UPDATE. Protestul medicilor de familie, nemulţumiţi de subfinanţarea sistemului de asistenţă medicală primară: "Nu vrem să emigrăm, vrem în ţara noastră!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medici de familie din Călăraşi, la protestul paşnic FOTO Ionela Stănilă
Medici de familie din Călăraşi, la protestul paşnic FOTO Ionela Stănilă

Medicii de familie avertizează, prin proteste, că sistemul de asistenţă medicală primară este în colaps. Noi acţiuni de protest au avut loc joi, 2 noiembrie, în toată ţară, demrsuri prin care se doreşte atragerea atenţiei guvernanţilor cu privire la situaţia de criză majoră prelungită în care se află acest segment de îngrijire a pacienţilor.

La Călăraşi, doar 8 de medici de familie au pichetat paşnic Prefectura între orele 11.00 şi 12.00, în semn de solidaritate cu colegii din ţară, după care au fost primiţi de prefectul judeţului Călăraşi, George Iacob, căruia i-au înmânat un memoriu. Medicii de familie şi asociaţiile de pacienţi, reuniţi în Coaliţia „Solidari pentru Sănătate”,  au decis să avertizeze prin acţiuni de protest actuala clasă politică, precum şi instituţiile responsabile, privind sustenabilitatea sistemului naţional de asistenţă medicală primară cu privire la situaţia de criză majoră prelungită în care se află acest segment de îngrijire a pacienţilor. 

„În calitate de factori responsabili pentru apărarea dreptului pacienţilor noştri la sănătate, tragem cel mai sumbru şi urgent semnal pentru a salva ce se mai poate salva acum, în al paisprezecelea ceas, după 25 de ani de politici de sănătate din care pacientul lipseşte cu desăvârşire. Medicina de familie este pe cale să devină o raritate, plătită de stat cu cel mai mizerabil tarif, în condiţiile în care contribuţiile românilor au crescut an de an Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate”, a declarat dr. Marina Pîrcălabu, preşedinte interimar al Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

calarasi protest

4.000 de pacienţi şi un singur medic

Daniela Cantaaragiu este medic de familie la Călăraşi de mai bine de 25 de ani şi este printre puţinii specialişti care au în îngrijire cei mai mulţi bolnavi. Are pe listă 4.000 de pacienţi, în condiţiile în care Casa de Asigurări de Sănătate decontează servicii medicale doar pentru jumătate dintre ei. Restul este voluntariat, dar nu se plânge, din contră, îşi face meseria cu dăruire, profesionalism şi responsabilitate. Spune că nu ar renunţa la pacienţi pentru nimic în lume. Oricine îi cere ajutorul şi vine să se înscrie pe liste, îl primeşte cu mare drag. „Nu am cum să renunţ la pacienţii mei, mai ales că legea nu mă obligă. Chiar dacă nu sunt plătită pentru toţi, eu sunt medic şi asta trebuie să fac“, explică medicul.

calarasi protest

Dr. Daniela Cantaragiu iese din tipare şi la capitolul program. În wekend, sâmbătă şi duminica, medicul are cabinetul deschis până la prânz pentru ca toţi pacienţii, inclusiv cei care lucrează, să poată ajunge la consultaţii. Dedicată profesiei şi nemulţumită de deteriorarea inacceptabilă a sistemului public de sănătate, dr. Daniela Cantaragiu a ales să protesteze, alături de alţi colegi din Călăraşi. Spune că nu doreşte să emigreze, vrea să rămână acasă, unde să-şi facă meseria în condiţii demne: " Concret, considerăm că este nevoie să crească finanţarea sistemului sanitar românesc la 6% din PIB, dar şi o creştere a procentului alocat asistenţei medicale primare, conform mediei europene pentru medicina de familie-între 9 şi 17% din fondurile sănătăţii".

Accesul bolnavilor, îngrădit

"Cetăţeanul nu este în centrul atenţiei sistemului santoar. Timpul petrecut de pacient cu medicul său da familie a scăzut dramtic, relaţia medic-pacient a fost transformată într-o relaţie birocratică. Accesul bolnavilor la tratament este îngrădit de protocoale de prescriere necorelate cu realităţile sistemului şi cu dovezile ştiinţifice actuale. Există limitări nepermise în accesarea unor investigaţii necesare pentru diagnosticul precoce", spune şi dr. Cătălin Petrencic, medic primar medicină de familie, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Călăraşi.

calarasi protest

În aceste condiţii, spun medicii, 1 din 4 români nu va mai avea medic de familie în următorii 5 ani, lucru care va duce la blocarea Programelor Naţionale ale Ministerului Sănătăţii şi va lăsa fără asistenţă medicală primară aproape 5 milioane de cetăţeni înscriţi pe liste, o situaţie fără precedent într-o ţară membră a Uniunii Europene.

Servicii medicale de bază

Şi preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tănăsescu, a precizat că "nu există altă opţiune decât să luptăm  împreună pentru salvarea accesului pacienţilor noştri la servicii medicale de bază şi facem pe această cale un ultim apel la adresa autorităţilor – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii – de a interveni rapid şi eficient pentru restabilirea acestui drept fundamental al românilor".

calarasi protest

În data de 15 noiembrie 2017, nou- înfiinţata Coaliţie „Solidari pentru Sănătate va organiza un miting în Bucureşti, în care împreună, pacienţi şi medici vor arăta că în România nu se mai poate asigura asistenţa medicală primară în lipsa unor schimbări fundamentale care să asigure calitatea adecvată a actului medical.

,,Asistenţa medicală primară este esenţială, medicii de familie reprezintă primul punct de interacţiune a pacienţilor cu sistemul medical. În acelaşi timp, dacă au condiţiile necesare, pot asigura prevenţia prin informarea corectă a pacienţilor. APAH-RO militează încă din 2009 pentru includerea markerilor virali în pachetul de analize gratuite prescrise de către medicii de familie pentru a simplifica diagnosticul şi a preveni noile infectări”, a declarat Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.

calarasi protest

Vă recomandăm şi:

Dragnea, despre protestele profesorilor: Trebuie să fim puţin mai responsabili. E vorba de cât poate duce această ţară

Profesorii dezvăluie lucrurile pe care părinţii ar trebui să le facă pentru a le asigura copiilor succesul în viaţă: „Forţează-i să închidă monitoarele!“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite