Prognoza meteo: Vremea se schimbă radical. Cum va fi în weekend, unde mai cad ninsori şi ce ne aşteaptă în februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea se menţine închisă şi vineri, 31 ianuarie, însă de sâmbătă , 1 februarie, vine primăvara în mai multe zone. Meteorologii anunţă temperaturi în creştere, astfel încât vremea va deveni deosebit de caldă în majoritatea regiunilor.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), vineri, vremea va fi în general închisă. Se vor semnala precipitaţii pe arii extinse în regiunile intracarpatice, unde acestea vor fi la început mai ales sub formă de ninsoare şi lapoviţă, apoi ploaie, în timp ce la munte vor predomina ninsorile. Pe spaţii mici, cantităţile de precipitaţii vor fi însemnate. În restul teritoriului doar izolat vor fi precipitaţii slabe, mai ales ploi. Vântul va avea intensificări temporare la munte, cu viteze mai mari în special pe creste, dar trecător la cote mai reduse şi în zonele joase din rest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 2 şi 12 grade, iar cele minime, în general, între 0 şi 6 grade.

La Bucureşti, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar cea minimă va fi de 1...3 grade.

Sâmbătă, 1 februarie, vine cu vreme de primîvară. Valorile termice vor fi în creştere, astfel încât vremea va deveni deosebit de caldă în majoritatea regiunilor. Cerul va fi mai mult noros în jumătatea de nord a ţării, unde temporar va ploua slab, iar în restul teritoriului înnorările vor fi temporare, iar condiţiile de ploaie reduse. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare la munte, în special pe creste. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 7 şi 15 grade, iar cele minime între 1 şi 8 grade.

Şi în Capitală, vremea va deveni deosebit de caldă. Cerul va fi temporar noros şi vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 14 grade, iar cea minimă va fi de 2...4 grade.

Ce spun meteorologii despre iarna atipică

Lunile ianuarie şi februarie vor înregistra abateri pozitive de temperatură, raportat la perioada din calendar, iar deficitul de precipitaţii va fi accentuat în continuare în zonele de sud, sud-est şi est ale ţării, arată estimările meteorologice prezentate, marţi, într-o conferinţă de specialitate, de către Elena Mateescu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

„În a doua lună de iarnă vom înregistra cu siguranţă un plus, pentru că şi în următoarele zile, în bună parte din ţară, vom avea valori ridicate coroborat cu perioada din calendar. Chiar şi debutul lunii februarie va păstra aceeaşi tendinţă, conform estimărilor meteorologice valabile pentru următoarele patru săptămâni, actualizate astăzi (marţi, n.r.). Astfel, observăm pentru săptămâna 27 ianuarie - 3 februarie abateri termice pozitive semnificative în toată ţara, cu cele mai mari valori în special în regiunile din sudul şi sud-estul ţării. Pe de altă parte, veştile sunt bune pentru zonele din partea de vest, centru şi nord-est a ţării, acolo unde ne aşteptăm ca, în următoarea perioadă, să avem precipitaţii însemnate cantitativ, exceptând din păcate partea de sud, sud-est şi est, unde tendinţa cantităţilor de precipitaţii rămâne spre deficit”, a explicat Mateescu.

Conform specialistului ANM, prima decadă a lunii februarie va aduce abateri pozitive ale valorilor medii termice mai mari de 4,5 - 5 grade Celsius, mai ales în sudul şi estul României.

„Din păcate, debutul lunii februarie şi mai ales prima decadă, urmează acelaşi semnal în ceea ce priveşte evoluţia regimului de temperaturi şi observăm abateri termice în continuare mai mari 4,5 - 5 grade pentru zonele din sudul şi estul ţării. Aceeaşi tendinţă spre deficit vedem în partea de sud şi sud-est a ţării. O uşoară tendinţă spre excedent se mai menţine în zonele intra-carpatice. Începând din a doua decadă a lunii februarie, datele indică la acest moment abateri pozitive şi cu tendinţă spre deficit în bună parte din ţară, mai ales în jumătatea de sud şi est a României”, a spus directorul general al ANM.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite