Protejarea sturionilor, cea mai periclitată specie din lume, prioritară de Ziua Mondială a Peştilor Migratori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Mondială a Peştilor Migratori se sărbătoreşte odată la doi ani în data de 21 aprilie cu scopul de a ne reaminti cât de importante sunt apele dulci pentru toate formele de viaţă care le populează, în special pentru peştii migratori. WWF şi Societatea Mondială pentru Conservarea Sturionilor au lansat “Declaraţia de la Viena privind conservarea la nivel mondial a sturionilor”.

În acest an, WWF şi Societatea Mondială pentru Conservarea Sturionilor (World Wide Sturgeon Conservation Society- WSCS) marchează evenimentul prin lansarea Declaraţiei de la Viena privind conservarea la nivel mondial a sturionilor. Documentul este rezultatul unei iniţiative WSCS în urma consultărilor cu oamenii de ştiinţă şi conservaţioniştii în legătură cu ce este necesar pentru a asigura supravieţuirea celor mai periclitate specii de peşti din lume, sturionii. Documentul actualizează şi extinde aspectele cheie abordate în declaraţia RAMSAR din 2005 a WSCS. 

Sturionii trăiesc doar în emisfera nordică a Pământului şi au fost expuşi pescuitului excesiv şi altor ameninţări ale oamenilor timp de zeci de ani, aducându-i în pragul dispariţiei. Declaraţia de la Viena solicită autorităţilor relevante şi factorilor de decizie să ia măsuri imediate pentru a limita efectele negative asupra populaţiilor de sturioni şi pentru a susţine reproducerea acestora în sălbăticie. Astfel, este vorba despre 22 de recomandări adresate factorilor de decizie şi puncte practice privind modul de punere în aplicare a acestor recomandări.

Barajele, ameninţări la adresa sturionilor

O parte din lucrările hidrotehnice, barajele, au oprit accesul la locurile de reproducere a sturionilor şi a altor peşti migratori, aceştia devenind mai vulnerabili în faţa braconajului. Mai mult, în ciuda efectului distructiv pe care l-au avut asupra râurilor şi tuturor formelor de viaţă pe care acestea le adăpostesc, se preconizează că, peste tot în Europa, mii de baraje hidroenergetice vor fi construite în viitorul apropiat. Europa de Est şi Balcanii, care deţin unele dintre cele mai valoroase râuri de pe continent, sunt deosebit de vulnerabile. De aceea, este esenţial ca guvernele UE să îşi asume acum, pe deplin, obligaţiile legale în temeiul Directivei Cadru Apă pentru a menţine starea ecologică bună şi foarte bună a tuturor râurilor.

Construirea de pasaje pentru peşti

Declaraţia de la Viena solicită reducerea semnificativă a impactului negativ al barajelor asupra sturionilor. Acest lucru este posibil dacă, în cazul prin construcţiilor deja existente, se asigură coenxiunea amonte-aval şi invers, prin construirea de pasaje de peşti pentru specii migratoare de talie mare. Instrumentele moderne de modelare permit adaptarea evacuărilor de apă şi sedimente pentru fiecare râu şi ecosistem în beneficiul atât al oamenilor, cât şi al naturii. Trebuie, de asemenea, să se realizeze o monitorizare continuă, pentru a fi siguri că măsurile funcţionează şi dacă este necesar, abordarea să fie adaptată în consecinţă. În plus, declaraţia solicită eliminarea barajelor acolo unde nu mai sunt eficiente din cauza efectelor schimbărilor climatice. Mai presus de toate, măsurile de conservare ar trebui aplicate în mod holistic ţinând cont de toată activitatea umană din zona afectată.

WWF-România lucrează de peste 6 ani pentru conservarea sturionilor din Dunăre, iar cu sprijinul proiectului Protejaţi sturionii, cel mai valoros dar al Dunării (LIFE for Danube Sturgeons), părţile interesate din România, Bulgaria, Serbia şi Ucraina vor fi implicate în Declaraţia de la Viena. În perioada următoare, factorii de decizie din zona Dunării Inferioare şi alte state unde mai trăiesc sturioni sălbatici vor primi toate cele 22 de recomandări. WWF şi WSCS vor continua să pledeze pentru protejarea ultimelor specii sălbatice de sturioni.

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite