Reţeta delicioaselor sarmale de post din Bărăgan: ingredientele care le fac să fie irezistibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarmale de post cu orez şi cu ciuperci. Fotografii: cufarulcubucurii.wordpress.com
Sarmale de post cu orez şi cu ciuperci. Fotografii: cufarulcubucurii.wordpress.com

Mâncarea de post preparată acasă bate orice minune culinară din marile magazine. Chiar medicii ne sfătuiesc, în perioada postului, să evităm produsele din comerţ şi să gătim acasă cu ingrediente simple şi sănătoase. Sarmalele cu orez şi ciuperci din Bărăgan sunt un adevărat deliciu culinar.

În postul Crăciunului, gospodinele fac preparate uşoare, dar consistente, după reţete moştenite de la bunici. Gela Dumitrache, de profesie învăţătoare, din comuna Unirea, găteşte cu drag bunătăţi gastronomice. În compoziţia sărmăluţelor se pun şi ciuperci, pe lângă orez şi alte legume, ingredient care le dă o savoare aparte. Reţetele sale pot fi descoperite pe blogul culinar cufarulcubucurii.wordpress.com.

Ingrediente:

500 gr. ciuperci

500 gr. orez

2 morcovi medii

4 cepe                                                                                                          

foi de varză murată                                                                                                        

6 linguri de ulei                                                                                                               

pastă sau sos de roşii

mărar verde şi pătrunjel

piper proaspăt macinat, cimbru uscat, sare  

image

Se toacă ceapa, se rade morcovul mărunt, ciupercile se toacă şi ele, orezul se spală, foile de varză se ajustează în funcţie de mărimea dorită a sarmalelor. Se rumeneşte puţin ceapa, se adaugă şi morcovul, iar după câteva minute se pun şi ciupercuţele. Se lasă câteva minute la sotat, până se evaporă apa.

image

Se adaugă orezul şi 50 ml apă şi se mai fierbe totul câteva minute. Se opreşte focul şi se lasă acest amestec la răcorit un sfert de oră.

calarasi sarmale

Apoi se adaugă sosul/pasta de roşii, piperul, cimbrul, verdeaţă tocată mărunt, sarea, în cantitate mică, fiindcă varza este acră, aveţi grijă! Se omogenizează bine acest amestec şi se începe înfăşurarea sarmalelor, punând deasupra frunzei de varză câte o linguriţă de compoziţie.

image

Când sunt gata înfăşurate toate sarmalele, se pun într-o oală. Se presară printre ele boabe de piper, foi de dafin şi se toarnă după fiecare rând câte două linguri de sos de roşii. Se acoperă cu un strat de varză tocată, crenguţe de cimbru şi se fierb la foc potrivit aproximativ o oră.

Vă recomandăm şi:

Reţete pentru Postul Crăciunului. Cele mai delicioase mâncăruri pregătite rapid cu ingrediente ieftine şi sănătoase

FOTO Cum a ajuns cartoful alimentul de bază al românilor - ce prevedea primul tratat gastronomic, din 1818, despre mâncarea săracului pentru tot poporul

FOTO Mâncăruri tradiţionale ciudate şi foarte gustoase - reţete de la străbunici: mămăliga din mei, carnea friptă pe pietre încinse şi „păpuşile” de dragavei

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite