Prognoza meteo: când vine primăvara. Ce temperaturi se anunţă, unde va fi cel mai cald, când lovesc ploile şi ninsorile slabe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea se încălzeşte în următoarele zile în toate regiunile, însă va fi capricioasă. Zilele cu precipitaţii vor alterna cu cele senine, iar primăvara încă se mai lasă aşteptată. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), până la sfârşitul lunii se anunţă precipitaţii în toată ţara

În prima săptămână, regimul termic va fi în creştere uşoară şi treptată. Astfel, de la temperaturi maxime diurne de aproximativ 3 grade la început, se vor atinge, în medie, 8...10 grade în ultimele două zile. Temperaturile medii nocturne vor creşte, de asemenea, de la -6 la 0 grade în primele 7 zile.

În cea de a doua săptămână, valorile de temperatură nu vor avea variaţii importante şi se vor menţine în jurul unei medii regionale de 11 grade, ziua şi 2 grade, noaptea, caracterizând o vreme caldă pentru a doua jumătate a lunii februarie.
Până pe 18 februarie nu vor fi precipitaţii, dar în intervalul 19 – 26 februarie acestea, mai ales ploi, se pot semnala zilnic, cu o probabilitate mai ridicată de a fi mai însemnate cantitativ în jurul datei de 20 februarie.

Cald în Crişana

Vremea va intra într-un proces de încălzire, ce se va concretiza prin temperaturi maxime în creştere, de la o medie de 4 grade la începutul intervalului, până la 10 grade pe 17 februarie. Regimul termic nocturn va avea o evoluţie similară, astfel încât temperaturile minime vor creşte, în medie, de la -7...-6 grade, până la 0...2 grade la mijlocul intervalului de prognoză.
În cea de a doua săptămână, vremea va fi caldă, iar valorile termice se vor menţine relativ constante, în jurul unei medii regionale de 9 grade, ziua şi aproximativ 1 grad, noaptea.
În prima săptămână a intervalului de prognoză probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă. Ulterior, până pe 26 februarie, vor fi mai ales ploi, iar în jurul datei de 20 februarie acestea pot fi moderate cantitativ.

Nopţi geroase în Transilvania

În prima săptămână a intervalului de prognoză, valorile termice vor fi în creştere de la o zi la alta, astfel încât maximele diurne vor atinge 7...8 grade în jurul datei de 18 februarie. Temperaturile nocturne vor caracteriza o vreme geroasă la începutul intervalului, când se vor înregistra, în medie, -14...-12 grade, apoi vor fi în creştere, spre o valoare medie regională de -2...0 grade pe 20 – 21 februarie.
Pe parcursul celei de a doua săptămâni, regimul termic va fi apropiat de norme, cu medii ale temperaturii maxime de 7...8 grade şi minime de -2...0 grade.
La începutul intervalului, probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă, dar după data de 18 februarie acestea se vor semnala aproape zilnic, la nivel local. În jurul datei de 20 februarie se pot cumula cantităţi de apă mai importante.

8 grade în Maramureş

În intervalul 13-20 februarie va avea loc un proces de încălzire a vremii, astfel încât temperaturile maxime vor creşte de la 3 grade la început, până la 7...8 grade în cea de a doua săptămână a intervalului de prognoză, când vremea va fi caldă pentru această perioadă a anului. Temperaturile minime vor avea o evoluţie similară, fiind în creştere de la -10...-8 grade la început, până în jurul a 0 grade în cea de a doua săptămână de prognoză.
În primele zile nu vor fi precipitaţii, dar după data de 17 februarie acestea se vor semnala pe arii relativ extinse, iar pe 20 – 21 februarie se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate.

Precipitaţii în Moldova

În prima jumătate a primei săptămâni, vremea va fi deosebit de rece, cu medii ale maximelor termice de -4...0 grade şi ale temperaturilor nocturne situate între -12 şi -4 grade.
După data de 16 februarie, când valorile termice se vor apropia de cele climatologic specifice perioadei, respectiv maxime în jurul unei medii de 0 grade şi minime medii de -9...-8 grade, vremea va deveni caldă pentru această perioadă, astfel încât temperaturile maxime vor creşte de la 3 grade în data de 17 februarie până la o medie în jurul a 8 grade pe 24-26 februarie.
Mediile temperaturilor minime vor evolua similar în cea de-a doua săptămână, fiind în creştere treptată, de la -4 grade până la -1 grad.
În primele zile ale intervalului, trecător vor fi posibile fulguieli, iar pe parcursul celei de-a doua săptămâni, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor în general slabe, predominant sub formă de ploaie, va fi relativ ridicată în toate zilele.

Ploi şi în Dobrogea

Vremea va intra într-un proces de încălzire începând cu data de 15 februarie, urmând ca valorile medii ale temperaturilor maxime să crească de la 0...3 grade până la 8...10 grade spre sfârşitul primei săptămâni.
Minimele nocturne vor creşte, în medie, de la -10...-8 grade la început, spre -5...-2 grade în intervalul 15- 17 februarie, iar ulterior procesul de încălzire va continua astfel că vor fi valori medii termice nocturne de -2...0 grade în zilele de 17 şi 18 februarie şi 2...4 grade, la sfârşitul celei de-a doua săptămâni.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor slabe cantitativ, mai ales ploi, va fi relativ ridicată în cea de-a doua săptămână, în special în intervalul 20- 22 februarie.

Vreme caldă în Muntenia

În primele zile ale intervalului, vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea. Vor fi valori medii ale temperaturilor maxime între -3 şi 0 grade şi ale celor minime între -14...-11 grade.
Începând din 15 februarie, vremea va intra într-un proces de încălzire şi, treptat, va deveni caldă pentru această perioadă. Temperatura medie diurnă va fi de 2...4 grade la început, atingând 10...12 grade în jurul datei de 23 februarie. Temperaturile nocturne, vor creşte de la -8...-6 grade pe 16 şi 17 februarie, spre 0 grade, în cea mai mare parte a celei
de-a doua săptămâni.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor în general slabe, mai ales sub formă de ploaie, va fi relativ ridicată în cea de-a doua săptămână, cu deosebire în intervalul 20-22 februarie.

Temeperaturi ridicate în Oltenia

Vremea va fi geroasă la începutul intervalului, apoi va intra într-un proces de încălzire. Astfel, valorile medii ale temperaturilor maxime vor creşte de la 4...8 grade, spre 11...13 grade în a doua jumătatea a celei de-a doua săptămâni.
Valorile medii ale temperaturilor minime vor urma aceeaşi evoluţie, crescând de la -12...-10 grade la începutul primei săptămâni, spre -6...-4 grade în intervalul 15-19 februarie şi ulterior spre 0...2 grade.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor slabe, predominant sub formă de ploaie, va fi relativ ridicată în unele zile ale celei de-a doua săptămâni, în special în jurul datei de 20 februarie.

Vreme caldă la munte

Vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa în majoritatea masivelor montane la începutul intervalului, apoi va intra într-un proces de încălzire începând cu 15 februarie.
Valorile medii ale temperaturilor maxime vor creşte de la 0...1 grad de la mijlocul primei săptămâni, până la 2...3 grade spre sfârşitul intervalului, iar cele minime de la -8...-5 grade, până la valori medii în jur de -4 grade, spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată în intervalul 18 - 26 februarie.

Vă recomandăm şi:

Alertă meteo: România, lovită de un ciclon periculos. Vin două zile de iarnă

Prognoza meteo: iarna se întoarce în forţă. Unde lovesc ninsorile, cât de frig se face şi în regiuni apare ploaia îngheţată

Avertizare de vreme rea. Trei zile de ploi, temperaturi scăzute şi ninsori la munte

Prognoza meteo: vine un nou val de aer polar. Cât de frig se face, unde lovesc ploile, când se anunţă brumă şi ninsori

Prognoza meteo: vreme de coşmar, cât de frig se face. Ce vreme se anunţă până la sfârşitul toamnei, unde va fi cel mai cald


 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite