Reţeaua escrocilor cu pensii de invaliditate, anihilată. Peste 200 de persoane au obţinut 6 milioane de lei din boli închipuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O reţea de înşelăciune prin care 230 de persoane au fost ajutate să obţină pensie de invaliditate, deşi nu sufereau de nicio boală, a fost anihilată de poliţiştii călărăşeni. Paguba produsă bugetului de stat se ridică la aproximativ 6 milioane de lei.

UPDATE: Un medic, o asistentă medicală, două infirmiere şi doi poliţişti au fost ridicaţi şi duşi la audieri în urma percheziţiilor făcute luni în judeţul Călăraşi, în dosarul pensiilor medicale de care ar fi beneficiat ilegal peste 200 de persoane, în baza unor documente false.

Cele şase persoane au fost ridicate în urma a trei percheziţii şi sunt audiate, luni după-amiază, la sediul Parchetului Tribunalului Călăraşi, în dosarul pensiilor medicale acordate în baza unor documente false, au declarat corespondentului Mediafax surse din rândul anchetatorilor.

Conform surselor citate, principalii suspecţi din acest dosar sunt Laura Ionela Bustan, medic primar la Cabinetul de Expertiză Medicală Olteniţa din cadrul Casei Judeţene de Pensii Călăraşi şi asistenta medicală Veronica Duţă, care lucrează la acelaşi cabinet.

Cele două fac parte din comisia care realizează expertizele medicale necesare încheierii dosarelor de pensie pe caz de boală, medicul având dreptul să emită decizii asupra capacităţii de muncă pentru persoanele expertizate din zona Olteniţa. Cele două cadre medicale sunt acuzate de mai multe infracţiuni, între care luare de mită, abuz în serviciu şi fals.

Pe lângă cele două cadre medicale, au fost audiate la Parchetul Tribunalului Călăraşi două infirmiere, acuzate de trafic de influenţă. Potrivit anchetatorilor, una dintre ele a fost prinsă în flagrant luni, în timp ce remitea celor două membre ale comisiei o sumă de bani, respectiv câteva sute de lei, pentru încheierea unui nou dosar de pensionare al cărui beneficiar urma să fie o persoană care nu avea acest drept.

În acest caz sunt audiaţi şi doi poliţişti acuzaţi tot de trafic de influenţă. Surse apropiate anchetei susţin că poliţiştii ar fi intervenit pe lângă cele două membre ale comisiei de expertiză medicală pentru ca acestea să elibereze documente false în vederea pensionării unor rude ale lor.


Serviciul de Investigare a Fraudelor Călăraşi, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, au documentat activitatea infracţională a mai multor persoane, bănuite că au înlesnit unui număr de peste 200 de persoane obţinerea pensiei pe motive de boală.

Conform anchetatorilor, în perioada 2012 – 2014, ofiţeri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Călăraşi - Serviciul de Investigarea Fraudelor au instrumentat 4 dosare penale complexe cu privire la săvârşirea a 509 infracţiuni de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, luare şi dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, fals si uz de fals.

Nicio afecţiune

Din cercetările efectuate a rezultat că 230 de persoane au beneficiat pe nedrept, direct sau cu sprijinul unor intermediari, de pensii pe motive de boală. Astfel au reuşit încadrarea la diferite grade de invaliditate, fără ca beneficiarii să sufere de afecţiunile menţionate în documentele eliberate în fals de Comisia de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii  de Muncă Olteniţa. „Valoarea prejudiciului adus bugetului asigurărilor sociale de stat este de aproximativ 6 milioane lei. Dosarele au fost declinate de poliţişti, potrivit competentei materiale, Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi”, a precizat inspector de poliţie Ramona Tudor, purtător de cuvânt al IPJ Călăraşi.
 

Trei percheziţii

Luni dimineaţă, pe 24 martie, poliţişti din cadrul IPJ Călăraşi, de la Serviciul de Investigarea Fraudelor şi Serviciului pentru Acţiuni Speciale, împreună cu procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi au descins la 3 adrese, în Olteniţa şi în Bucureşti, la domiciliile unor membri ai Comisei de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii  de Muncă Olteniţa şi la un cabinet medical. De asemenea, spun poliţiştii, sunt luate măsuri pentru punerea în executare a 6 mandate de aducere, urmând ca persoanele să fie conduse pentru audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Călăraşi.
 

Vă recomandăm şi:

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, acuzată că i-a acordat soţului cel mai grav grad de handicap şi pensie de invalid

De teama controalelor, 900.000 de britanici cu pensii de invaliditate se întorc la lucru

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite