Prognoza meteo: Vine vreme de coşmar. Frigul loveşte România, unde se anunţă ninsori şi ce zone vor fi cele mai afectate

Prognoza meteo: Vine vreme de coşmar. Frigul loveşte România, unde se anunţă ninsori şi ce zone vor fi cele mai afectate

Se anunţă lapoviţă şi ninsori FOTO Marian Iliescu/Adevărul

Vremea deosebit de caldă se mai menţine câteva zile. De la sfârşitul săptămânii, însă, toamna revine furioasă. Temperaturile vor scădea şi încep ploile. Zonele joase vor fi acoperite de ceaţă şi de burniţă. Răcirea va fi una accentuată, maximele vor fi mai mici şi cu 10 grade decât cele înregistrate în ultimele zile.

În zonele montane, la sfâşitul lunii octombrie, temperaturile nocturne vor scădea sub pragul de îngheţ, favorizând apariţia ninsorilor.
 
Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), marţi, vremea va fi frumoasă şi deosebit de caldă. Cerul va fi mai mult senin, însă la începutul şi spre sfârşitul intervalului, în zonele joase de relief din est şi sud-est, va fi nebulozitate joasă sau ceaţă, izolat şi trecător asociată cu burniţă. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 şi 28 de grade, iar cele minime între 6 şi 16 grade, mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei. În orele dimineţilor, pe suprafeţe mici, va fi ceaţă şi în sudul şi centrul teritoriului.
 
Şi miercuri, vremea va fi la fel de caldă. Cerul va fi mai mult senin, doar dimineaţa şi noaptea, în zonele joase de relief din est şi sud-est, va fi nebulozitate joasă sau ceaţă izolat asociată cu burniţă. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 şi 27 de grade, iar cele minime se vor situa între 6 şi 16 grade, mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei. La începutul şi spre sfârşitul intervalului, pe suprafeţe mici, va fi ceaţă şi în sudul şi centrul teritoriului.
 
Sfârşitul săptămânii aduce valori termice cu mult mai ridicate decât în mod caracteristic acestei perioade, apoi vor marca o scădere uşoară. În zonele joase din est şi sud-est va mai fi ceaţă izolat asociată cu burniţă.

După 28 octombrie, meteorologii anunţă o schimbare radicală a vremii. Temperaturile vor scădea cu peste 10 grade şi îşi fac apariţia şi precipitaţiile. În zonele montane, la sfâşitul lunii octombrie temperaturile nocturne vor scădea sub pragul de îngheţ, favorizând apariţia ninsorile.
 
ANM a publicat prognoza pentru intervalul 21 octombrie – 3 noiembrie pentru fiecare regiune: 
 
Frig în Muntenia
 
Cu mici variaţii de la o zi la alta, intervalul 21 – 27 octombrie va fi caracterizat de temperaturi diurne cu mult mai ridicate decât cele specifice perioadei, înregistrându-se valori medii de 22...24 de grade. Ulterior, vremea va intra într-un proces de răcire, urmând astfel ca maximele să scadă, în medie, de la 20 de grade, pe 28 octombrie, spre 12...13 grade începând cu data de 30 octombrie, astfel încât pînă la sfârşitul intervalului de prognoză vor fi valori mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă din an.
În intervalul 21 – 28 octombrie, variaţiile temperaturilor minime vor fi nesemnificative, urmând să se înregistreze valori cuprinse, în medie, între 9 şi 11 grade. Ulterior, temperaturile minime vor scădea, astfel că în ultimele 4 zile de prognoză media lor va atinge valori de 2...3 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi în creştere începând cu data de 27 octombrie.
 
Precipitaţii în Oltenia
 
În intervalul 21 – 27 octombrie, vremea va fi cu mult mai caldă decât în mord normal, variaţiile de la o zi la alta vor fi în general nesemnificative, astfel că maximele se vor încadra între 23 şi 25 de grade, în medie. Începând din 28 octombrie, vremea se va răci, conducând la înregistrarea unor temperaturi maxime sub cele normale în ultimele 5 zile de prognoză, când vor fi cuprinse, în medie, între 12 şi 14 grade.
Minimele vor avea o evoluţie similară cu cea a maximelor, astfel că până în data de 28 octombrie variaţiile nu vor fi notabile, urmând a se înregistra, în medie, în jur de 11 grade, apoi acestea vor scădea spre 2...3 grade, în medie, în intervalul 30 octombrie - 3 noiembrie. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi în creştere în a doua săptămână de prognoză.
 
Maxime sub cele normale în Moldova
 
Până pe 26 octombrie, regimul termic va fi caracterizat de valori cu mult mai ridicate decât cele climatologic specifice datei, urmând a se înregistra maxime de 21...22 de grade, în medie. Ulterior, vremea va intra într-un proces de răcire treptată de la o zi la alta, urmând a se înregistra maxime sub cele normale, după data de 28 octombrie, acestea coborând spre 9 grade, în medie, valoare ce se va menţine până la sfâşitul intervalului de prognoză.
Până în jurul datei de 27 octombrie, variaţiile temperaturilor minime vor fi nesemnificative, în medie urmând a se înregistra valori în jurul a 9 grade. Ulterior, minimele vor coborî spre o medie de 1 grad pe 30 octombrie, ce se va menţine până la sfârşitul intervalului de prognoză. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi în creştere în a doua săptămână de prognoză.
 
Minime de 4 grade pe litoral
 
Până pe 28 octombrie regimul termic va fi caracterizat de temperaturi diurne uşor mai ridicate decât cele normale perioadei, care se vor situa în jurul a 19 grade, în medie, însă în intervalul 29 octombrie-3 noiembrie media lor va avea valori în jurul a 11 grade, sub cele normale pentru această perioadă a anului.
În ceea ce priveşte evoluţia minimelor, variaţia acestora va fi nesemnificativă până pe 28 octombrie, menţinându-se, în medie, la 10...11 grade, dar apoi, pe parcursul intervalului 29 octombrie-3 noiembrie, acestea vor fi în scădere şi se vor încadra între 4 şi 7 grade, în medie. Probabilitatea de apariţie a ploilor va creşte treptat, în cea de-a doua săptămână de prognoză.
 
Trei grade în Banat
 
Cu uşoare variaţii de la o zi la alta, intervalul 21 – 26 octombrie va fi caracterizat de temperaturi diurne cu mult mai ridicate decât cele specifice perioadei, înregistrându-se valori medii în jurul a 26 de grade. Ulterior, vremea va intra într-un proces de răcire treptată, urmând astfel ca maximele să scadă, în medie, de la 23 de grade, pe 27 octombrie, spre 11 grade în intervalul 31 octombrie - 3 noiembrie, când vor fi valori mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă din an.
În intervalul 21 – 27 octombrie, variaţiile temperaturilor minime vor fi nesemnificative, urmând să se înregistreze valori cuprinse, în medie, între 10 şi 12 grade. Ulterior, temperaturile minime vor scădea treptat, astfel că în ultimele 3 zile de prognoză media lor va atinge valori de 3 grade.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi în creştere începând cu data de 27 octombrie.
 
Ploi în Crişana
 
În prima săptămână de prognoză, variaţiile de la o zi la alta vor fi în general nesemnificative urmând a se înregistra în medie, temperaturi cu mult peste cele normale datei, acestea încadrându-se între 24 şi 26 de grade. Începând cu data de 27 octombrie, vremea se va răci, astfel că spre finalul intervalului de prognoză (intervalul 31 octombrie – 3 noiembrie) se vor înregistra, în medie, maxime mai scăzute decât cele normale pentru această perioada din an, în jurul a 10 grade.
Regimul termic nocturn va avea un parcurs similar cu cel al maximelor, astfel că până în jurul datei de 27 octombrie variaţiile vor fi mici de la o noapte la alta, urmând a se înregistra în medie în jur de 10 grade, pentru ca apoi acestea să scadă în a doua parte a celei de-a doua săptămâni de prognoză (intervalul 31 octombrie – 3 noiembrie) spre 2 grade, în medie. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi în creştere începând cu data de 27 octombrie.
 
Zero grade în Transilvania
 
Până pe 25 octombrie, regimul termic va fi caracterizat de valori cu mult mai ridicate decât cele climatologic specifice datei, urmând a se înregistra maxime de 23...24 de grade, în medie. Ulterior, vremea va intra într-un proces de răcire treptată de la o zi la alta, urmând a se înregistra maxime sub cele normale, după data de 29 octombrie, acestea coborând spre 9 grade, în medie, la sfâşitul intervalului de prognoză.
Până în jurul datei de 26 octombrie, variaţiile temperaturilor minime vor fi nesemnificative, în medie urmând a se înregistra valori în jurul a 7 grade. Ulterior, minimele vor coborî spre o medie de 0 grade pe 30 octombrie, valoare ce se va menţine până la sfârşitul intervalului de prognoză. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi în creştere în a doua săptămână de prognoză.
 
Răcire treptată în Maramureş
 
În prima săptămână, cu uşoare variaţii de la o zi la alta, vremea va fi cu mult mai caldă decât în mod normal, urmând a se înregistra temperaturi maxime cuprinse între 23 şi 25 de grade, în medie. Din 27 octombrie, o răcire treptată a vremii va determina înregistrarea până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză a unor temperaturi maxime sub cele normale pentru perioada din an, până spre medii în jurul a 9 grade în intervalul 31 octombrie - 3 noiembrie.
Până pe 28 octombrie vor fi variaţii în general nesemnificative de la o noapte la alta, temperaturile minime urmând a se încadra, în medie, între 7 şi 9 grade, Apoi acestea vor scădea spre 0 grade, în medie, pe parcursul intervalului 31 octombrie – 3 noiembrie. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi în creştere începând cu data de 27 octombrie.
 
Lapoviţă la munte
 
În perioada 21 – 26 octombrie, vremea va fi cu mult mai caldă decât în mod normal, deşi de la o zi la alta vor exista mici variaţii, maximele urmând astfel a se încadra între 17 şi 19 grade, în medie. Ulterior, răcirea vremii va determina înregistrarea unor maxime sub cele normale, acestea situându-se între 2 şi 4 grade, în medie, în ultimele 5 zile de prognoză.
Până în jurul datei de 27 octombrie nu vor fi variaţii notabile în ceea ce priveşte parcursul minimelor, urmând astfel a se înregistra valori de 7....9 grade, în medie, apoi acestea vor scădea astfel încât spre sfârşitul intervalului media lor va coborî sub pragul de îngheţ. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, predominant sub formă de ploaie şi lapoviţă va fi în creştere în intervalul 27 octombrie - 3 noiembrie.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: