Reţeta cozonacului perfect din 16 ouă. Câte ore se lasă aluatul la dospit, din ce se face umplutura şi ce arome se adaugă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozonacul, un desert delicios FOTO Adevărul
Cozonacul, un desert delicios FOTO Adevărul

Nu există masă de Crăciun fără cozonac de casă. Cu o reţetă culeasă din nordul Moldovei, regretatul gastronom Radu Anton Roman le învăţa pe gospodine cum să facă un desert delicios.

 Secretele aluatului pufos ne sunt dezvăluite în cartea despre gastronomie a celebrului Radu Anton Roman. Maestrul bucătăriei tradiţionale româneşti spune şi cum trebuie să se pregătească femeile pentru a avea parte de succes înainte de a se apuca de frământat cozonacii.

„Cozonacii se fac într-o încăpere cât de cât caldă, chiar în zăduf. Drojdia se desface într-un pahar de lapte călduţ şi într-o linguriţă de zahăr şi se lasă să se trezească la viaţă. Într-un castron se opăresc 3 linguri de făină cu un pahar de lapte clocotit şi se amestecă bine, să nu facă cocoloaşe. Aluatul se lasă să se dospească 2-3 ore, la căldură uscată şi sănătoasă. De asemenea, tăvile de cozonac trebuie unse cu unt”, recomandă regretatul maestru al bucătăriei.

Ingrediente:

-  faină 1,2 kg

– zahăr tos 330 g

– rom 1 lingură

– esenţă rom 1 linguriţă

– lapte 350 ml

– ulei floarea-soarelui 2 linguri

– unt (80% grăsime) 300 g

– smântână (20% grăsime) 1 lingură (25 g)

– zahăr vanilinat 2 pliculeţe

– gălbenuşuri 16 buc.

– albuşuri 8 buc.

– ou întreg 1 buc. (pentru uns)

– coajă rasă de la 1 lămâie

– coaja rasă de la 1 portocală

– drojdie proaspată 50 g

– sare 1/2 linguriţă

Umplutura cu stafide şi cacao:

– albuşuri 4 buc.

– cacao neagră 15 g

– zahăr tos 70 g

– esenţă rom 1 linguriţă

– esenţă de vanilie 1 linguriţă

– stafide mici 150 g

Modul de preparare:

Prepararea începe prin dizolvarea drojdiei într-un pahar de lapte călduţ. Apoi 400 de grame de făină cernută se amestecă cu drojdia. Se separă albuşurile şi gălbenuşurile a 16 ouă, şi se amestecă separat. Peste amestecul de gălbenuşuri se adaugă 300 de grame zahăr tos şi pliculeţele de zahăr vanilat.

După ce au fost bătute albuşurile ca pentru bezele, se amestecă împreună cu gălbenuşurile, iar compoziţia se adaugă treptat peste aluatul frământat, adăugând totodată şi restul de făină. Aluatul se unge cu unt topit la tigaie, iar apoi se adaugă şi se amestecă umplutura de ciocolată cu stafide.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite