress.com.
Ingrediente:
500 gr. ciuperci
500 gr. orez
2 morcovi medii
4 cepe
foi de varză murată
6 linguri de ulei
pastă sau sos de roşii
mărar verde şi pătrunjel
piper proaspăt macinat, cimbru uscat, sare
Se toacă ceapa, se rade morcovul mărunt, ciupercile se toacă şi ele, orezul se spală, foile de varză se ajustează în funcţie de mărimea dorită a sarmalelor. Se rumeneşte puţin ceapa, se adaugă şi morcovul, iar după câteva minute se pun şi ciupercuţele. Se lasă câteva minute la sotat, până se evaporă apa.
Se adaugă orezul şi 50 ml apă şi se mai fierbe totul câteva minute. Se opreşte focul şi se lasă acest amestec la răcorit un sfert de oră.
Apoi se adaugă sosul/pasta de roşii, piperul, cimbrul, verdeaţă tocată mărunt, sarea, în cantitate mică, fiindcă varza este acră, aveţi grijă! Se omogenizează bine acest amestec şi se începe înfăşurarea sarmalelor, punând deasupra frunzei de varză câte o linguriţă de compoziţie.
Când sunt gata înfăşurate toate sarmalele, se pun într-o oală. Se presară printre ele boabe de piper, foi de dafin şi se toarnă după fiecare rând câte două linguri de sos de roşii. Se acoperă cu un strat de varză tocată, crenguţe de cimbru şi se fierb la foc potrivit aproximativ o oră.
Vă recomandăm şi: