Protest al angajaţilor din metalurgie pe 1 august din cauza salariilor mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariaţii Tenaris Silcotub din Călăraşi şi Zalău, dar  şi cei din Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte vor protesta în zilele de 31 iulie şi 1 august, principalele motive fiind salariile mici şi intenţia Guvernului de a nu mai prelungi încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite după data de 1 ianuarie 2018, se arată într-un comunicat de presă al Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) “Cartel Alfa".

Potrivit sursei citate, angajaţii din cadrul Silcotub Zalău vor organiza marţi, 31 iulie, un miting marş de protest, în timp ce salariaţii COS din Târgovişte au programat un protest în faţa întreprinderii, între orele 14.00 – 16.00. De asemenea, miercuri, 1 august, va avea loc un protest al salariaţilor din întreprinderea din Călăraşi a societăţii Tenaris Silcotub.

Sindicaliştii precizează faptul, că, în ciuda situaţiilor particulare ale celor două întreprinderi, Tenaris Silcotub, respectiv COS Târgovişte, lucrătorii au aceleaşi nemulţumiri majore, respectiv: salariile extrem de mici, care nu reflectă corect condiţiile de muncă din metalurgie şi piedicile legislative în calea negocierilor colective prin Legea 62/2011, precum şi intenţia Guvernului de a nu mai prelungi încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite, după 1 ianuarie 2018, şi menţinerea discriminării la încadrarea locurilor de muncă în condiţii speciale.

Condiţii de muncă proaste

"În mod tradiţional, în domeniul metalurgiei, salariul minim era cu 20% mai ridicat decât cel de la nivel naţional şi o proporţie mică dintre lucrători erau încadraţi la minim, fiind recunoscute vechimea, nivelul de calificare sau cerinţele postului, elemente în baza cărora se stabileau ierarhiile salariale. După dispariţia coeficienţilor de ierarhizare prin eliminarea contractelor colective de sector şi cel naţional şi în lipsa instrumentelor negocierii colective care să asigure o creştere măcar echitabilă, dacă nu proporţională, a celorlalte salarii odată cu creşterea salariului minim, diferenţele au dispărut şi treptat salariile s-au egalizat la nivelul salariului minim pe economie. Salariile de subzistenţă care nu permit un trai decent, condiţiile de muncă proaste, relaţiile de ev mediu cu angajatorii, dar şi lipsa recunoaşterii printr-o ierarhizare corectă, creează frustrare şi alimentează migraţia masivă de lucrători spre alte ţări europene", se  arată în comunicatul CNS Cartel Alfa.

Totodată, sindicaliştii consideră că este necesară modificarea de urgenţă a Legii 62, a dialogului social pentru a debloca negocierile colective la toate nivelurile, în acord cu Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii ratificate de România.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite