Prognoza meteo: Vine vreme de coşmar. Când se dezlănţuie iarna, unde se anunţă ninsori şi ger, în ce regiuni va fi prăpăd

Prognoza meteo: Vine vreme de coşmar. Când se dezlănţuie iarna, unde se anunţă ninsori şi ger, în ce regiuni va fi prăpăd

Iarna pune stăpânire pe România FOTO Adevărul

Iarna se dezlănţuie la sfârşitul săptămânii. După zile cu temperaturi şi de 18 grade, vremea se schimbă radical.  Un val de aer polar venit dinspre Rusia va pune stăpânire pe România. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM) vom avea parte de adevărate şocuri termice, cu temperaturi care vor scădea cu până la 20 de grade.

 
Conform meteorologilor, iarna revine în forţă în România de la sfârşitul acestei săptămâni. De sâmbătă, 23 februarie, revin ninsorile, viscolul şi gerul. În plus, vântul puternic va face ca temperaturile resimţite de corpul uman să fie şi mai scăzute. Cele mai afectate zone vor fi Moldova, Muntenia şi regiunea de munte.
 
După episodul de iarnă care debutează în noaptea de vineri spre sâmbătă şi care durează până duminică seară, de luni se încălzeşte din nou, cu temperaturi ce vor urca spre 14 grade Celsius. De miercuri, 27 februarie, urmează, însă, o nouă răcire.
 
De joi, 21 februarie, conform ANM, valorile termice, în special cele diurne vor marca o scădere faţă de intervalul anterior. Cerul va fi mai mult noros în vestul, centrul şi nordul ţării, unde temporar vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, iar la munte vor fi mai ales lapoviţe şi ninsori.
 
Vineri se face şi mai frig
 
Vremea va continua să se răcească şi vineri, astfel că temperaturile diurne vor deveni apropiate de cele specifice perioadei, iar cele nocturne vor fi mai coborâte decât acestea. În prima parte a zilei cerul va fi mai mult noros şi se vor semnala precipitaţii în majoritatea regiunilor, apoi aria de nebulozitate şi de precipitaţii se va restrânge treptat către regiunile sudice. La munte, în jumătatea de nord a Moldovei şi în estul Transilvaniei va predomina ninsoarea, în Banat, Crişana şi Maramureş ploaia şi lapoviţa, iar în restul teritoriului ziua va fi ploaie şi lapoviţă, iar din orele serii treptat vor predomina ninsorile. Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a ţării şi va avea viteze mai mari la munte, mai ales la altitudini mari, unde va viscoli ninsoarea. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 0 şi 9 grade. Noaptea local va fi ger mai ales în nordul şi în centrul ţãrii, iar minimele termice se vor încadra între -12 şi -2 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei spre -20 de grade.
 
Viscol la munte
 
Şi în Capitală va continua să se răcească. Temporar se vor semnala precipitaţii sub formã de ploaie ziua, iar seara şi noaptea mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul se va intensifica treptat. Temperatura maximă va fi de 4...5 grade, iar cea minimã de -7...-6 grade, mai scăzută în zona preorăşenească.
Sâmbătă se face şi mai frig. Vremea va deveni mai rece decât în mod normal la această dată, local geroasă dimineaţa şi noaptea mai ales în nordul şi în centrul ţării. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -6 şi 2 grade, iar cele minime se vor încadra între -14 şi -4 grade, mai scăzute în depresiuni spre -20 de grade. Cerul va fi variabil şi doar izolat vor fi posibile fulguieli. Vântul va continua să prezinte intensificări, dar la cote mai reduse faţă de intervalul precedent, îndeosebi în estul, sud-estul ţãrii, precum şi la munte, la altitudini mari, unde zăpada va fi spulberată.
 
 
Prognoza meteo pe o lună, publicată de ANM:
 
Săptămâna 18.02.2019 – 25.02.2019
 
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestui interval, la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi deficitar pe întreg teritoriul României, dar mai ales în jumătatea vestică a ţării.
 
 
Săptămâna 25.02.2019 – 04.03.2019
 
Temperatura aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării. Precipitaţiile estimate a se înregistra în acest interval vor fi deficitare în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile din sud-vestul teritoriului.
 
 
Săptămâna 04.03.2019 – 11.03.2019
 
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice acestei săptămâni, în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele ce ar trebui să se înregistreze în mod normal în această perioadă.
 
Săptămâna 11.03.2019 – 18.03.2019
 
Mediile valorilor termice vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.
Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi în general apropiat de cel specific al perioadei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: