Reţeta celui mai gustos preparat. Cum faci mujdeiul perfect, un sos din trei ingrediente

Reţeta celui mai gustos preparat. Cum faci mujdeiul perfect, un sos din trei ingrediente

Sosul de usturoi, un preparat delicios FOTO Shutterstock

Cel mai simplu sos, care dă savoare multor preparate culinare, se prepară rapid. Mujdeiul, nelipsit în bucătăria românească, se face rapid cu doar 3 ingrediente. Reţeta deliciosului preparat o regăsim la Radu Anton Roman, regretatul gastronom, în lucrarea gastronomiei româneşti „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ (Editura Paideia).

Ştiri pe aceeaşi temă

“Sosurile de usturoi sunt răspândite în toata lumea (mousse d’ail!) aşa că s-au rătăcit şi pe la noi vreo două-trei variante. Vi-l oferim pe cel mai simplu şi mai sărăcăcios (cel ce vi se dă la restaurante, cu pipeta, contra preţului unei vile la Vama Veche, pe plajă): usturoi, sare, apă”, nota autorul în lucrarea amintită.
Bucătarul iscusit ne învaţă cum să pregătim cel mai uşor sos de usturoi: “La-ndemână e să cureţi o căpăţână de usturoi şi să-i baţi căţeii-n draci într-o „chisarniţă“ de lemn. Potriveşti o linguriţă de sare grunjoasă şi, când totul e o pastă lipicioasă, se adaugă apă (puţină, o căniţă, nu o jumătate de căldare, cum face nea Mitică de la „Dolarul şi cârnatul“). Merge la orice, carne, mămăligă, peşte”.
 
În funcţie de zonele geografice, la reţeta de bază a mujdeiului, gospodinele adaugă alte ingrediente. De exemplu, spunea Radu Anton Roman, “orice muică adaugă la pasta de bază - usturoi, sare, apă - o lingură de oţet, o linguriţă de ulei de floarea soarelui şi o lingură de mărar tocat, ca să se cheme că trecem prin Oltenia. 
Pe la Calafat se face şi acest mujdei cu verişori prin Balcani: o ulcică de iaurt ori lapte bătut (da’ mai gros), 2 căpăţâni de usturoi, 2-3 legături de marar, un praf de sare.
 
Usturoiul se pisează, mărarul se toacă, sarea se presară şi totul se amestecă, mergând manuşă moale (da’ iute!) mai ales la cărnuri fierte. 
Pentru că în Transilvania dacă ajungem, lângă oarece ciolan afumat şi fiert, sigur «boreasa» va pune în piuliţa enormă de alamă, pe lângă cel puţin două căpăţăni de usturoi şi sare, şi un pahar de smântână, o lingură de oţet de mere, o linguriţă de miere şi ceva tarhon bine tocat, proaspăt sau în oţet“.
 

Gazetarul, pasionat de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă mai recomandăm şi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările