Prognoza meteo: Cum va fi vremea de Paşte şi de 1 Mai. În ce regiuni se anunţă ploi puternice şi temperaturi scăzute

Prognoza meteo: Cum va fi vremea de Paşte şi de 1 Mai. În ce regiuni se anunţă ploi puternice şi temperaturi scăzute

Se anunţă ploi toată săptămâna viitoare FOTO 123 RF

Vremea continuă să se menţină instabilă şi în Săptămâna mare. Meteorologii anunţă înnorări, dar şi precipitaţii. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), de marţi, aria ploilor va fi în restrângere spre sud-vest. Temperaturile vor creşte până la 22 de grade, uşor mai scăzute în depresiuni.

Luni, cerul va avea înnorări şi temporar va ploua, în prima parte a intervalului local în nord şi centru precum şi la munte şi pe arii mai restrânse în rest, în timp ce noaptea, aria ploilor va fi în restrângere spre sud-vest. În zona montană înaltă, precipitaţiile vor fi sub formă de ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte, în special pe creste, iar la cote mult mai reduse, local şi temporar cu precădere în nord-vestul, centrul şi sudul ţării. Temperaturile maxime se vor încadra între 9 şi 22 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 0 şi 9 grade, posibil uşor mai scăzute în depresiuni.
 
Conform ANM, şi marţi cerul va fi mai mult noros şi pe arii în general restrânse va ploua, în prima parte a intervalului în regiunile sud-vestice precum şi în zonele montane şi submontane aferente, iar noaptea cu o probabilitate mai mare şi în cele centrale şi nord-vestice. La munte, în special la altitudini mari va ninge. Local şi temporar vor fi intensificări ale vântului, valori mai mari urmând însă a se înregistra în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi a Munţilor Banatului. Temperaturile maxime se vor încadra între 7 şi 19 grade, iar cele minime între 2 şi 8 grade.
 
În intervalul miercuri-sâmbătă, valorile termice vor creşte treptat de la o zi la alta, iar probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată la începutul intervalului, cu precădere în nord-vest şi la munte.
 
 
Cum va fi vremea de Paşte şi 1 Mai
 
ANM a actualizat şi prognoza lunară, valabilă în intervalul 22 aprilie-20 mai. Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 1993-2016.
 
Săptămâna 22.04.2019 – 29.04.2019
 
Valorile termice vor fi uşor mai coborâte decât cele specifice acestui interval în regiunile sud-estice, dar şi uşor mai ridicate în vestul şi nord-vestul teritoriului, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile montane.
 
Săptămâna 29.04.2019 – 06.05.2019
 
Temperatura aerului va avea valori în general mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână. Excepţie vor face regiunile din sud-estul ţării unde valorile termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această perioadă.
Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui deficit local în regiunile sudice şi sud-estice.
 
Săptămâna 06.05.2019 – 13.05.2019
 
Temperaturile medii ale aerului vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii ţări, dar mai ales în vestul şi nord-vestul teritoriului.
Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această săptămână vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, cu posibilitatea unui deficit local în jumătatea nordică a teritoriului
 
Săptămâna 13.05.2019 – 20.05.2019
 
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestui interval în regiunile vestice, nord-vestice şi centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va fi în general excedentar în regiunile extracarpatice, dar mai ales zona Carpaţilor de Curbură, iar în rest cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil deficitare în nord-vestul extrem al ţării.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: