Prognoza meteo: vine un nou val de aer polar. Cât de frig va fi, unde lovesc ploile, în ce regiuni se anunţă anormal de cald

Prognoza meteo: vine un nou val de aer polar. Cât de frig va fi, unde lovesc ploile, în ce regiuni se anunţă anormal de cald

Vreme schimbătoare în următoarea perioadă, cu ploi şi frig FOTO Adevărul

Vreme schimbătoare în următorele două săptămâni,  cu oscilaţii de temperaturi, dar şi cu precipitaţii abundente în perioada imediat următoare. Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteologie(ANM) avertizează că din 25 februarie, frigul va pune stăpânire pe toată ţara.

Ştiri pe aceeaşi temă


În următoarele două săptămâni, vremea se va încălzi în majoritatea regiunilor, iar singura perioadă în care se vor consemna scăderi ale temperaturilor va fi 25-28 februarie, în timp ce precipitaţii sunt anunţate în zilele de 21 şi 25 februarie, reiese din prognoza ANM, valabilă pentru perioada 20 februarie - 5 martie 2017.

Lapoviţe în Banat

În Banat, vremea se va încălzi apreciabil la jumătatea primei săptămâni, astfel că valorile de temperatură se vor situa cu mult peste cele obişnuite în această perioadă din an, respectiv maxime de 10 — 15 grade şi minime de 2 — 6 grade, în medie. Din data de 25 februarie, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că, până la sfârşitul lunii, regimul termic va fi unul apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 4 — 8 grade şi minime preponderent negative. Pentru primele zile din martie este estimată o creştere uşoară şi treptată a temperaturilor. Precipitaţii mai frecvente şi local moderate cantitativ vor fi în data de 21 februarie, când vor predomina ploile, dar în special în perioada 24 — 25 februarie, când ploile se vor transforma în lapoviţă sau ninsoare. În celelalte zile din intervalul de referinţă vor fi posibile ploi pe arii restrânse.

13 grade în Crişana

În Crişana, valorile termice vor fi în creştere în primele zile, iar în intervalul 22 — 24 februarie vor fi cu mult peste media multianuală a perioadei, respectiv maxime, în medie regională, de 10 — 13 grade şi minime de 3 — 6 grade. În schimb, între 25 şi 28 februarie, temperaturile vor scădea semnificativ şi se vor situa în jurul celor normale, cu maxime de 3 — 7 grade şi minime sub pragul de îngheţ. Pentru începutul de martie este estimată, din nou, o încălzire uşoară şi treptată a vremii. Precipitaţii pe arii extinse şi moderate cantitativ vor fi în jurul datei de 21 februarie când acestea vor fi mixte, dar mai ales în perioada 24 — 25 februarie când vor fi ploi la început, apoi lapoviţă şi ninsoare. În celelalte zile ale intervalului de referinţă vor fi posibile ploi locale.

Primăvară în Transilvania

În Transilvania, până spre sfârşitul primei săptămâni, vremea va fi în încălzire de la o zi la alta, astfel încât valorile nocturne vor deveni în general pozitive, iar maximele diurne vor ajunge, în medie, la 6 — 11 grade, cu mult peste ce ar fi normal în această perioadă din an. În schimb, în intervalul 25 — 28 februarie, temperaturile vor scădea accentuat şi vor fi maxime de 2 — 5 grade şi minime de la—8 la—4 grade, mediat pe regiune, caracterizând un regim termic apropiat de cel normal pentru sfârşitul lunii februarie. Pentru primele zile de martie este estimată o creştere uşoară şi treptată a temperaturilor. Pe parcursul primei săptămâni de prognoză precipitaţiile (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) se vor semnala în fiecare zi, dar vor fi mai frecvente şi moderate cantitativ în zilele de 21 şi 25 februarie. Pentru cea de-a doua săptămână probabilitatea pentru precipitaţii va diminua.

Frig în Maramureş

În Maramureş, în intervalul 21-24 februarie, va avea loc un proces de încălzire a vremii, astfel încât, în medie, temperaturile maxime vor fi de 8 — 11 grade, iar cele minime între 3 şi 6 grade. Scăderea de temperatură ce va debuta în data de 25 februarie va fi semnificativă, situând valorile în jurul celor normale pentru sfârşitul lunii februarie, cu 4 — 6 grade, ziua, şi între—6 şi—3 grade noaptea, ca medie regională. Pentru primele zile din martie sunt estimate temperaturi în creştere uşoară şi treptată, mai ales la valorile diurne. Pe parcursul primei săptămâni de prognoză precipitaţiile vor fi frecvente şi local însemnate cantitativ, mai ales ninsori în 21 şi 25 februarie şi mixte în celelalte zile. Pentru cea de-a doua săptămână probabilitatea pentru precipitaţii se va diminua.

Ninsori în Moldova

În Moldova, în intervalul 21 — 24 februarie, vremea se încălzi apreciabil, valorile termice devenind mult mai ridicate decât cele climatologic specifice perioadei; astfel, vor fi maxime de 8 — 15 grade şi minime de 2 — 5 grade, în medie regională. Din 25 februarie, scăderea bruscă a temperaturilor va determina un regim apropiat de cel normal pentru sfârşit de februarie, cu 2 — 7 grade pe timpul zilei şi între—7 şi—3 grade noaptea. Pentru primele zile ale lunii martie este estimată o creştere uşoară şi treptată a temperaturilor. În prima săptămână vor fi precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă sau ninsoare aproape în fiecare zi, dar în general slabe şi cu caracter local, cu excepţia zilei de 25 februarie când se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea pentru precipitaţii se menţine relativ ridicată şi pe parcursul celei de-a doua săptămâni.

Ploi slabe în Dobrogea

În Dobrogea, pe parcursul primei săptămâni a intervalului de referinţă, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că temperaturile maxime vor ajunge la un ecart mediu de 12 — 16 grade, iar cele minime vor fi de 4 — 7 grade. Din data de 26 februarie, valorile termice vor scădea accentuat şi vor deveni apropiate de mediile climatologic specifice perioadei, respectiv între 5 şi 7 grade, ziua, şi între—3 şi zero grade, pe timpul nopţilor. Pentru începutul lunii martie este estimată o încălzire uşoară şi treptată a vremii. Precipitaţii mai frecvente vor fi în jurul datei de 25 februarie, în restul intervalului fiind posibile doar ploi slabe, pe areale restrânse.

Minime de zero grade în Muntenia

În Muntenia, vremea va fi într-un proces de încălzire pe parcursul primei săptămâni, astfel că spre sfârşitul acesteia se vor atinge valori medii ale maximelor de 13 — 17 grade şi ale minimelor de 3 — 6 grade, temperaturi mult mai ridicate faţă de mediile multianuale. În schimb, în perioada 26 — 28 februarie, scăderea semnificativă a temperaturilor se va concretiza printr-un regim apropiat de cel normal pentru perioada din an, cu un ecart mediu al maximelor diurne de 5 — 9 grade şi al minimelor de la—4 la 0 grade Celsius. Pentru primele zile ale lunii martie sunt estimate temperaturi în creştere uşoară şi treptată. Precipitaţiile, predominant sub formă de ploaie, vor fi de aşteptat în jurul datei de 25 februarie.

Oltenia, temperaturi accentuat de scăzute

În regiunea Olteniei, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că temperaturile maxime vor ajunge la medii cuprinse între 13 şi 17 grade, iar cele minime vor oscila între 2 şi 6 grade, mult mai ridicate decât mediile climatologic specifice perioadei. Din data de 26 februarie, valorile termice vor scădea accentuat şi vor deveni, în general, apropiate de cele normale, cu 6 — 8 grade ziua şi—3 — 0 grade, noaptea Pentru începutul lunii martie este estimată o încălzire uşoară şi treptată a vremii. Precipitaţii mai frecvente vor fi în jurul datei de 25 februarie, în restul intervalului fiind posibile doar ploi slabe, pe areale restrânse.

Minus 10 grade la munte

La munte, în intervalul 21 — 24 februarie, vremea se încălzi, valorile devenind mai ridicate decât cele climatologic specifice perioadei. Astfel, vor fi maxime de la 0 la 6 grade şi minime între—4 şi 0 grade, în medie. Din 25 februarie, temperaturile vor scădea, determinând un regim apropiat de cel normal pentru sfârşit de februarie, cu valori între—2 şi 0 grade ziua, respectiv între—10 şi—6 grade noaptea. Pentru primele zile ale lunii martie este estimată o creştere uşoară şi treptată a valorilor termice.
În prima săptămână vor precipitaţii în fiecare zi, predominant ninsori, care local şi temporar pot fi mai consistente, dar şi precipitaţii mixte cu condiţii de polei în intervalul 22 — 24 februarie. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai redusă.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.
 

Vă recomandăm şi:

Alertă meteo: România, lovită de un ciclon periculos. Vin două zile de iarnă

Prognoza meteo: iarna se întoarce în forţă. Unde lovesc ninsorile, cât de frig se face şi în regiuni apare ploaia îngheţată

Avertizare de vreme rea. Trei zile de ploi, temperaturi scăzute şi ninsori la munte

Prognoza meteo: vine un nou val de aer polar. Cât de frig se face, unde lovesc ploile, când se anunţă brumă şi ninsori

Prognoza meteo: vreme de coşmar, cât de frig se face. Ce vreme se anunţă până la sfârşitul toamnei, unde va fi cel mai cald

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările