Prognoza meteo: când vin primele ninsori şi ce ne aşteaptă în decembrie, luna în care vremea o ia razna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi avem parte de zile frumoase, deosebit de calde pentru această perioadă a anului, prognoza meteo pentru luna decembrie ne trezeşte la realitate. Iarna este tot mai aproape şi-şi va face simţită prezentă încă din primele zile ale ultimei luni a anului.

Chiar dacă până pe 24 noiembrie, probabilitatea pentru apariţia zăpezilor este extreme de redusă, după această dată pot apărea temperaturi scăzute şi precipitaţii mixte, însă nu sunt îndeplinite condiţiile pentru "instalarea iernii". Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a anunţat că ninsorile se vor instala după data de 2 decembrie.

"În perioada imediat următoare, până pe 24 noiembrie, probabilitatea pentru ninsori este extrem de redusă, exceptând zona înaltă unde pot să apară lapoviţe sau ninsori foarte slabe. Începând cu 24 noiembrie, se răceşte puţin, dar probabilitatea pentru precipitaţii mixte este în continuare redusă, mai ales pentru zona de centru şi nord a ţării", a spus directorul ANM, Ion Sandu.

Din 2 decembrie vine iarna

Din informaţiile deţinute de meteorologi, temperaturile scăzute, prielnice pentru apariţia ninsorilor, se vor înregistra după 2 decembrie. “Din informaţiile pe care ANM le deţine în acest moment, precipitaţiile pot să apară după 2 decembrie. Prin urmare, până în 2 decembrie poate să ningă în zona de munte şi slab la munte şi deal, dar nu sunt îndeplinite condiţiile pentru instalarea iernii", a mai spus Sandu.

Până atunci însă ne bucurăm de zile calde şi însorite. În Bărăgan, nici urmă de nori în următoarea săptămână. Temperaturile se menţin ridicate, în jurul valorii de 19 grade Celsius.

Vremea, la extreme

Luna decembrie oferă o gamă foarte variată de fenomene: ceaţă, burniţă ploaie, ninsoare asociată cu intensificări de vânt ce aduc viscol, polei şi depuneri de gheaţă. Au fost însă situaţii în care vremea parcă a luat-o razna.

Meteorologii spun că, în general, în decembrie temperatura aerului marchează o scădere evidentă de 4-5 grade Celsius faţă de ultima luna din toamnă. Doar în Dobrogea şi luncile Dunării temperaturile medii lunare rămân pozitive  fiind cuprinse între 1 şi 3 grade Celsius. Invaziile tot mai frecvente ale maselor de aer rece continental polar sau arctic determină ca adesea unele nopţi să fie geroase.

Frig de-au îngheţat apele

„În aceste cazuri temperaturile minime absolute  ale lunii au coborât sub -20 de grade Celsius, la staţiile meteo din Dobrogea şi cele limitriofe Dunării. Cele mai scăzute temperaturi fiind de: -22,4 grade Celsius la Brăila în anul 2002;  -21,6 grade Celsius la Griviţa în 2002; -21,1 grade Celsius la Călăraşi în 1927; -20,7 grade Celsius la Tulcea în 1996; -20,6 grade Celsius la Slobozia în 2002“, spun specialiştii de la Centrul Meteorologic Regional Dobrogea.

În loc de zăpadă, căldură

Mai rar, dar se întâmplă ca în zona ţării noastre să pătrundă mase de aer tropical care provoacă creşterea valorilor termice până la 20 de grade Celsius sau chiar mai mult. Au fost ani în care în decembrie a fost foarte cald. 22,3 grade Celsius la Călăraşi în 1903; 21 grade Celsius la Constanţa  în anul 1903 şi Mangalia în 2004; 20,6 grade Celsius la Tulcea în 1958; 20,2 grade Celsius la Brăila, 1989.

A plouat cu găleata

Cantităţile lunare de precipitaţii nu diferă prea mult faţă de ultima lună de toamnă, fiind cuprinse între 25 şi 45 l/mp. Totuşi, spun meteorologii, au fost ani în care cantităţile maxime de precipitaţii înregistate în luna decembrie au atins:  183,2 l/mp la Adamclisi în 1969; 144,7 l/mp la Medgidia în 1969; 148,6 l/mp la Călăraşi în în 1969; 151,2 l/mp la Tulcea în 1969 etc.

Vă recomandăm şi:

Prognoza meteo. Ce vreme aduce luna octombrie, de când se încălzeşte şi unde se anunţă ploi torenţiale

Prognoza meteo pe 3 luni. Când vine prima zăpadă, cât de cald va fi în decembrie şi unde plouă cel mai mult

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite